Централна рак на белия дроб: причини, проява и лечение

Централна рак на белия дроб – това е онкологично заболяване, локализованное в средната част на белия дроб. Се различава от бързия растеж на раковите клетки, което води до развитието на характерната клинична картина. Лечението изисква резекция на част от белия дроб, заедно с увредена тъкан, след което се назначава химиотерапия. Опасност патология на висок риск от развитие на рецидив, както и нисък процент на оцеляване при неблагоприятни прогнози.

Обща характеристика на заболяването

Централна рак на белия дроб се формира от бронхиальных клетки, които по някаква причина започват активно да се делят и перерождаться в злокачествени. Клиничните прояви на началния стадий на рака почти липсва, а на първите оплаквания, служители повод за обръщане към лекар, имат 2-3 степен.

В процеса на растежа на тумора е нарушен естествения процес на дишане, от което страда целия организъм. Развива остра кислородна недостатъчност, при която всички обменни процеси в организма са нарушени. На първо място страда лимфната и нервната система, както и мозъчните клетки.

Рак е склонна към резкия веригата и метастазират в отдалечени части на тялото. Така че е важно максимално бързо да го регистрира присъствие, форма и етап, който разработват е най-подходящ план за лечение. Само на първоначален етап се поддават на успешното лечение. Като се започне от втория етап прогноза се смята за неблагоприятно. Дори и след успешно провеждане на цялостна терапия винаги остава риск от рецидив.

Причини

Всички причини и причинители, които причиняват развитието на рак на белите дробове, могат да бъдат разделени на две големи групи:

 1. Екзогенни фактори на околната среда, които имат повишена тежест в белите дробове.
 2. Ендогенни – хронични заболявания и на свързаните с тях патология в организма, свързани с изпълнението на белите дробове.

До экзогенным фактори включват:

 1. Активното и пасивното пушенето – тютюневият дим е богат на катрани и канцерогенни вещества, които се отлагат и натрупват в белите дробове, намаляват местния имунитет. Важно е да се разбере, че вдишването на тютюнев дим е опасно не по-малко от пушенето на цигари.
 2. Чест контакт с двойки вредни вещества – вредното производство, където пестициди и канцерогенни вещества са под формата на пара, което води до хронична интоксикация, под влиянието на който в организма започват необратими процеси.
 3. Вдишването на строителна прах – фини прахови частици се отлагат в белите дробове, което провокира развитие на хроничен възпалителен процес.
 4. Въздействието на радиоактивно излъчване – чест и продължителен контакт с радиоактивни вещества предизвиква повишаване на натоварването на целия организъм и по-леки в частност.
 5. Прекомерната употреба на антибиотици и други медикаменти, които допринасят за нарушаване на основните обменни процеси в организма.
Прочети още  Кашлица при рак на белия дроб: причини, особености и методи за улесняване на

Активното и пасивното пушене са провоцирующими фактори, които причиняват развитието на рак на белите дробове

Ендогенни фактори се развиват от вътрешността на организма. Тук се отнасят:

 1. Честите и продължителни респираторни заболявания, които не може да се излекува до края на (хронична форма).
 2. Патологично намалява имунитета, което се дължи на прогресиране на хронични заболявания на органи и системи.
 3. Генетично предразположение.
 4. Мъжки пол.

Както показва статистиката, в групата на риска влизат мъжете на възраст 35-45 години, водещи заседнал начин на живот и злоупотребляющие табакокурением.

Клинични прояви

Симптоматика на заболяването зависи от формата и стадия на рака. Основните признаци, свързани с инфилтрация на тумора, могат да бъдат следните:

 • често покашливание без видима причина;
 • дълъг респираторни заболявания с усложнения;
 • периодични болки в гръдната кост, които могат да раздават под плешките (предимно от едната страна).

По отношение на растеж и прогресия на тумора, нарушена дихателна функция, която се придружава от симптоми като:

 • силен мокър кашлица, сопровождающийся отделяне на храчки с примеси на кръв;
 • остра болка в гръдната кост;
 • затруднено и учестено дишане;
 • усещане за недостиг на кислород;
 • невъзможност за пълноценна дълбоко вдишване (повърхностно дишане);
 • повишаване на температурата на тялото;
 • недостиг на въздух в покой.

Остра болка в гръдната кост – един от симптомите на централната рак на белите дробове

Кашлица се проявява предимно през нощта. При силен пристъп може да се развие легочное кървене, което неизбежно води до летален изход.

Стартирани форми на рак провокират развитието на вторичните симптоми, които се появяват в организма под влияние на метастаза и нарушенном газообмене:

 1. Присъединяването на възпалителен процес в белите дробове, което води до развитие на пневмония, хроничен бронхит.
 2. Анемия и панцитопения, при които е намалена активност на костния мозък, както и синтеза на всички кръвни фракции се забавя. Намаляване на хемоглобина неблагоприятен ефект върху целия организъм, което води до постоянна слабост, виене на свят и бледност на кожата покрива, че при наличието на бързата загуба на телесна маса може да бъде смъртно опасно.
 3. Метастази в черния дроб, бъбреците и мозъка, което води до нарушаване на работата на целия организъм.
 4. Проявява с болезненост в ставите и гърба, често се появяват мускулни болки и спазми.

Манифестация на заболяването започва с обичайните симптоми на настинка, но за разлика от последната клиничните прояви не изчезват по време на лечението, а продължи напред. Централна рак на левия бял дроб се срещат по-често, отколкото поражението на десния лоб.

Прочети още  Като умират от рак на белия дроб: причина за смъртта и методи за облекчаване на състоянието

Форма на централната рак

Има две форми на централната рак:

 1. Эндобронхиальная – развива във вътрешността на бронхиална на лумена от плоски клетки на епитела. Провокира нарушение на дихателната функция, симптомите на която се усложнява с увеличаване на тумора.
 2. Периобронхиальная – туморът се развива извън бронха, растат в средата на белия дроб. Това прави невъзможно ексцизия само на тумора. Хирургично отстраняване включва премахване на цялата част на засегнатия бял дроб, включително здрави тъкани.

Симптомите на централната рак на белия дроб эндобронхиальной форми се проявяват в нарушение на функции на дишането. Периобронхиальная туморът дълго време може да протече безсимптомно.

Диагностика на централната рак

За откриване на рак на процеса, го стадий, форма, вид и съставянето на прогнозата, се използва цялостна диагностика, която се състои от такива процедури:

 1. Радиография – на снимката се визуализират новообразувания, техния брой, форма и консистенция.
 2. ЯМР – с помощта на контрастни вещества оценка на степента на увреждане на белия дроб, получаване на триизмерен образ на тумор.
 3. Бронхоскопия – чрез бронхиальный просвет се въвежда специална тръба, която позволява да се разгледа тумор максимално близо, видя я и морфологични постройка.
 4. Биопсия – с помощта на изследване на раковите клетки, определяне на количествен и качествен състав.

ЯМР – един от методите за диагностика на централната рак на белите дробове

Изключително важно диференциална диагноза, която позволява да се отделят от рак и други заболявания, които имат подобни симптоми. Тя е невъзможна без биопсия и консултации опитен пульмонолога.

Методи на лечение

Лечение на централната рак на белия дроб предполага комплексно въздействие на онкологичен процес, което е възможно с помощта на такива методи като:

 1. Лъчева терапия – назначен при работещи и неоперабельных форми на рак. Предполага въздействие върху раковите клетки радиация, която е в състояние да ги унищожи. Отрицателно въздействие върху здравето на целия организъм, може да предизвика отказ в работата на жизнено важни органи.
 2. Радиохирургия – включва ексцизия на тумора с помощта на радионожа, че е малотравматичной процедура. След отстраняване на тумора се назначава химиотерапия, с помощта на които се определя полученият резултат.
 3. Оперативно отстраняване на тумори – се извършва с помощта на резекция на части повредени лесно. По-нататъшното лечение се подбират индивидуално.
 4. Комбинирано лечение – разработва се въз основа на получените данни за състоянието на тумора, наличието на метастази в далечни органи и развитието на усложнения.

Ефективността на лечението се определя пряко състояние на рак. Само 1 и 2 етап могат успешно да се лекуват, запазвайки живота на човек протичащи форми са склонни към рецидив и имат неблагоприятна прогноза.

Прочети още  Онкомаркеры на белите дробове

Основните видове усложнения

Най-опасното усложнение, което съпътства лечението на централната рак на белия дроб, е появата на метастази в костния мозък. Последният престава да работи пълноценно, което се нуждае от трансплантация. Тази процедура е изключително скъпа и не е стопроцентова гаранция за възстановяване.

На фона На нарушения на газовата в организма се развиват патологични процеси, от които страдат всички органи и системи. Само при правилно подобранном лечение може да се постигне желания резултат, но това ще безуспешным при напреднали форми на ракови заболявания.

Профилактика

Като превенция от развитие на рак на белите дробове трябва да се изключат всички възможни причинители, сред които:

 1. Табакокурение и заседнал начин на живот.
 2. Контакт с вредни вещества – в производството трябва да се носят лични предпазни средства, след което орошаться лигавицата на носоглътката.
 3. Отказ от самолечение – всички възпалителни процеси в белите дробове трябва да се лекува от лекар. Плачевното възпалението може да се превърне в хронична форма.
 4. Своевременната диагностика, с помощта на която може да разкрие наличието на проблеми с белите дробове в началото на деня.

Като превенция от развитие на рак на белите дробове трябва да бъдат напълно изключени заседнал начин на живот

Изцяло да се предпази от появата на рак се грижат тумор е невъзможно, тъй като автентично, не е известно, какво точно предизвиква неконтролируемо деление и дегенерация на клетките. Само своевременната диагностика централна рак на белия дроб ще позволи да се избегнат негативните последици за здравето.

За хората, които работят в опасна среда производство, се препоръчва всяка година да посещават спа и уелнес комплекси. Полезни пешеходни разходки в гората и за активна почивка извън града.

Прогноза

Първоначалните форми на рак се поддават на успешното отстраняване и премахване на човек в етап на ремисия, която може да продължи десетки години. За втория и третия стадий на рак прогноза относително неблагоприятна, тъй като при наличието на метастазирования трябва да се справят с высокодозной химиотерапия, с натоварване на всички органи и системи.

Четвъртият етап е най-неблагоприятно, а продължителността на живот изцяло зависи от скоростта на растеж на раковите клетки. Обикновено на палиативни терапия хората живеят не повече от година. Затова е важно всяка година се проведе флюорографию и да се консултират с лекар при откриване на тревожни симптоми.

Прогноза на централната рак на белия дроб зависи от стадия на заболяването, така, отколкото преди това разкри, толкова по-голям шанс за излекуване. Неспазване на препоръките на лекаря и умишлен отказ от лечение може да доведе до смъртоносни изхода на предварително планирания срок.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *