Бременност и аденомиоз

Да бъде здраво — това е много добре и красиво. При здрави хора, винаги позитивно настроение, те са щастливи и доволни. Но човек винаги е здрав не може да бъде. Добре ако болестта не е много сериозна. В края на краищата, те идват и такива, които засягат вътрешните органи, а особено неприятно, когато това е свързано с деторождением. Тук има едно от тези заболявания при жените, което е сега и да се обяснят.

Какво е аденомиоз?

Аденомиоз — това е едно от женски гинекологични заболявания. При тази болест се случва разрастване на тъканите на лигавицата на матката и се придружава от промени, които имат цикличность. Тази ескалация води до образуване на кисти, които са центрове, и съдържа вътре в течността. Самите кисти са само вътре в тялото на матката.

На появата на аденомиоза в женския организъм влияе директно хормонално колебание. Болестта може да се прояви само чрез постигане на полова зрялост. Вероятността да аденомиозом спира с края на менструация, тъй като се случва за отхвърляне на матката слуз слой.
Симптоми на поява на аденомиоза могат да бъдат:

 • заболяване на долния етаж на корема, което преминава в ингвинална част на дебелото черво и често във влагалището.
 • най-силна болка се наблюдава от началото на менструалния цикъл, след което постепенно отслабва. Това е пряко свързано с пчелно млечице месечен кървене, тъй като се случва за отхвърляне на лигавицата на част от вътрешната обвивка на матката.
 • неприятни болки по време на полов акт.
 • появата (от половите пътища) тъмно кафяви секрети, преди менструация с цикъл от 2-5 дни преди началото и след това.
 • честото кървене от матката между месечния цикъл.
 • честата проява на анемия (анемия).
Прочети още  Операцията е основен начин за лечение на рак на шийката на матката

При аденомиоза има и своите степен на прогресия.

 • 1 етап — огнища на кисти достигат слой на матката, в който са разположени мускулите.
 • 2 етап — когато се случва врастване на кисти в мускулния слой.
 • 3 етап — засегнати всички мускули на матката, а джобовете се до серозна обвивка (тъкан, която разделя матката от коремната кухина).
 • 4 етап — заболяването прогресира в коремната кухина и нейните органи.

Причини

Аденомиоз — болестта е много сериозна и е важно да се знае причините за възникването му.

 1. Вродена появата на огнища, което е свързано с нарушения по време на ембрионалния развитие.
 2. Изкуствено проникването на вече заразени клетки, което се случва в случаи като: трудно раждане, аборт или цезарово сечение.
 3. Прехвърляне на наследствен път.
 4. Трясък цикъл на менструация по време на юношеството си.
 5. Късната бременност.
 6. Много отслабва имунната система.
 7. Хормонален срив.

Влияние на болестта върху протичането на бременността

Еднозначно да се твърди, че за забременяване е невъзможно да не бъдат нито един лекар.Тъй като аденомиоз засяга матката (орган, свързан с деторождением), се счита, че се зачене и да се бебе почти на една жена невъзможно. Въпреки че е имало случаи, когато все пак с това заболяване, бременност и раждане премина успешно.

Ако станал факт на бременността, тогава трябва да се обърнат към лекар за съвет, тъй като заплаха от прекъсване на бременността е много голяма, причината за това е тази патология. Така че вероятно в 30-60% могат да забременеят и тези жени, които са били подложени на операция смущения в ранен етап на заболяването.

Много е важен и фактът, че докато жените пази детето заболяването не прогресира, тъй като липсва менструален цикъл.

Начини за лечение на аденомиоза.

При откриване на жената, аденомиоза, непременно трябва да се изяснят нейните етап, тъй като от това зависи и начина на лечение.
Начини разбира се са само две:

 • медикаментозно. Тя се състои в прием на лекарства на хормонална терапия. Същността на това лечение ще бъде в това, че ще намали производството на хормони, поради което се случи изкуствена менопауза, и прогресията на болестта да се спре.
 • хирургично. Тя ще бъде насочена към премахване на кисти и засегнатите тъкани. Такива операции се извършват максимално внимателно през точка разрези или с помощта на лазер.
Прочети още  Може ли да стане причина за ерозия на ракови тумори?

3-4 етап на болестта при масово зелено огнища и остри болки, не е планирането на бъдещите бременности и постоянно влошаване на състоянието може да се лекува само по оперативен начин. В такова състояние на упадък лекарите обикновено се отстранява матката и я придатки. Нека една жена и смята себе си за да не полноценна, но животът става много по-добре. Пак операция лекарите прекарват когато вече липсва менструация.

Дори и след лечение с медикаменти, при жената все пак има шанс да се получи обратен ефект:

 • безплодие;
 • появата на анемия;
 • разликата по-рано засегнати органи при раждане на дете (в случаи на успешна бременност);
 • морално намалява качеството на живот.

Че да не се окаже в болницата винаги трябва да внимавате за здравето си. За всяка болест си има своите превантивни мерки. Не е изключение и аденомиоз.

С цел предотвратяване на дадено заболяване трябва да:

 1. Редовно идват в кабинета на гинеколог (1 път на 6 месеца).
 2. Бременността трябва да е планирана.
 3. При откриване на някакъв вид инфекция на органи и репродукции бързо и качествено да го лекуват.
 4. Лечение на хормонални или менструални смущения.
 5. Водят здравословен начин на живот.

Какво би всяка жена в бъдеще може поне веднъж да изнеса и да роди здраво бебе трябва да се погрижи за здравето си. Слушайте тялото ви! Не правете самолечение! При най-малкото неразположение трябва да се обърне към лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *