Човешки папиломен Вирус

Папилломой наричат доброкачествени новообразувания на кожата и лигавиците на човек. Може да се появят и с равен брой, както при жените, така и при мъжете. Виновник за болестта е човешкият папиломен вирус, съкратено HPV.

Причина за образование папиллом

Причините за възникване на този вирус в организма са няколко:

 • Заразяване на пин чрез;
 • Заразяване чрез отворени рани, драскотини, пукнатини по кожата.
 • Заразяване на плода по време на раждането;
 • Полов път инфекцията.

Да бъдеш в организма на човека, вирусът може дълго време не проявяват себе си, да бъде в «зимен сън» състояние. Но ако создадутся благоприятни фактори, за да го събуди, той започва да се проявяват себе си под формата на образувания по кожата или лигавиците.

Такива фактори могат да послужат като стресови ситуации, продължително умора, работа на износване, хормонална промяна, бременност и раждане, менопауза, нарушения на обмяната на веществата, отравяне канцерогенни и токсини, както и други отрицателни фактори на околната среда. Всичко това значително намалява имунитета на човека, и вируси вече нищо не потиска в организма. Те започват офанзива на своя домакин.

От опасен човешки папиломен

До момента докато тялото има високи защитни свойства срещу вируси и инфекции, и е по-лесно да се каже, добър имунитет, HPV не носи никаква опасност. Но ако се даде шанс за разпространение на вируса по тялото или да наранят новообразование, а след това всичко може да завърши печално. За да се избегне този риск, е по-добре при появата на първите формации, за да ги премахнете.

Прочети още  Как навреме да разкрие и лечение на анален полип

Някои видове папиллом съдържат онкоген, като по този начин поставят човешкия организъм на пряк път до рак. Тези папиломи, като бомба със закъснител в тялото на стопанина. И обезвреди само навреме премахване на тялото. Такива папиллом, автомобили онкоген, малко, но за да ги премахнете трябва специалисти от висок клас. Народни методи перевязывание крака папиломи ще играе в този случай лоша услуга, Папиллома може да се превърне промени в раковите тумор.

Самолечение HPV могат да причинят провокира появата на обилно количество папиллом по цялото тяло. Нарича такова заболяване папилломатоз. Да се лекува много по-трудно, отколкото да изтриете единична папиллому.

Видове папиллом

Папиломи добре проучени, и техният брой наброява повече от 150 вида. Но човешкото тяло е приет предимно шест разновидности на тези тумори.

 1. Плоски брадавици. Възникват предимно при деца и юноши. С напредване на възрастта те изчезват от тялото на човек.
 2. Вулгарните брадавици. Имат заоблени контур, с диаметър 2-3мм, малко возвышением над кожата. Обикновено са пръстите на ръцете, дланите и краката.
 3. Генитални брадавици. Се образуват в кожата и лигавиците на половите органи, а също така и в устата. Външен вид ги има сходство с карфиол. Този вид HPV се предава по време на полов контакт, и в редки случаи чрез ползване на общи предмети канализация със заразен човек. Това може да се случи при посещение на обществени сауни, тоалетни, басейн, гинекологични столове, козметични салони, където се провежда интимност – фризьорски салон или се правят татуировка на интимните места.
 4. Подобни на нишка папиломи. Още ги наричат акрохорды. Има такива новообразувания предимно при хора след 35-годишна възраст. Любими места за акрохордов са шията, лицето, област на очите, подмишниците, слабините, корема и под млечни жлези при жените. Подобни тези акрохорды на конци. Премахването на тези папиллом не представлява трудност и се случва за секунди от дерматолог.
 5. Папиломи на пикочните пътища и пикочния мехур. Засяга този вид образувания са предимно лица от мъжки пол. Диагностика трудно и идентифицира проблема успява доста трудно. Симптоми на замъглено: проблеми с уринирането, може да се появи кръв в урината, болки носят тянущий характер.
 6. Папиломы на ларинкса и устната кухина. Симптом на този вид образувания е осиплость глас, трудности с дишането и преглъщането на храна.
Прочети още  Миома с аденомиозом – да се лекува или оперира?

Лечение на папиломи

Папилломатоз лечение на различни лекари, в зависимост от местоположението на образувания. Папиломи на очите третира очен лекар, устата и ларинкса лекуващ лекар, на мъжките полови органи – дерматовенероог, на женските – гинеколог.

Лечение на HPV включва в себе си три вектора:

Терапия, насочена към потискане на вируса. Използват лекарства антивирусна група:

 • Панавир;
 • Аллокин алфа;
 • Гронприносин;
 • Эпиген;
 • Кераворт.

Имунната система може да се повиши с помощта на:

 • Иммунала;
 • Полиоксидония;
 • тинктура от ехинацея и сибирски женшен;
 • витаминни комплекси;
 • втвърдяване на организма;
 • възстановяване на тялото.

Отстраняване на тумори:

 • обгаряне, в условията на здравно болнични;
 • с помощта на лекарства Суперчистотел, Солкодерм, Кондилин, Веррукацид, Колломак, Дуофилм.

Всички тези лекарства са в основата на киселини и основи. Така че, трябва да се прилага с повишено внимание ги върху кожата, предварително прочетете внимателно инструкциите. Не може да извежда папиломи на лицето и шията с помощта на тези средства. Категорично е забранено да ги прилагат при лечение на деца.

Премахване на папиллом

Лазерно премахване.

Към днешна дата това е най-често срещаният метод за отстраняване на различни новообразувания. Провежда се в здравни институции, под въздействие на обезболяващи лекарства. Продължителността на процедурата не повече от две минути. След това на мястото на бившата папиломи оформена кора тъмен цвят, който един месец по-късно отпадне сама.

Радиоволновое премахване.

Този метод има голяма прилика с лазерно премахване. Единствената разлика е въздействащ фактор, той не е толкова опасен за човешкото око, тъй като лазер. Във всичко останало е подобен.

Отстраняване с помощта на течен азот.

Криодеструкция – второто име на този метод на отстраняване на тумори. Воздействующее вещество – това е течен азот, чиято температура -195 градуса. Процедурата е проста, е единствената особеност – не се прекалява течен азот, за да не се предизвика дълбоко замразяване на тъканите.

Прочети още  Миома на матката и хиперплазия на ендометриума – как да се избегне рака?

Премахване на электрокоагуляцией или токов удар.

Този метод се прилага отдавна в медицината и днес лекарите все по-често се отдалечават от него, предпочитайки по-модерни начини за отстраняване.

Электронож провежда отсекание папиломи и едновременно с медицинското обгаряне с билки раната на повърхността.

Премахване на скалпел.

Това също е метод, който сега почти не се използва, а в миналото е бил доста разпространен.

Голяма роля в превенцията на HPV играе укрепване на имунната система, в допълнение към балансирана диета, здравословен начин на живот и закаляване на организма. Също така не трябва да се пренебрегва правилата за лична хигиена: да се взема душ след посещение на обществени бани и сауни, ополаскиваться след къпане във водоеми, за да се използват презервативи по време на сексуален контакт, да се справят с драскотини и рани антисептици.

Не се препоръчва най-дълго време на открито слънце и получаване на по-голяма доза ултравиолетови лъчи, своевременно лечение на заболявания, които не позволяват това, така че те се скитаха в хронична форма, не се поддавайте на депресия и стрес.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *