Бременност, след химиотерапия

Много жени, оцелели след курс на химиотерапия по време на лечение на рак, се страхуват да имат деца, като се има предвид, че детето може да се приемат генетична предразположеност към ракови заболявания или да се роди с увреждания. Някои смятат, че е бременност, след химиотерапия е невъзможна поради репродуктивни нарушения.

Ефект на химиотерапията върху репродуктивните възможности

Бременна момиче

Без съмнение, химиопрепараты оказват разрушително действие върху женското тяло, и по-специално върху способността за зачеване и вынашиванию деца. Но лекари отбелязано, че на ендометриума при това да не страда, а това означава, да вземе оплодотворенную яйцеклетка на матката е в състояние. Това увеличава шанса да предадат на здраво бебе.

Какво влияние оказва химиотерапия на органи на жената:

 • Функцията на яйчниците намалява или се губи изобщо, това се изразява в намаляване на броя на фоликулите, узряване на яйцеклетката за по-нататъшно оплождане. Ако фоликули, унищожени, настъпва аменорея и менструацията липсва. Това може да продължи няколко месеца, след което цикълът се възстановява, и жената отново е в състояние беременеть. Прогнозата зависи от лекарства, които се използва за лечение на рака.
 • Матката почти не страдат от химиотерапия, но в нея може да се счупи кръвоснабдяването и способността да расте, което не може да не повлияе върху хода на бременността. Една жена не става безплодна, но съществува риск от невъзможността да се направи на бебето. Бременност, след химиотерапия, е изпълнен с един спонтанен аборт или преждевременно раждане. Негативна последица може да послужи като врастване на плацентата или твърде малък, теглото на бебето.

Ако способността на беременеть загуби, една жена може да използвате други методи за зачеване на дете.

Възможно ли е забременяване по време на химиотерапия?

Лекарства, използвани за лечение на рака, имат различен разрушително действие върху организма на жената. Това зависи от следните фактори:

 • възраст на жената;
 • тип медикамент и степента на неговата токсичност;
 • продължителността на курса химиотерапия.

Основният страничен ефект след лечение – това аменорея, при по-млади момичета, менструалния цикъл може да се възстанови, а при жени по-възрастни, обикновено настъпва менопаузата.

Прочети още  Как да се отървем от диария при химиотерапия?

Ефект на химиотерапията върху способността на жената да зачене до края не се учи, науката не може еднозначно да се твърди, настъпи бременност, или не. Ето защо, всяка жена в детеродна възраст, която минава курс на лечение, трябва да се грижи за контрацепция. Бременност по време на преминаване на курса на химиотерапия категорично не се препоръчва. Това се дължи на следните негативни последици:

 • абнормно развитие на плода, или на неговата смърт, поради токсичното въздействие на тежките химични вещества и препарати;
 • при настъпване на бременността женският организъм започва пренареждане и да се подготвят за вынашиванию на детето, се променя хормоналния фон, което може да доведе до рязко покачване на злокачествени новообразувания и появата на метастази.

Така че, по време на лечението лекарят взима метод на контрацепция, индивидуално, ако бременността е настъпила, трябва да се прекъсне.

Бременност, след химиотерапия

След прекаран курс на химиотерапия не всяка жена имат смелостта да се раждат, толкова по-рискът да се превърне в безплодна много голям. Но все пак, много се чудя, възможно ли е бременност, след химиотерапия. При много жени половата функция с течение на времето се възстановява, срок, зависи от много фактори:

 • локализацията и тежестта на онкологията;
 • видове използвани лекарства за лечение;
 • продължителността на лечение;
 • състоянието на имунната система и способността на организма към възстановяване;
 • възрастта на жената.

Въз основа на средни стойности, по-млади и силни жени се възстановява за 3-5 години. Жена до 30 години е напълно в състояние да зачене дете и да го направи, без да се прибягва до тези методи. Тези, които за 30 години, не може да се възстанови, но са напълно способни да роди дете, чрез прилагане на ин витро оплождане.

Химиотерапия при мъжете

Лечение на рак при мъжете и предвижда курсове химиотерапия, която има отрицателно влияние върху репродуктивните възможности на организма, което се изразява в следните промени:

 • Значително се влошава подвижността и количеството на сперматозоидите, което значително намалява способността за оплождане на женската яйцеклетка. По този начин, човек може да се превърне в безплодни.
 • Лекарства, използвани за лечение, имат токсичен ефект върху половите клетки, което води до в тях генетични промени. Дете при наличие може да се приемат тези клетки, раждането на такива деца може да свърши грозен. Най-голямо негативно влияние върху репродуктивната функция на мъжете имат такива лекарства като: Цисплатин, Циклофосфамидом.
 • Облъчване на ракови клетки и може да доведе до мъжки стерилитет, това се дължи на факта, че лъчевата терапия пагубен ефект върху подвижността на сперматозоидите. При младите мъже възстановяването се извършва след 1,5 – 2 години. Ако облъчването е всепроникващо, плодовитостта не може да се възстанови.
Прочети още  Защо трябва да се повиши имунната система след химиотерапия и как да го направя?

Особено негативно се отразява върху способността на мъжете за оплождане на женските полови клетки онкологични заболявания на репродуктивните органи.

Страничните действия след химиотерапия

Първите признаци на оплешивяване

Химиотерапевтические лекарства се инжектират венозно и влияят пагубно не само върху раковите клетки, но и здравите. Болен, който се провежда курс по химия, се чувства зле, но след това настъпи подобрение, патологични клетки се унищожават и тялото започва постепенно да се възстановява.

Нормалните клетки са изложени на по-малка степен това се дължи на факта, че патологични клетки се делят по-бързо, и лекарства въздействат основно върху тях. Освен това, на здрави клетки имат способността да се възстановява, въпреки пренесени странични действия:

 • косопад, най-често пълна;
 • развитието на остеопороза;
 • анемия;
 • най-тежко усложнение – левкемия;
 • проблеми със сърцето и съдове;
 • гадене, придружени с повръщане;
 • проблеми със стомаха и червата може да доведе до пълна загуба на апетит;
 • нарушения на стола;
 • психоэмоциональные нарушения;
 • подпухналостта;
 • пълна загуба или временно намаляване на репродуктивната функция;
 • възпаление на очите, придружени от слезотечением.

Тежестта на страничните ефекти след лечение химиопрепаратами зависи от формата на онкологията, възраст и тялото на пациента, както и състава на лекарства. Химиотерапия не винаги има негативен ефект върху фертилитета на мъжки и способността да се раждат деца у жената.

Мъжете могат да бъдат изложени на психосоматике, това често води до временна импотентност, загуба на интерес към интимност. В такива моменти е много важно да подкрепи мъжа морално, с течение на времето сексуалната функция може да се възстанови напълно. След курса на лечение в продължение на две години мъжът трябва да се прилагат бариерни средства (презевративы) избягване на зачеване и раждане на незрели дете. Физически и психически отклонения не могат да открият себе си наведнъж, а да се прояви при бебето след няколко години.

При настъпване на бременност, след химиотерапия, жена обикновено предлагат да се направи аборт, е твърде висок риск от развитие на заболявания на плода и преждевременно раждане.

Прочети още  Химиотерапия при рак на яйчниците

Как да се възстанови на репродуктивната функция, след химиотерапия?

Природни фитохормони

Към днешна дата има модерни начини за възстановяване на репродуктивната функция. За отстраняване на нарушения, след лъчетерапия и химия е назначена специално лечение:

 • приемане на антиоксиданти, които притежават собственост привличат токсините и ги извежда от организма, основно те се съдържат в пресните плодове и зеленчуци, както и зеленина;
 • агонисти, които влияят върху половите клетки, потиска тяхната функция по време на лечението, като по този начин те минимално изложени на въздействието на химични вещества и препарати;
 • фитохормони за възстановяване на хормоналния фон и способността за зачеване;
 • билки, подмладяващи узряването на яйцеклетката.

Ако способността да заченат загубени, може да се използва ин ВИТРО. Колкото повече една жена, толкова по-малък брой яйцеклетки в тялото си отлежава и толкова по-малко вероятност да забременеете. Така че, преди да започнете курс на химиотерапия, жена предлагат запазите здрави яйцеклетки и да ги запази до благоприятен период за оплождане.

Мъжки стерилитет след курс на химиотерапия идва не винаги. При младите мъже способността за оплождане често се възстановява спонтанно няколко месеца по-късно. Ако сперматозоидите са, но не са в състояние да напуснат тестисите, се извършва оперативно лечение.

Някои мъже са съгласни да дарят сперма за съхранение с цел по-нататъшна употреба за оплождане на клетки на жена си. Съвременната наука има възможност да изберете най-подвижните проби и да ги прилагат в бъдеще.

Важен аспект за възстановяване на репродуктивната функция е начин на живот, полноценность хранене, режим сън и почивка, наличието на положителни емоции.

Риска от възникване на онкологични заболявания при детето

Децата, родени от болни онкологией родителите са изложени на риск от развитие на рак на не повече, отколкото са родени от здрави. Детето може само да наследи генетично предразположение към рак.

Не са регистрирани случаи на развитие на ракови тумори при деца, родени от излечившихся родители. Но за зачеването на здраво бебе бременност планират по-добре в рамките на 2-3 години след курс на химиотерапия, лъчетерапия или облъчване. Тези препоръки са свързани с необходимостта от възстановяване на организма на жените и мъжете и след приемане на силно токсични вещества.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *