Човешки папиломен Вирус: генитални папиломи, причините за възникването им

Човешки папиломен Вирус (HPV, папилломовирус) – група вирусни заболявания, включва 27 вида и повече от 600 щамове (видове), открити при хората. Над 40 известни днес щамове папиллом засягат половите органи и перианальную област, в резултат на експозицията даден тип вирус в засегнатите части на тялото на пациентите се образуват генитални папиломи, в медицината най-често се прилага терминът «генитални брадавици». Някои образование от такъв характер могат да бъдат безобидни, също така те могат да предизвикат брадавици, в по-тежки случаи в резултат на поражение на организма остър кондиломами може да се превърне в рак.

Образуването на папиллом податливи жени, така и мъже от различни възрасти. Резултатите от медицинските изследвания показват, че някои от щамове на брадавици водят до образуването на рак на шийката на матката. Също така през 2011 г. учените са установили връзка между рака на гърдата и папилломмовирусом човек.

Генитални папиломи (остър) – имат вид на малки перикарпа телесен цвят. Основното място на локализация на брадавици са половите органи, област задния проход (ануса), понякога брадавици се образуват в устната кухина. Тяхната поява е пряко свързана с поражение на организма от вирусна инфекция, чийто причинител действа човешки папиломен вирус.

Генитални папиломи могат погрешно да се приемат за pearlescent папули, но последните не се счита за заболяване, основните им разлики в това, че брадавици меки образование, те имат различни размери и форми, и се намират в така наречената «дръжка».

Причини и начини на заразяване

Безразборни полови отношения

Папилломоврусная инфекция (ПВИ) гениталиите и перинеума се отнасят към групата на честите инфекции. През последните десет години се отбелязва рязко увеличение на броя на хората, които са претърпели дадено заболяване. Най-типична проява на ПВИ – това е генитални папиломи. Заразяването с вируса, който причинява образуването на генитални брадавици, повече от половината от случаите, става по полов път. Активно развитието на вируса и образуване на брадавици, за да се прояви на фона на общия спад на имунитета.

Прочети още  Хигрома на крак

Обикновено, образуването на генитални папиллом последвано от тях гиперскоросным на ръст, те се появяват на групи и да достигне максималния си размер в рамките на няколко часа, след което растежът им спира.

Фактори, които допринасят за клинично проявление на генитални папиллом:

 • възраст, най-често с този вирус откривам при хора на възраст от 20 до 24 години;
 • безразборни полови отношения (честа смяна на партньора, липса на грижи методи на контрацепция, анален секс);
 • сексуален акт с партньор, който е имал сексуални отношения с човек, заразен с вируса на аногенитальных брадавици.

Заболяването е быстротекущий характер, първите клинични признаци се проявяват в продължение на 90 дни след заразяването. Болен е източник на разпространение на инфекцията, тъй като този вид папилломовируса се предава от човек на човек. Медицински изследвания, насочени към проучване на генитални брадавици, са доказали връзката между според вида на инфекцията и появата на злокачествени образувания при човека.

Основните места на локализация на генитални папиллом

Генитальная област на образование паппилом

Тъй като генитални брадавици — това е вирусно заболяване передающиеся по полов път, те са типични място за сядане, към които се отнасят:

 • област на гениталиите: ингвинална и лобковая зона, половите органи на мъжете (главата на пениса, препуциума) и женин (малките полови устни, вулва, вагина);
 • анален област (ануса, ануса);
 • рядко се срещат в брадавици вътре в пикочния канал и шийката на матката;
 • ротовая кухина (папиломи на езика, устните, лигавицата на бузите).

Кондиломотозные образование външно да приличат на розички карфиол или петушиный гребен. Появата им е придружено от сърбеж, покраснениями, появата на няколко образувания, размер на брадавици винаги различна и може да варира от 2 мм до 10 вж.

Генитални папиломи при жените

Този тип папиллом трудно се диагностицира при жените, дълго време инфекцията може да съществува в тялото на заразени болни, без видими клинични прояви. Се характеризират с появата на образувания в слабините, аналната зони и половите органи. Генитални папиломи при жените може да доведе до ерозия и рак на шийката на матката, придатковым състояния.

Остроконечная папиллома при мъжете

Също така, както и в случаи на инфекция при жени, генитални папиломи мъже засягат половите органи и анальную зона. Основните места на тяхното образование се приема на препуциума, тялото, юзда и на главата на пениса, външен отвор на пикочния канал, уретрата, около и вътре в аналния отвор.

Прочети още  Какво е папиллома

Пътя на развитие на болестта

Основните пътища за развитие на генитални папиллом са всички видове сексуални контакти – анален, вагинален, орален, и вирусът може да се предава новородени и бебета, ако в случай на полови пътища на майката са били заразени с изгледа на кожни образувания.

Кондиломовирус има биологична привързаност към лигавицата и кожата, които са разположени в областта на гениталиите, задния проход и устната кухина. Броя и скоростта на появата на генитални папиллом зависи от местния имунитет и имунитета на целия организъм като цяло.

Усложнения, причинени от остър папилломами

Заразяване на кондиломами води до промени на генома на епителните клетки и клетките на лигавиците на тялото, което от своя страна води до развитие на сериозни усложнения. При мъжете усложненията се изразяват в развитието на рак на пениса при жените генитални папиломи причиняват рак на шийката на матката. Специалистите отбелязват, че развитието на тези онкологични заболявания са пряко свързани с човешкия папиломен вирус, тъй като този вирус е бил открит почти 100% от пациентите.

Методи за диагностика на генитални папиллом

Диагнозата от дерматолог

Болен, предполагающим си на развитието на вируса на генитални папиллом, не си струва да се опита да се постави диагноза себе си. За точното и правилно поставяне на диагнозата е необходимо да се обърнете към специалист, това може да е гинеколог, проктолог или уролог.

В съвременната медицина широко се прилагат методи за диагностика, насочени към откриване на вируса на генитални брадавици, които включват:

 • консултации обстоятелства, лекарят провежда первичны разглеждане, оценка на цялостната клинична картина и се назначават редица анализи;
 • оцетна проба, в парцел с новообразованиями нанасят памучен тампон, потопен 5% оцетна киселина и след 5 минути наблюдават резултат, ако парцел побелел, специалист може да се направи извод, че това е кондиломовирус;
 • дерматоскопия – визуална проверка образувания;
 • лабораторните изследвания включват полимеразную верижна реакция, с помощта на която се определят щам на HPV и на нивото на неговата опасност, се извършва за всички сексуални партньори на пациента;
 • уретроскопия – проучване състоянието на лигавицата на пикочните пътища;
 • кальпоскопия – проучване на състоянието на лигавицата на шийката на матката;
 • иммунограмма – проучване, насочени към откриване на общото състояние и имунитета;
 • редица анализи, насочени към откриване на различни заболявания, предавани по полов път (БППП).
Прочети още  За да разкажат на месечни миома?

Методи за лечение на генитални папиллом

Криотерапия

При откриване на пациента вируса на лъча папиломи лечението се назначава от специалист. Самолечение в този случай може да доведе до сериозни усложнения.

Методи на лечение кондиломовируса предполага отстраняване на генитални папиллом и използването на интегрирана антивирусна терапия.

Премахване на образувания от този тип е възможно с прилагането на различни методи.

Диатермокоагуляция. Излагане на високи температури, в резултат на отправено топлинно излъчване или при използване на электроножа, този метод изисква отстраняване на местно обезболяване, не се прилага за премахване на образувания и нерожавших жени;

Криотерапия. Премахване на образувания с прилагането на течен азот. В резултат на тази процедура е разрушена протеинова съдържанието на брадавици, тя изчезва, оставяйки след себе си раната, която бързо се лекува.

Лазерокоагуляция. Премахване на брадавици сноп лазерни лъчи, води до изпаряване на тъканта папиломи, оставя след себе си така наречените краста – суха кора.

Радиоволновой метод за отстраняване. Премахване на образувания с помощта на радионожа, счита, че това е най-бързият и почти безболезнен метод за премахване на папиллом.

След отстраняване на образувания пациента игра курс на антивирусни и иммуностимулирующих лекарства. Тяхното действие е насочено към това, да се избегнат рецидиви в бъдеще.

В някои случаи прибягват до народни методи за лечение на генитални папиллом. Тези методи включват:

 • лечение на генитални папиллом тинктура на йод;
 • лечение на генитални папиллом чистотелом.

Трябва да се помни, че народни методи на лечение могат да бъдат изключително опасни и не дават никакви гаранции за пълно излекуване.

Превенция на появата на генитални папиллом

На първо място към методите на профилактика на всеки HPV лечение на здравословен начин на живот, който позволява да се поддържа високо ниво на имунитета като цяло. Също така трябва да се спазват прости правила:

 • Наличие на постоянен полов партньор;
 • Спазване на общоприети правила за лична хигиена;
 • Навременното ваксиниране на момичета и момчета от най-често срещаните вируси hpv.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *