Детска фиброма: видове и лечение

Доброкачествен тумор, който външно прилича на топка, се нарича фибромой. Тя може да се образува изплащат или много възли. Фиброма на главата на бебето се появява на възраст над 5 години, понякога новообразование може да бъде вродена. Основните места за локализация – на краката, костите и кожата. Рядко, когато възлите се появи на мукозните мембрани, вътрешни органи или кухини.

Форма на заболяване

Фиброми при децата се развиват най-често на стъпалата на краката

В зависимост от мястото на локализация на експертите са различни форми на патология. При подозрения за патологични процеси, трябва веднага да отидете на лекар. Сами новообразование, ако е благоприятен, не опасно за живота на детето. Но на фона на увеличаване на тумора е нарушена работата на кръвоносната система съседните тъкани или органи, което води до проблеми в тяхното функциониране.

Форми и места за локализация:

  1. Фиброма на стъпалата се нарича детски дигитальной. Заболяването се проявява при кърмачета или по време на края възраст. Патология засяга не само върховете на стоп, но и на четката с пръстите си. Подобна фиброма при деца предвижда образуването на един или няколко плътни възелчета на кожата. Множествено число се случва много рядко. Диаметър на тумори не повече от 2-3 мм.
  2. Фиброма на шията. Вид заболяване, което се среща доста рядко. В процеса на формиране на тумори на съединителната тъкан се разпространява на място грудинноключично-сосцевидной мускулите. Основен фактор за възникването на болестно възел – това е генетично предразположение. В някои случаи фиброматоз врата се появява, като усложнение след ревматизъм. Възли в размер на не повече от няколко сантиметра.
  3. Фиброма на костите. Най-често срещаният вид патология. Образованието се състои от фиброзна тъкан, се поставя директно върху костите на човек. По-често това заболяване са изложени на момчета, юноши. Патологични процеси се случват в места, където активно расте кост. Това може да бъде долната бедренная част или долната част на крака. Фиброма на костите, не се нуждае от хирургическа намеса. След известно време тумор себе си ще изчезне за сметка на това, че детският организъм расте и се развива. Когато той станат силни, болестта ще си отиде. Клинична картина се проявява оттеком и болезнени усещания при палпация. От всички деца само 2% посочват, че се появява болка тъп характер. Но тя няма отношение към физически стрес. Подобни признаци могат да свидетелстват и за това, че детето е налице микротрещина или миниатюрен фрактура на костите.
  4. Фиброма на крак в слабините, бедрата или в пазва се нарича гаматромой. Новообразование по-често в ранна детска възраст. Малки макроскопични възли, размерите които може да достигне 10 виж отличителна черта им е жълто-сив оттенък.
  5. Меките тъкани са засегнати от множествена ювенильным гиалиновым фиброматозом. По-често патологични процеси са изложени на момчетата, те се появяват множество възли, бяло-сив цвят под кожата. Родителите забелязват тумори на носа, ушите, главата, гърба и коленете на детето.
Прочети още  Ендоскопска полипэктомия: показания, подготовка и диета

Болестта не представлява сериозна патология, но при увеличаване на тюлени има опасност. Ако фиброма се образува в главата на детето, той ще окаже натиск върху черепа, което ще доведе до неговата деформация. Ще се появи подуване и болковият синдром. Подуване на кост, за да предизвика промени, свързани със структурата на скелета. Детето ще чести фрактури.

Фиброма на кожата на лицето ще се превърне в източник на появата козметичен дефект, което ще доведе до развитието на сериозни възпалителни процеси. Патологични възли повече вредят на кръвоносните съдове и нервни окончаниям.

Въпреки многобройните възможни усложнения патология не е опасна дори за децата. В повечето случаи след лечение не остават белези, като след оперативна намеса, това се случва често. Важно е постоянно да посети лекар и винаги е под негово наблюдение. Така може да се избегнат сериозни усложнения или последици за детето.

Методи на терапия

Стероидни инжекции

Повечето квалифицирани специалисти настояват, че лекува подобна патология не е задължително. Само в случай, че доброкачествени възли пречат на жизнените функции на детето. Но преди провеждане на лечението трябва да бъдат подложени на щателно изследване, за да се изключат възможните усложнения.

Ултразвуково изследване ще разгледа внимателно клетките на тумора, да се определи, има ли промени на вътрешните органи или тъкани, в близост са разположени. Биопсия позволява да се разбере, доброкачествена или злокачествена патология. Лекарите използват множество методи за терапия.

Кюретаж или пластични процедури

Този метод е най-лесен и безопасен за премахване на фиброми на детето. В процес на манипулация на лекарите да използват специални инструменти, чрез които те се изстъргва тумор. В края на всеки един от тях има лъжичка, кръг или пръстен. Излишната течност се отстранява и оборудване. Кухина, която е останала след новообразувания изпълват с помощта на донорските тъкани. Ги получават с други части на тялото. Като заполняющего материал могат да се използват други средства.

Прочети още  Половите папиломи

Стероидни инжекции

Метод на лечение, който помага да се отървете от фиброза без използване на хирургическа намеса. Медицински учени смятат, че този подход е ефективен своето влияние върху нивата на простагландин. Става въпрос за мазна киселина, която участва в образуването на кисти.

Костният мозък инжекция

По време на провеждане на процедура за вещества, получени от кости на бедрото се вкарва в доброкачествен възел. Извършване на манипулации допринася за бързото възстановяване. В някои случаи лекарите използват деминерализованный костен гел, заедно с получените вещества. Това позволява да се образува нов тъканите. В повечето случаи прогнозата за лечение положителен, но има ситуации, когато се случва повторен рецидив развитие на патология.

Лазерно премахване

Почти безболезнен модерен метод за борба с патологическими възли. По време на процедурата се използва въглероден двуокис. Те се изрязват фиброму. В този случай дори децата под 10 години може да се направи местна упойка. Тийнейджъри или ученици могат да издържат на процедура, без обезболяване.

Лечение радиоволнами

Един от модерните методи за лечение на фиброми, при които се прилагат високи и нискотемпературен радиопотоки. Манипулация по време на процедурата се извършват на определено разстояние. Радиовълни работят по такъв начин, че разрези, получени максимално точни, увреждане на кръвоносните съдове е невъзможно, както и кървене, кожата не се нагрява. Предимство на процедурата е, че се отсече само патологична тъкан, здравите клетки остават не са повредени. Затова и белези не остават след операцията.

Ако лечението се предвижда оперативната намеса за деца до 10 години правят обща анестезия. За по-подходяща локална анестезия, но само ако новообразование на малкия размер.

Прочети още  Полипи в гърлото: симптоми и лечение

Важно! Лечение на фиброму при децата си сами, като използвате различни средства, в т. ч. и на народната медицина, не се допуска. Може да се прояви алергична реакция, която ще влоши състоянието на пациента.
Фиброматоз при деца не е агресивен патология. Обикновено не се изисква сериозно лечение или прилагане на радикални мерки. Но изглежда квалифициран специалист трябва. Той ще се проведе на проверка, се изпраща на тестове.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *