Болка при онкологични: характеристики и видове

Палиативное лечение включва прием на силни болкоуспокояващи лекарства, които помагат за облекчаване на състоянието на пациента. Болка при онкологични се различават от тези, показани на здрави хора. В последните фази на рак се използват опиоидни аналгетици, които въздействат върху центровете на формиране на болки в кората на главния мозък.

Причини и механизъм на болката при сити онкологичен заболяване

По отношение на растежа и увеличаване на размера на тумора оказва натиск върху околните тъкани и органи, дразнене на периферните нервни рецептори. При онкология последния стадий, когато организмът засегнати от метастази, болки могат да бъдат предизвикани от нарушение в работата на мозъка и всички жизнено важни органи.

Причините зависят от етиологията болезнени усещания:

 1. Соматични – се образуват при поражение на кръвоносните съдове, сухожилията и ставните връзки, нерви. Болката е тъпа, слаб, но постоянен характер.
 2. Психогенна – се формират на фона на емоционално стабилизиране, когато човек осъзнава неизбежността на положението. Болки с различна локализация и интензивност, че е невъзможно да се премахнат с помощта на медикаментозна терапия.
 3. Висцеральные – са свързани с тумори на гръдната кост и перитонеума. Придружени от чувство за распирания, нямат ясна локализация (разлитая болка).
 4. Невропатические – се образуват при лезии на централната и периферна нервна система.

Механизъм на развитие на болки, свързани с дразнене на нервните рецептори и грешно възприемане на информация, в отговор на която и мозъка оформя болковият пристъп.

Онкоболни много измъчени и страдащи. Смъртта настъпва не от прогресия на самия рак, а от невъзможността да търпи болки и изтощение на организма. За облекчаване на това състояние помагат на лекарства.

Видове лекарства

Изборът на лекарство е в пряка зависимост от някои показатели:

 1. Етап на рак и характеристиките на течението на пациента – от прогрессивнее заболяване, толкова по-силни аналгетици трябва.
 2. Индивидуални характеристики на организма – оценява се степента на ефективност и вероятността от развитие на алергична реакция.
 3. Комбинация с други лекарства в една цялостна терапия.

Използва се три етапа стълба на обезболяващи пациенти с рак, препоръчва световната здравна организация:

 1. При слаба, периодичната болка – предписват лекарства от група неопиоидных аналгетици.
 2. Израз на постоянна болка – на опиати аналгетици кратко излагане.
 3. При силна болка, която може да предизвика развитието на болка регионална шок – опиоиден аналгетици продължително излагане.
Прочети още  Използването на Трамадол при онкологични заболявания на

От групата на неопиоидных на аналгетици при наличието на рака могат да определяни такива лекарства:

 • Ибупрофен;
 • Парацетамол;
 • Нимесил;
 • Кеторолак;
 • Аналгос.

Тези лекарства са на свободен достъп и се прилагат само по предписание на лекар схема.

Опиоиден лекарства се продават строго по лекарско предписание или се дават от клиниката, където пациентът стои в регистъра.

Категорично е забранено да се отдадете на самолечение, а също и увеличаване на дозата. Това може да провокира развитието на някои странични ефекти, което ще влоши състоянието на болния.

Лекарите предписват прием на аналгетици за постоянно, но някои пациенти се приемат само, когато се проявява болката. Това е голяма грешка, тъй като терапевтичен ефект се постига само при продължително приемане на лекарства, обозначен в инструкциите.

Степен на болка и лекарства

Изборът на лекарства зависи от степента на неприятни усещания. Всеки пациент има своя праг на болка, което е много индивидуален показател. Затова д-р взима тези лекарства, които са способни да купировать болка при конкретния пациент.

Слабовыраженная болка

Предписват аналгетици от групата на НСПВС, които се справят с болката, плам, отечностью. Най-ефективни от тях са:

 • Анальгин;
 • Нимесулид;
 • Парацетамол.

Нимесулид – един вид болкоуспокояващи лекарства за онкология

Те се използват под формата на таблетки, като се започне с минимални дозировок. Курсът на прием е проектирана така, че терапевтичен ефект се постига при натрупване в организма на всички вещества, лекарства. Избор на дозата зависи от възрастта, телесното тегло и склонност към алергични реакции.

Тъй като хапче абсорбируются от стомашно-чревния тракт, приемането им се извършва след прием на храна. Метаболизма на клетките на черния дроб диктува необходимостта от паралелно вземат гепатопротекторы.

Повишаване на ефективността на лекарства, нестероидни противовъзпалителни средства може да папаверин, който успокоява инфекциите вазоспазъм и насърчава активния усвояването на микроелементи лекарства.

Като дъщерно дружество на лекарства, които се предписват за намаляване на натоварването на всички органи и системи са:

 1. Кортикостероиди – подобряват апетита и засилват аналгетичен ефект.
 2. Антиконвулсивни – възпрепятства спазму съдове и гладката мускулатура.
 3. Нейролептики – купируют пристъпи на гадене и повръщане, увеличаване на анальгезирующий ефект.
 4. Мускулни релаксанти централно действие – облекчаване на организма, нормализиране на съня.

Необходимостта от използването на дадено лекарство се дължи на особеностите на течението cancer заболявания.

Изразена болка по цялото тяло

Нестероидни противовъзпалителни средства не са в състояние обезболить до желаното състояние, така че предписваните слаби опиати и лекарства, съдържащи наркотични вещества. Техният принцип на действие се основава на въздействието на центрове за формиране на болка в мозъка, което причинява пълна липса на неприятни усещания в тялото.

Прочети още  Как правилно да приема Морфин при рак

В последно време в терапията на пациенти с рак са използвали лекарството Трамадол. Сега клонят към използването на лекарства Залдиар, който съдържа минимални дози опиоида в комбинация с Парацетамол, което позволява да се постигне цялостно терапевтично ефект.

При силно изразени болки по цялото тяло приемат Залдиар

Трамадол може едновременно да се въведе заедно с Димедролом под формата на инжекции. Това ще ускори процеса на облекчаване на болката и ще намали натоварването върху храносмилателния тракт.

Силна, непоносима болка

Когато пациентът е на ръба, трябва максимално бързо да се нормализира състоянието. За това се използват такива наркотични вещества, като:

 • Пиритрамид;
 • Трамадол;
 • Фентонил;
 • Морфин.

Последното лекарство е най-бързо действие. Неговата терапевтична ефективност, продължава в продължение на 5-6 часа.

Опиоиден аналгетици комбинируют с неопиоидными, което позволява постигане на максимално обезболяващ ефект.

Морфин е медикамент, който се приема при много силна болка

Ключов недостатък на всички опиати е пристрастяване. Клетките на тялото не може повече да съществува без лекарство, което успокоява инфекциите болка. Развива лекарствена зависимост, която минава само след залез летального., изм.

Избор на метода за въвеждане на лекарства

В случай, когато няма проблеми със стомашно-чревния тракт и черния дроб, препоръчваме да използвате таблетки за орално приемане. За намаляване на възпаление на лигавицата на стомаха паралелно предписва лекарството Омепразол.

Ваксини позволяват да се намали болката в най-кратки срокове. Първите видими резултати се появяват след 3-5 минути след инжектиране, което е ефективно при остри приступах болка.

В някои случаи могат да определяни лепенки с обезболяващ ефект. Те са приложени върху кожата, чрез който процес се случва бавно изсмукване лекарства. Терапевтичен ефект се проявява по които се финансират системата, когато анальгетика в организма е достатъчно.

При наличие на умерени и постоянни болки хапчета могат да бъдат комбинирани с инжекции за постигане на максимален ефект. Избор на най-оптималното средство, и метод на въвеждане в тялото зависи от препоръките на д-р.

В случай, когато опиоидный лекарство е спрял да даде желания ефект, може да се замени аналог. Началната доза трябва да бъде малко по-ниска от тази, която употреблялась преди това.

Ако терапевтичен ефект отсъства напълно, за това се провалят осведомляют лекар. Се извършва корекция на лечение и подмяна на някои лекарства.

Болка при онкологични в домашни условия

В случай, когато палиативное лечение се извършва в домашни условия, е необходимо:

 1. Посочи човека, който ще даде лекарства на пациента в съответствие с назначаването на д-р. Този човек трябва да бъдат адекватни и отговорни за евентуални негативни прояви.
 2. Да получите лекарства и функционално дозата, според която трябва да се инжектира лекарството в организма на пациента.
 3. Да се спазват всички правила и норми по отношение на грижите.
Прочети още  Химиотерапия при рак: как се извършва процедурата и колко трае курсът на лечение

Категорично е забранено да се оставят лекарства, особено опиоидного тип, в непосредствена близост до онкобольному. Под въздействието на паника и пристрастяване, човек може да употребява всички хапчета за един прием, което провокира развитието на летального., изм. Лекарства е най-добре да се съхранява в чекмедже под ключ, където има достъп само един човек, който носи отговорност за състоянието на здравето на пациента.

Болка при онкологични си струва да се консумират ясно по рецепта на д-р

Прием на лекарства се извършва в съответствие с рецептата на д-р. Самостоятелно промяна на дозата, да се откаже приема на лекарства или да го замени аналоговата не се препоръчва, тъй като това може да се отрази отрицателно на здравословното състояние на пациента.

Някои пациенти, които страдат от психични разстройства, може да имитира прием на лекарства. Това диктува необходимостта от използване само на инжектиране начина на приложение на лекарства в организма.

Как да болкоуспокояващи лекарства

Нестероидни противовъзпалителни лекарства са обществено достояние и могат да бъдат закупени в аптека. Опиоиден аналгетици са издадени на ръка, само с одобрението на началник на медицинската част на поликлиниката. За този болен или неговите роднини пишат декларация, в която се иска издаване на съответните лекарства. Декларация се подписва лекарят, твърдейки, че избраната доза и брой приеми. Нататък молбата се разглежда начмедом, след което лекарството се издават в ръцете на семейството на болния.

Тази схема е достатъчно дълга, така че в някои случаи прибягва до помощ от лекуващия лекар, чиито действия се основават на стъпално използване на лекарствата, като се има предвид интензивността на болезнени усещания. Определяне на лекарства се извършва само от един път. Първоначално се инжектира лекарства от групата на НСПВС, след което добавете малка доза Трамадол. Многообразието от прием на медикаменти – 3 пъти на ден.

При засилване на болки предписват Трамадол 2 пъти на ден, допълването му Парацетамол. Стартирани форми на рак на процеса и непоносима болка налагат необходимостта от въвеждането на Фентанил и Морфин.

В бъдеще лекарят има право самостоятелно да напишеш точното количество болкоуспокояващи лекарства, която се контролира от началник медчасти. Лекарства на ръцете се издават само на роднини. Преференциални опашката за получаване на лекарствата се издават чрез труда и социалната защита на населението.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *