Човешки папиломен Вирус 16 и 18 тип

Папиломи — това е общото име на патологични доброкачествени образувания бородавчатого характер на човешкото тяло. Те се дължат на заразяване с човешкия папиломен вирус (HPV). Известни са повече от сто вида HPV, част от които могат да станат причина за появата на рак.

Причините за HPV

Предпазва от заразяване с HPV е почти невъзможно. Много хора са носители на вируса и да го изведе от организма, често не успява. Инжектиране се случва пинов начин и доста често вече в детска възраст. Също така типове HPV, които причиняват генитални брадавици се предават при полови контакти със заразен.

Обикновено вирусът се намира в пасивно състояние, и се проявява с намаляване на имунитета. Подобрява имунитета, HPV може отново да затворят вратите.

Предаването на HPV е възможно чрез:

 • Ръкостискане;
 • Средства за лична хигиена;
 • Посещение на места за обществено ползване (например, тоалетни) и места с висока влажност (бани, сауни, басейни, плажове);
 • За многократна употреба инструменти в салони за красота и татуировки-салони;
 • Гениталните, орални и анални сексуални контакти;
 • На родовия канал (от заразена майка на бебето).

Вирусът прониква в организма чрез увреждане на кожата: ожулвания, драскотини, пукнатини. След заразяване причинител може да не се прояви в продължение на дълго време, докато не бъдат създадени благоприятни условия за неговото развитие. В пасивно състояние HPV не се създава опасност от заразяване на други хора.

Използването на презерватив не гарантира защита срещу HPV, защото вирусът се предава при контакт с кожата и лигавиците носител.

Въпреки, че много типове HPV не създават проблеми, съществува вероятност от поява на рак, причинени от тази инфекция. Потенциални носители на вируса са около 60% от хората, и най-опасните типове HPV се предава при полови контакти. Провокира развитието на HPV могат да:

 • Ранното начало на полов живот;
 • Честата смяна на сексуални партньори, необезопасен секс;
 • Инфекции на пикочо-половата система и хронични възпаления в областта на половите органи;
 • Чести аборти;
 • Отслабва имунната система;
 • Прекомерната консумация на алкохол;
 • Пренебрегване на личната хигиена.
Прочети още  Полипи в стомаха

Най-уязвими към вируса на жени на възраст 20-45 години, особено тези, които практикуват необезопасен сексуален контакт и често сменя партньори.

HPV — вторият най-говорим вирусна инфекция на женската полова система (първата — генитален херпес), я откриват около 70% от жените.

От опасен човешки папиломен

Основната опасност вирусът папиломи за жени е в риск от онкологични заболявания на репродуктивната система. Сред повече от сто вида HPV тридесет и предизвикват лезии на женските полови органи. HPV са класифицирани в група на високо онкогенности, ниски онкогенности и неонкогенного тип. Сред видовете с висока онкогенности се открояват 16та и 18й типове HPV, които са причина за 70% от случаите на рак на шийката на матката и преканцерозни състояния.

Само една десета част от заразените жени HPV симптоми се проявяват външно.

До външния им вид, свидетельствующим за наличието на HPV, са остри и плоски брадавици. Генитални брадавици, наричани още генитальными брадавици най-често се появяват по кожата на външните полови органи, в аналната област, уретрата, на мукозните мембрани на влагалището и шийката на матката.

По вид на единични брадавици наподобяват гребен на петел, а множество — карфиол. За тях е характерен с телесен цвят или розово-червен цвят. Генитални брадавици се отстранява с помощта на лазер, течен азот, специални химикали или слаб ток.

Плоски брадавици, за разлика от генитални, не изпъкват над повърхността на лигавицата. Те са много по-опасни за онкогенности, така че при откриване на плоски брадавици задължително се провеждат колпоскопия и биопсия. Ако биопсията открива дисплазия, се отстранява само кондилома, в противен случай се отстраняват по-голям парцел тъкан.

Прочети още  Гиперпластический полип на стомаха: какво е това и как да го лекува?

Дисплазия (цервикальная интраэпителиальная неоплазия) представлява нарушение на нормалната структура на тъканите, причинено от наличието на HPV висока онкогенности. Има три степени на тежест на заболяването: лека, средна и тежка.

При лека и средна степен на дисплазия на тазобедрените стави се провежда медикаментозно лечение, при дисплазия на тежка степен на болестния парцел отстранени хирургично, тъй като това състояние е предраковым.

Рискови фактори за развитието на дисплазия са:

 • Ранното начало на полов живот;
 • Многократните бременност и/или раждане на дете до двадесет години;
 • Безразборни сексуални връзки и честа смяна на партньори;
 • Наличието на генитални брадавици;
 • Хроничен цервицит.

Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните неопластични заболявания на женските полови органи. При изплащане на по-ранен етап на неговото успява да се лекува в 90% от случаите, обаче, в случай на откриване на по-късен етап послеоперационная преживяемост е около 7%.

Затова е важно редовно да посещават гинеколог, явяват на тестове за HPV и да правят ПАП тест (Цитонамазка), който ефективно идентифицира предракови промени на епитела.

16 тип HPV

HPV 16 тип е най-често сред вируси папиломи. Неговата диагноза при 60% от пациентите HPV. Той се отнася до вида на високо онкогенного на риска: вирус е вграден в участъци от ДНК на клетките, нарушаване на естествения противоопухолевый имунната система и води до появата на тумори на кожата и лигавиците.

Симптомите на HPV 16-тип жени:

 • Появата на брадавици;
 • Дисплазия;
 • Бовеноидный papulosis (обриви по гениталиите, наподобяващи петна, чийто цвят може да варира от жълто до тъмно кафяво).

Инфекцията с HPV 16-тип жени най-често се случва при незащитен полов акт. Веднага след заразяването вирусът се намира в латентно състояние и симптоми на болестта са изчезнали. Образование папиллом започва след отрицателното въздействие на вътрешни или външни фактори.

Доброкачествен папиллома не винаги отива промени в раковите тумор. За това трябва предразположение към проекта заболявания и отслабена имунна защита.

18 тип HPV

HPV 18 тип запис и половина-два пъти по-малко от HPV 16 вида. Той също така се отнася към групата на високо онкогенного на риска. HPV 18 тип са с по-голяма контагиозность и полов контакт със заразен води до инфекция в 2/3 от случаите. Полов нека заразяване е основен, но вирусът може да проникне в тялото и математика-вътрешните, както и передаться от майката на детето по време на раждането.

Прочети още  Внутрипротоковая папиллома

В зависимост от състоянието на имунитета, инкубационният период на вируса е от един-два месеца до няколко години. Основният симптом на наличието на HPV 18 вида в тялото е появата на нови образувания: брадавици, папиллом и брадавици. Последните представляват най-голям риск в условията на трансформация в злокачествени заболявания.

Лечение на човешки папиломен вирус

Процес на лечение на HPV е насочена към укрепване на имунната система и отстраняване на прояви на вируса, тъй като напълно отстранява причинителят от организма е невъзможно. Единната схема на терапия липсва, и изборът на метод зависи от конкретния случай.

Имунната система на здравия човек често самостоятелно унищожава HPV през 6-12 месеца след заразяването. В 90% от случаите надписи на вируса не се открива две години след заразяването, а 70% — в продължение на една година.

Обикновено за лечение на HPV, който комбинира медикаментозно въздействие и механично отстраняване на тумори. На пациента се предписват на антивирусни лекарства, имуномодулатори и витамини. Новообразувания се отстранява с помощта на течен азот, лазер или хирургично. В случай предракового състояние също може да се прилага химиотерапия.

За предпазване от заразяване с HPV може да се ваксинират. В нашата страна са регистрирани две ваксини: Гардасил и Церварикс. Те се препоръчват за жени до 26 години, но най-стабилен имунитет се формира от момичетата на 10-14 години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *