Човешки папиломен Вирус 18 тип: колко е опасно?

През живота си ние непрекъснато се сблъскваме с различни вируси, често дори не подозира за това. Някои причиняват настинка и грип, някои просто присъстват в тялото, без да причинява господаря си много неудобства, а някои са в състояние да предизвика сериозни заболявания. Такъв е човешкият папиломен вирус – тип 18, който е открит сравнително наскоро. Тези, които знаят за наличието в кръвта на този вирус, трябва по-отблизо да наблюдава своите проблеми.

Човешки папиломен 18 тип: какво е това

Схема на вируса паппиломы 18 тип

Вирусът е микроорганизъм, която прониква в клетките на човека и оставащ там дълго време, най-често за цял живот. Той може да:

 • намира се в цитоплазмата на клетките;
 • вграден в генома.

В първия случай вирусът не представлява непосредствена заплаха. С него може да се живее до дълбока старост, без да се досетят за тяхното носительстве. Ако човешкият папиломен вирус (тип 18) «спи» в клетките, това говори за добър имунитет своя «домакин».

Във втория случай започват да се появяват симптоми на заболяване, причинено от коварни вируса. В първия етап те са сравнително безвредни и изглеждат като разрастване на кожата – папиломи. До порите преди време папиллома 18 тип не доставя на човека безпокойство. Но със заболяването трябва да се бори, тъй като тя е в състояние да се израждат в злокачествен тумор. Не се плашете: това се случва далеч не всички и не винаги. Но лекарите се отнасят към вируса на hpv 18 тип с по-голямо внимание, тъй като той разполага с високо онкогенным риск. Вирусът става опасно, ако имунни сили на организма значително намалява.

Папиллома 18 тип при мъжете

Представителите на силния пол имали по-голям късмет, отколкото прекрасни дами: те HPV обикновено живее сам или води до образуването на доброкачествени кожни пролиферация в областта на пениса. По-често мъжете да останат носители на вируса и не страдат от него. Понякога при тях се наблюдава болестта на Bowen – червена плака с добре закръглени ръбове, за да повдигнат над повърхността на кожата. Именно тя може при неблагоприятни условия, се прероди в рак, така че тази новообразование обикновено се отстранява.

Прочети още  Полипоза кардиального отдел на стомаха – полип кардии, причини и лечение

Открит вирус 18 тип при мъжете не трябва да бъдат оставяни без надзор, тъй като той носи потенциална опасност и за самия мъжете, и за да му сексуален партнерши.

Папиллома 18 тип жени

С дамите всичко е по-сложно. Папиллома човек 18-тип жени се проявява под формата на бовеноидного папулеза – обриви, подобни на плоски петна, локализующихся в района на гениталиите. Те са малко по-повдигната над повърхността на кожата, цвят варира от белезникав до жълтеникав.

Последици за жените могат да бъдат тежки, ако болестта не се лекува:

 • рак на външните полови органи;
 • ракът на шийката на матката;
 • предаване на вируса на бебето по време на раждането (т. нар. «долно оттичане път» заразяване).

Не трябва да бъдат сплашени и да изпадате в паника, да открият у себе си или партньора подозрителни новообразувания: те могат да бъдат причинени от друг, абсолютно безвредна, вируси и доставят само психологически дискомфорт. Но дори ако диагностика показа наличието на HPV 18, е необходимо да не се отчайват, а да проведе правилното лечение. При навременно взети мерки за заплаха за развитие на ракового заболявания се свежда до минимум и не е далеч над такива при здрави хора.

Човешки папиломен 18 тип: лечение

Процесът на отстраняване на новообразувания радиоволновым нож

При лечение на папиломи 18 вида първото нещо, което ще предложи лекарят, – премахването на съществуващите тумори.

Д-р провежда диагностика с помощта на техники:

 • PCR;
 • Анализ на ДНК на HPV.

Първият метод дава информация за наличието или липсата на вируса в кръвта на човека. За да се определи наличието в организма на папиломи 18 тип, които произвеждат ограда на венозна кръв и натривки от влагалището (пикочния канал). Концентрацията на вируса по този начин е невъзможно да се определи. Ако е необходимо, лекарят предлага втори метод – ДНК анализ, което позволява да разберете, какво е количествено съдържание на вируса. За анализ се вземат цитонамазка.

Прочети още  Папиломи интимна зона

Най-неприятен момент – както при мъжете, така и при жените папиллома човек 18 вида дълго време може да съществува безсимптомно. Често тя се открива случайно, например, когато една двойка минава прегледи преди экстракорпоральным оплодотворением или когато една жена страда от чести изостряне на хроничен adnexitises, който не успява да влезе в етап на продължителна ремисия, и пациентката се насочва към допълнителни изследвания с цел изясняване на основната причина на заболяването. Често HPV 18 се открива при хора, които имат хламидийную инфекция е заболяване, как да се подкрепят взаимно. На всички заболявания на женските полови органи с постоянни рецидиви е повод за среща на изследването.

Ако има новообразувания и анализ на кръв и намазка потвърди наличието на HPV 18, се извършва премахване на пролиферация. Методи:

 • използването на высокотемпературного ток;
 • прилагането на радиоволнового на ножа;
 • прилагането на лазер.

Нататък лечение на пациента трябва да се противовирусни препарати. Използва се циклоферон, интерферон. За да се укрепи имунната ви система, на пациентите се предписват курс витаминотерапии. Цел: да се възстанови нормалната работа на имунната система и да вирусът здраво «заспи».

Бременните жени, ако те намери HPV 18, трябва да мине курс на лечение, след 28 седмица е в света на плода, когато го основните органи са оформени. Най – важното- има време до раждането, тъй като детето може да се зарази, преминавайки през родовия канал.
За съжаление, да се отървете от HPV завинаги е малко вероятно, тъй като вируса на херпес, е внедрена в клетката и става част от организма. Но е напълно възможно да го приведе в такова състояние, когато той е абсолютно безопасен.

Профилактика и предпазни мерки

Използването на презерватив

Днес огромен брой представители на населението на планетата заразени с вируса на папиломи 18 тип. Тъй като много хора са безсимптомни носители, «улов» на болестта е достатъчно лесно: не знаейки за проблема си, хората се заразяват от близките си. Но някои неща-какви предпазни мерки да вземат възможно. Това е:

 • поддържане на постоянна връзка само с един сексуален партньор;
 • използването на барьерных методи на контрацепция (презервативи);
 • профилактични прегледи при лекар.
Прочети още  Полип на пикочния канал: причини, симптоми и методи на лечение

Основният път на предаване на HPV – сексуален, и на вируса е силно контагиозным: вероятността да се заразят при незащитен полов контакт е до 70%. От време на време вирусът може да се предава вътрешните, ако, например, всички членове на семейството – едно кърпи за баня. Все пак основният начин да си помогне да се избегне инфекция – това е укрепване на имунната система. Необходимо е да се следи за състоянието на кожата покрива, особено на лигавицата: наличието на всякакви рани, микротрещин и гнойни пъпки спомага за бързото проникване на вируса в кръвта. Веднъж стъпили на здрава кожа, вирусът най-вероятно, няма да си навреди.

В съвременната медицина има ваксина, която позволява да се предпази от заразяване с вируса. Удължаване може да бъде момичета, като се започне с 10 години. В този случай се формира през целия имунитет към вируса. Ваксинации правят и възрастни – препоръчително е това да се случи преди първия полов контакт.

Понякога има ситуации, когато в кръвта се открива HPV 18, но при това заболяване не се проявява, а след това, при следващото анализ, не е разкрита. В такъв случай се говори за транзит форма – това е вирусът «се отнася за гости», но не остава в организма, тъй като клетките-защитници не са допускали това.

Откриване на HPV 18 не трябва да създава повод за паника. Но трябва да се вземат мерки за създаване на вируса на такива условия, когато той няма да има възможност за съживяване, т.е. за укрепване на имунната система. С този вирус може безопасно да живеят пълноценен живот нормална продължителност, ако внимавате за здравето. Навреме мине преглед и обръщайте специално внимание на всички настораживающие вас симптоми. Бъдете здрави!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *