Човешки папиломен Вирус 16 и 18 тип

Папиломи — това е общото име на патологични доброкачествени образувания бородавчатого характер на човешкото тяло. Те се дължат на заразяване с човешкия папиломен вирус (HPV). Известни са повече от сто вида HPV, част от които могат да станат причина за появата на рак.

Причините за HPV

Предпазва от заразяване с HPV е почти невъзможно. Много хора са носители на вируса и да го изведе от организма, често не успява. Инжектиране се случва пинов начин и доста често вече в детска възраст. Също така типове HPV, които причиняват генитални брадавици се предават при полови контакти със заразен.

Обикновено вирусът се намира в пасивно състояние, и се проявява с намаляване на имунитета. Подобрява имунитета, HPV може отново да затворят вратите.

Предаването на HPV е възможно чрез:

 • Ръкостискане;
 • Средства за лична хигиена;
 • Посещение на места за обществено ползване (например, тоалетни) и места с висока влажност (бани, сауни, басейни, плажове);
 • За многократна употреба инструменти в салони за красота и татуировки-салони;
 • Гениталните, орални и анални сексуални контакти;
 • На родовия канал (от заразена майка на бебето).

Вирусът прониква в организма чрез увреждане на кожата: ожулвания, драскотини, пукнатини. След заразяване причинител може да не се прояви в продължение на дълго време, докато не бъдат създадени благоприятни условия за неговото развитие. В пасивно състояние HPV не се създава опасност от заразяване на други хора.

Използването на презерватив не гарантира защита срещу HPV, защото вирусът се предава при контакт с кожата и лигавиците носител.

Въпреки, че много типове HPV не създават проблеми, съществува вероятност от поява на рак, причинени от тази инфекция. Потенциални носители на вируса са около 60% от хората, и най-опасните типове HPV се предава при полови контакти. Провокира развитието на HPV могат да:

 • Ранното начало на полов живот;
 • Честата смяна на сексуални партньори, необезопасен секс;
 • Инфекции на пикочо-половата система и хронични възпаления в областта на половите органи;
 • Чести аборти;
 • Отслабва имунната система;
 • Прекомерната консумация на алкохол;
 • Пренебрегване на личната хигиена.
Прочети още  Симптоми и лечение на полипи в носа на детето

Най-уязвими към вируса на жени на възраст 20-45 години, особено тези, които практикуват необезопасен сексуален контакт и често сменя партньори.

HPV — вторият най-говорим вирусна инфекция на женската полова система (първата — генитален херпес), я откриват около 70% от жените.

От опасен човешки папиломен

Основната опасност вирусът папиломи за жени е в риск от онкологични заболявания на репродуктивната система. Сред повече от сто вида HPV тридесет и предизвикват лезии на женските полови органи. HPV са класифицирани в група на високо онкогенности, ниски онкогенности и неонкогенного тип. Сред видовете с висока онкогенности се открояват 16та и 18й типове HPV, които са причина за 70% от случаите на рак на шийката на матката и преканцерозни състояния.

Само една десета част от заразените жени HPV симптоми се проявяват външно.

До външния им вид, свидетельствующим за наличието на HPV, са остри и плоски брадавици. Генитални брадавици, наричани още генитальными брадавици най-често се появяват по кожата на външните полови органи, в аналната област, уретрата, на мукозните мембрани на влагалището и шийката на матката.

По вид на единични брадавици наподобяват гребен на петел, а множество — карфиол. За тях е характерен с телесен цвят или розово-червен цвят. Генитални брадавици се отстранява с помощта на лазер, течен азот, специални химикали или слаб ток.

Плоски брадавици, за разлика от генитални, не изпъкват над повърхността на лигавицата. Те са много по-опасни за онкогенности, така че при откриване на плоски брадавици задължително се провеждат колпоскопия и биопсия. Ако биопсията открива дисплазия, се отстранява само кондилома, в противен случай се отстраняват по-голям парцел тъкан.

Прочети още  Миома на матката при менопауза

Дисплазия (цервикальная интраэпителиальная неоплазия) представлява нарушение на нормалната структура на тъканите, причинено от наличието на HPV висока онкогенности. Има три степени на тежест на заболяването: лека, средна и тежка.

При лека и средна степен на дисплазия на тазобедрените стави се провежда медикаментозно лечение, при дисплазия на тежка степен на болестния парцел отстранени хирургично, тъй като това състояние е предраковым.

Рискови фактори за развитието на дисплазия са:

 • Ранното начало на полов живот;
 • Многократните бременност и/или раждане на дете до двадесет години;
 • Безразборни сексуални връзки и честа смяна на партньори;
 • Наличието на генитални брадавици;
 • Хроничен цервицит.

Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните неопластични заболявания на женските полови органи. При изплащане на по-ранен етап на неговото успява да се лекува в 90% от случаите, обаче, в случай на откриване на по-късен етап послеоперационная преживяемост е около 7%.

Затова е важно редовно да посещават гинеколог, явяват на тестове за HPV и да правят ПАП тест (Цитонамазка), който ефективно идентифицира предракови промени на епитела.

16 тип HPV

HPV 16 тип е най-често сред вируси папиломи. Неговата диагноза при 60% от пациентите HPV. Той се отнася до вида на високо онкогенного на риска: вирус е вграден в участъци от ДНК на клетките, нарушаване на естествения противоопухолевый имунната система и води до появата на тумори на кожата и лигавиците.

Симптомите на HPV 16-тип жени:

 • Появата на брадавици;
 • Дисплазия;
 • Бовеноидный papulosis (обриви по гениталиите, наподобяващи петна, чийто цвят може да варира от жълто до тъмно кафяво).

Инфекцията с HPV 16-тип жени най-често се случва при незащитен полов акт. Веднага след заразяването вирусът се намира в латентно състояние и симптоми на болестта са изчезнали. Образование папиллом започва след отрицателното въздействие на вътрешни или външни фактори.

Доброкачествен папиллома не винаги отива промени в раковите тумор. За това трябва предразположение към проекта заболявания и отслабена имунна защита.

18 тип HPV

HPV 18 тип запис и половина-два пъти по-малко от HPV 16 вида. Той също така се отнася към групата на високо онкогенного на риска. HPV 18 тип са с по-голяма контагиозность и полов контакт със заразен води до инфекция в 2/3 от случаите. Полов нека заразяване е основен, но вирусът може да проникне в тялото и математика-вътрешните, както и передаться от майката на детето по време на раждането.

Прочети още  Субмукозная миома на матката-причини, методи за диагностика и лечение

В зависимост от състоянието на имунитета, инкубационният период на вируса е от един-два месеца до няколко години. Основният симптом на наличието на HPV 18 вида в тялото е появата на нови образувания: брадавици, папиллом и брадавици. Последните представляват най-голям риск в условията на трансформация в злокачествени заболявания.

Лечение на човешки папиломен вирус

Процес на лечение на HPV е насочена към укрепване на имунната система и отстраняване на прояви на вируса, тъй като напълно отстранява причинителят от организма е невъзможно. Единната схема на терапия липсва, и изборът на метод зависи от конкретния случай.

Имунната система на здравия човек често самостоятелно унищожава HPV през 6-12 месеца след заразяването. В 90% от случаите надписи на вируса не се открива две години след заразяването, а 70% — в продължение на една година.

Обикновено за лечение на HPV, който комбинира медикаментозно въздействие и механично отстраняване на тумори. На пациента се предписват на антивирусни лекарства, имуномодулатори и витамини. Новообразувания се отстранява с помощта на течен азот, лазер или хирургично. В случай предракового състояние също може да се прилага химиотерапия.

За предпазване от заразяване с HPV може да се ваксинират. В нашата страна са регистрирани две ваксини: Гардасил и Церварикс. Те се препоръчват за жени до 26 години, но най-стабилен имунитет се формира от момичетата на 10-14 години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *