Честите онкологические заболявания: рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво се отнасят до злокачествени новообразованиям, развиващите се от епителни тъкани и поражающим различни отдели на дебелото черво (сляпо, ободочную, сигмовидную, дебелото черво). Патология е в състояние да протече на няколко етапа. Днес тя е призната като една от най-често в развитите страни (САЩ и Япония), по-рядко я показват в Азия и Африканския континент. Засяга предимно представители на мъжката част от населението на напредването на възрастта, сред жените е разпространено по-малко. Известни са случаи на идентифициране на заболяване от рак и при лица от по-младата възраст.

Причини за възникване на рака

Появата на рака

В конвенционалната версия на медицината болест се развива в резултат на:

 • промени в организма след достигане на 50-годишна възраст;
 • възпалителни процеси в дебелото черво (болест на Крон, улцерозен колит);
 • дългогодишен предпочитания на храни от животински произход;
 • генетична предразположеност (в 25% от случаите на онкологични заболявания на дебелото черво се определя от наследственост);
 • липсата на физическа активност (поради липса на активност се пада тонуса на гладките мускули на дебелото черво, което води до нарушаване на перистальтики);
 • нездравословен начин на живот (вероятността от развитие на заболявания при пушачи пациенти се увеличава на 30 %, а алкохолът е в състояние увредят вътрешните стени на червата);
 • полипи на дебелото черво (такива новообразувания, изложени на злокачественному се израждат и последващо разрастването на промени в раковите тумори).

Рак на дебелото черво в начална фаза може да прилича на развитието на други заболявания – хемороиди или фистули на правото черво. Признаци на всякакъв дискомфорт в аналната област изискват провеждане на внимателен преглед от лекар-проктолога.

Симптоми и стадии на развитие на рака

Постоянна висока температура на тялото

Началото на заболяването често протича безсимптомно. След известно време пациентът може да се появят типични признаци. Тежестта на последните до голяма степен се определя от място на място и характер на растежа на тумора.

Към началните симптоми на развитие на рак на дебелото черво са на присъствие:

 • абдоминальных болки;
 • продължително повишаване на температурата на тялото;
 • неустойчиви на стола, чревни разстройства и метеоризма;
 • за дискомфорт и болезненост при дефекация;
 • нарушена проходимост на червата.

Други типични признаци и симптоми от развитие на рак на последващи етапи, са наличието на патологични примеси и кръв в каловых масите, загуба на тегло, липса на апетит, постоянна слабост, виене на свят, дискомфортное усещане за непълно изпразване на след на стола.

В по-късните етапи на заболяването на пациента чрез движения на червата, наподобяващи формата на лента, и намаляване на нивата на хемоглобина в серума на кръвта (анемия). Тя се появява заради липсата на метаболизиращи на витамин В-12, оказва влияние върху образуването на еритроцити (червени кръвни клетки).

Прочети още  Възрастова онкологични заболявания: рак на тънките черва

Болните се различават бледностью и сухота на кожната покривка, те отбелязват уязвимостта на косата и ноктите. Значително е намалена издръжливост и работоспособност.

Съществуват някои различия в развитието на болестта при пациенти от двата пола. При жените тумор често расте в стената на влагалището, образувайки прямокишечно-вагинален свищ. Това явление води до кровянистым или каловым выделениям от половите пътища.

При пациенти от мъжки пол рак на дебелото черво, може да даде клиничната картина на болестта, подобни на простатитом. Това се случва в случаи, когато онкообразование покълва в простатата.

Общоприета класификация стадии на развитие на рака, както следва:

0 етап

Онкообразование пребъдва в границите на лигавицата, не на труда на стените на червата. Такава етап на болестта се нарича «рак на място».

I етап

Туморът започва да покълнат в стените на червата, не на труда отвъд нея. Липсват метастази. Оцеляването на този етап в рамките на 5-годишен период – 90%.

II етап

Туморът расте през стените на червата. Метастази в лимфните възли не е разкрита. На този етап на болестта оцеляват 75% от пациентите.

III етап

Туморът е напълно засяга чревни стени. Метастази се намират в лимфните възли като един по един, така и в големи количества. Процентът на оцеляване е на такъв етап е около 50%.

Етап IV

Отбелязва наличието на множествени метастатичен поражения на вътрешните органи (дробове, костите, вътрешните репродуктивни органи, пикочен мехур, черен дроб). Подуване на този етап е способна да достигне големи размери и да доведе до запушване на червата.

В последния стадий от развитие на заболяването шансовете за излекуване на практика отсъства. Прогноза за преживяемост е 10%.

Диагностика и лечение на тумори

Диагностика на тумори

Диагностика на рак се извършва с помощта на следните специфични методи:

 • пальцевых изследвания в ректума (въпреки ефективността на подобен метод, той не дава необходимите резултати при разглеждането на горните участъци на дебелото черво);
 • ректороманоскопии (ректороманоскоп, гъвкава оптична тръба, оборудвана с осветительным уред, може да се открие заболяването в най-ранните етапи);
 • колоноскопия (colonoscope е снабден с видео камера, която позволява на визуализировть образ на тумор на монитора);
 • бариевой клизми (применяющейся преди рентгеново снимки);
 • компютърна и магнитно-резонансната томография (след получаване на послойных снимки лекар разкрива метастази в далечни органи на човешкия организъм, определя етап на развитие на заболяването);
 • на теста за генетична предразположеност (изследване за наличие на наследствена склонност към този тип онкология);
 • лабораторни анализи (проучване за наличието на скрита кръв в каловых масите, изследване на серума на кръвта, с цел откриване на раково-ембрионалното антиген);
 • биопсия и ултразвукови изследвания (като елементи от плат за микроскопични изследвания, използване на вълни ултразвук, за да се определи последствията от метастазирования в различни системи вътрешни органи).
Прочети още  Аденокарцинома на червата: симптоми, лечение и прогноза

Лечение на рак на дебелото черво най-често включва оперативна намеса, като допълнителни методи – химиотерапия и радиотерапию.

Оперативната намеса остава основният и най-ефективен начин за лечение на пациенти, болни от рак. Неговата степен и обем се определя стъпка за развитие на заболяването и общото състояние на здравето на пациента.
Около 80-90% от пациентите с установена диагноза «рак на дебелото черво» е показано прилагането на радикални хирургически метод, известен под името «гемиколэктомия». Специалист изпълнява процедура по време на отворена операция (прави голям разрез на предната част на корема) или лапароскопска (като следвате няколко малки разреза и да ги поставите в тях намален видеокамера). В случай на присъствие на метастази в лимфните възли прибягват до лимфаденэктомии (пълно или частично отстраняване).

В рехабилитационния период след операция на дебелото черво може да има различна продължителност. До голяма степен той зависи от цялостното благополучие на пациентите след интервенция, възрастови особености и вида на операцията.

Химиотерапия, тъй като още един често срещан начин за лечение на рака, е назначаването на лекарства, насочени към намаляване на вероятността от метастазирования онкообразования. И тяхното прилагане е в състояние да повлияе на намаляване на размера на тумора и да попреча на нейния бърз растеж.

Медикаментозно лечение на болестта често се препоръчва в дооперационной етап или след намеса. Използването му като основен терапевтичен метод е оправдано в случаите на откриване на някои форми на тумор, способни да се противопоставят на операция за лечение на болестта.

При химиотерапия се препоръчва прилагането на следните лекарства:

 • 5-флуороурацил – лекарство, репресивни обмяната на веществата вътре в раковите клетки и е способен до подтискане на тяхната жизнена дейност;
 • Капецитабина – химиотерапевтического средство, притежаващо принципно нов механизъм за въздействие (при постигането им на туморните клетки той е в състояние незабавно да придобиват имоти на 5-флуороурацил и по този начин да оказва разрушително въздействие върху тях);
 • Лейковорина, който представлява една от формите на фолиева киселина, наличието на които в организма, осигурява нормалното протичане на вътреклетъчни процеси;
 • Оксалиплатина – лекарство, предназначена потискащо влияние върху генетичния апарат на раковите клетки и синтеза на протеин, благодарение на присъствието в него частици платина.

Важно е да запомните, че прилагането на химиотерапия в процеса на лечение ракового на заболяването може да се провокира развитието на изразени странични ефекти при някои пациенти. Такива могат да станат повръщане, гадене, диария, възпаление на лигавицата на дебелото черво, неутропения (недостиг на бели кръвни клетки), алопеция, и т.н.

Радиотерапию (лъчева терапия) причисляват към ефективни съвременни методи за лечение на онкологични заболявания. В основата на неговото въздействие – въздействие на рентгенови лъчи, способни за унищожаването на туморните клетки. Този метод често се използва преди операцията, което позволява намаляване на обема на особено големи тумори. Тяхното намаляване до голяма степен улеснява усилия на лекари в процес на премахване на тумори.

Прочети още  Рак на дебелото черво: прогноза за петгодишна преживяемост

Към лъчевата терапия може да се прибегне и по време на следоперативен възстановителен период. Това става необходимо в случай на откриване на остатъци от ракови клетки. Такъв метод за лечение на рак може да се предотврати повторната поява и разрастване на тумора. Добър ефект е в състояние да даде комбинация от лъчева терапия и медикаментозно лечение на заболяването.

При всички положителни моменти на рентгенови лъчи притежават собственост предизвика негативни странични явления. При пациенти, подложени на радиотерапию, често се увеличава умора, развива кръвотечение от ректума с чести нарушения на червата (диария), повръщане и гадене, зачервяване и подуване на кожната покривка на територията, която е получила доза радиация, загуба на апетит.

Освен посочените по-горе методи за лечение на съвременната медицина използва въвеждането на ваксините срещу рак. Тяхното въздействие е в подкрепа на човешката имунна системи в процеса на самостоятелно се бори с тежка болест. Все по-голяма популярност придобива средство за ваксинация TroVax, разработен от учени-изследователи от Оксфордския университет. Неговите клинични изпитвания в процеса на лечение на раковите заболявания демонстрират най-окуражаващи резултати.

Профилактика и прогноза на заболяването

Диета

Индивидуалната профилактика на рака на дебелото черво включва:

 • спазването на рационална диета, богата на цельнозерновыми продукти, плодове и зеленчуци;
 • свеждане до минимум на употребата на храна от животински произход;
 • спазването на режима на пиене – да се консумират не по-малко 1-1,5 л на ден все още вода;
 • отказ от тютюнопушенето и пиенето на алкохолни напитки;
 • навременното лечение на заболявания на правото черво – полипи, анален пукнатини;
 • умерените занимания с физически упражнения и контрола на теглото.

Медицинска профилактика на рака на дебелото черво има своите особености. Ефективен метод за предотвратяване на заболяването смятат провеждане на скрининг сред хората с повишен риск от развитието му. На първо място това е на мода пациенти, които са достигнали възрастта 50 и повече години.

Важно е внимателно отношение към пациентите, страдащи от геморроидальной болестта. При наличието на това заболяване при възрастни хора е в състояние увеличи риска от онкологията в бъдеще. За изключване на развитие на злокачествен тумор на специалистите препоръчват разширено изследване на всички пациенти с хемороиди.

Пациентите, перенесшие операция по повод рак на дебелото черво, в рамките на първата година трябва един път на 3 месеца да посещават проктолога за навременно диагностициране на рецидив.

Прогнозата се определя от стадийностью протичането е процес. Най-задоволителни резултати от лечението се наблюдават на I етап на развитие на болестта.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *