Биопсия на млечните жлези: видове и особености на провеждане на процедурата

Най-често биопсия на млечните жлези се назначава при откриване на уплътнение в областта на гърдите. Може да забележите на мамография, по време на УЛТРАЗВУК, или дори на пипане. Благодарение на този метод на диагностика може еднозначно да се определи вида на новообразувания и вземете подходящо лечение.

Показания за провеждане на процедури

Една от най-честите причини за извършване на биопсия – наличието на уплътнения в гърдите. По този начин може да се прояви като злокачествени, така и доброкачествени тумори, така и за потвърждение на диагнозата пациентът се насочва към диагноза.

Като цяло ограда на материал за биопсия се извършва при наличието на едно или няколко от следните симптоми:

 • Секрет от зърното, бял или червеникав цвят;
 • Сухота, възпаления и лющене или промяна в цвета на кожата на гърдите;
 • Запечатване в областта на млечните жлези;
 • Петна върху снимките рентгена или по време на преминаването на УЛТРАЗВУК.

Биопсия на млечните жлези, често се назначава при наличието на пломби

Видове биопсия

Има доста разновидности на биопсия на гърдата. Най-добрият начин да избере лекар в зависимост от общото състояние на пациента, от размера на откриване на новообразувания, а така също и от това, как във всеки случай конкретно по-лесно се до подозрительному сайта.

Тонкоигольная

Този тип биопсия се нарича още аспирационным. Най-често той се използва, ако на снимките има подозрителни област, но се усети им не може да бъде. За взимане на материал пациентката се поставя върху маса, да определи онази част от гърдата, от която е трябвало да вземе проба. Втора ръка специалист въвежда в фиксируемую област тънка игла със спринцовка. Именно от този инструмент, и се събират тъкан за изследване или течност от съмнителни статистически. По този начин може лесно да се различи кисту от тумора, в резултат при аспирационной биопсия се вижда доста бързо.

Кор биопсия

Този вид амбулаторно изследване се извършва, само ако подозрително новообразование е достатъчно дълбоко и други инструменти за диагностика не са дали достатъчно информация за него. Процедурата се извършва с помощта на специален инструмент, който представлява една куха дебела игла с механизъм, позволяващ да доставят тази игла дълбоко в тялото. С помощта на този инструмент може да се вземе достатъчно големи тъканни проби за изследвания, че прави диагностика по-лесна и по-точна.

Вакуумно

До този метод се прибягва, ако УЛТРАЗВУК не може да даде достатъчно точна информация за возникшем новообразовании. Преди процедурата подозрителен област се изясни чрез рентгенови апарати, или с помощта на томосинтеза. Снимки се правят не по-малко, отколкото с две различни посоки. След това с помощта на компютър се изчисляват най-оптимални параметри за завземането на анализ. На мястото на оградата на проби се инжектира местна упойка, а след това за анализ са избрани необходими тъкан. Продължителността на процедурата е около половин час. Чрез използването на местна упойка, вакуумни биопсия на млечните жлези се счита за безболезнено.

Прочети още  Прогнози на живот при меланоме на кожата

Вакуумно биопсия на млечните жлези

По време на зареждане на проби се използва специален еднократен инструмент вакуумна система.

При тази видове биопсия получават много повече материал за научни изследвания, което позволява да се получи еднозначен резултат и практически елиминира необходимостта от повторно провеждане на процедури или всякакви други диагностични дейности.

Стереотаксическая

При тази видове биопсия игла за взимане на материал се изпраща с помощта на рентгенови лъчи. Пациентката се поставят с гръб нагоре, на специална маса с капак за гърдите. След това маса по повдига, така, че лекар е удобно да се намира на дъното на него. Гърдите са строго фиксирани, а след това се извършва маммограмма, за да се разбере точно на границата на съмнителни област. След това на гърдите се прави разрез, около половин инч дълго. В него се въвежда игла за взимане на проба. Понякога може да възникне необходимостта от вземането на няколко проби, за по-точна диагностика.

Хирургична биопсия

Този вид се извършва по време на операцията. Тя може да затеваться като специално за вземането на пробата, така и да бъде двойна с други причини. В процеса се отстранява част или целия тумор, а след това се провежда гистологическое проучване на получения материал. В този случай процедурата може да се извърши под обща, така и под местна упойка. Ако на пипане новообразование не се усеща, а след това може да се използва допълнително оборудване – специален тънък проводник. Го определят в засегнатата област, наблюдающуюся при мамография. При намеса на специалист ще се опита да премахнете всички засегнатата тъкан, по която е въведена проводник. В някои случаи, преди да замине за по-нататъшно изследване се правят рентгенови снимки отобранного вещество. Това позволява да се провери дали краищата на тъкани за наличието на злокачествени клетки. Ако раковите клетки са открити, най-вероятно туморът е отстранен напълно.

След премахване на тъкани при биопсия в някои случах в гърдите оставено на специална малък маркер от метал. С негова помощ в бъдеще област биопсия ще откриете много по-лесно, което е удобно за медицинско наблюдение и допълнителна намеса, ако такава изведнъж се наложи.

Ядрено-магнитен резонанс, биопсия

В този случай биопсия се извършва също с помощта на игла, но за визуализация на бъдещия процес се прилага апарат ядрено-магнитен резонанс, който прави много снимки на гърдите в различни ъгли. Въз основа На получените изображения направи 3-D модел.

Ядрено-магнитен резонанс

По време на изпълнение на процедурата пациентката се поставят в мек масата с лице надолу, така че гърдите попадах в специално направени в масата на задълбочаване. След това се прави малък разрез до 1 см на дължина, през който се въвежда игла за взимане на тъкани. За по-точна диагноза и да се избегне необходимостта от повторно провеждане на процедури за научни изследвания, като правило, се вземат няколко проби.

Характеристики на провеждане на процедурата

На въпрос за това, как точно се прави биопсия на млечна жлеза, вълнува повечето пациенток, които са получили посоката на тази процедура. Затова преди процедурата, лекарят отговори на всички въпроси за бъдещето на събитието, а също така дава на страдащия да подпише формуляр за съгласие с процедура. Поимо този специалист разказва за наличните методи за биопсия и ви помага да изберете най-оптималния за всеки конкретен случай.

Прочети още  Рак на трахеята

Общ план за вземане на биопсия на гърдата изглежда приблизително по следния начин:

 • Пациентката се поставя по гръб, настрани или по корем;
 • По време На целия процес не може да се движи;
 • Извършва се локална анестезия чрез инжектиране под кожата някакъв силен аналгетик като лидокаин. Когато лекарството да започне да действа, може да се извършва процедура, болезнени усещания не ще, област на границата ще се почувства като онемевшая или замразени;
 • Място на разпоредбите на областта, откъдето трябва да вземе материал за изследване, се определя с помощта на специален сензор УЛТРАЗВУК;
 • Под надзора на електроника в тялото се въвежда игла за биопсия;
 • След като в материала на първо място да се спре кървене;
 • Избрани тъкан се изпраща в лабораторията за по-нататъшно изследване на хистологичен.

По време на провеждане на биопсия на млечните жлези не може да се движи

Обикновено. процедурата се извършва два специалист – маммолог и рентгенолог. При затворена форма биопсия остава малка раната, поставят шевове нежелан. Но трябва да се придържаме към основните правила за грижа – не убивам увреждане, се справят с антисептик, не се приемат средства, лекарства за разреждане на кръвта, както и да не извършва тежки физически натоварвания да се избегне откриване на кървене.

Подготовката за биопсия

Ако процедурата ще се извърши под местна упойка, не се изисква специално обучение. Ако ще се приложи обща анестезия, а след това специалисти предупредят за необходимите действия не по-малко от един ден преди извършване на биопсия.

Но все пак има някои препоръки, които трябва да се спазват, за да намеса премина с най-голям комфорт за пациента, както и с минимален риск от развитие на усложнения.

На първо място, няколко дни преди провеждане на биопсия да спрат да приемат аспирин, а също и лекарства, лекарства за разреждане на кръвта, в противен случай по време на и след процедурата може да се появят сериозни кръвоизливи. Специалист, който ще извърши процедурата, трябва да знае, може би на бременността, различни видове алергии, както и за наличието на пейсмейкър. В деня, когато ще се извършва биопсия, не могат да се насладят на всички козметични средства, които се прилагат в подмишниците. Освен това, през този ден е препоръчително да носят сутиен, тъй като след процедура за поврежденному място прикладывается лед и бельо е в състояние да осигури неговото фиксиране.

Според статистиката биопсия помага да се идентифицират еднозначно липсата на малигнен тумор на около 85% от случаите от 100.

Противопоказания

За дестинация процедури трябва да се има сериозни основания. Например, биопсията се назначава при съмнение за злокачествен тумор, ако другите методи на диагностика не могат да дават достатъчно точни резултати.

Биопсия на млечните жлези се назначава само при сериозни основания

Въпреки това, дори и в този случай тази процедура има противопоказания. Към тях се отнасят: наличие на имплантирани на пейсмейкър, повишена чувствителност към определени лекарствени медикаменти, които планират да използват в процеса (например, към местните анестетикам). Освен това, биопсия не може да се направи в период на бременност и кърмене, независимо от това кърми ли една жена кърми.

Прочети още  СОЭ при рака

Възможни усложнения

Понякога след биопсия на мястото на вземане на пробата могат да се появят синини или зачервяване. Тези явления не са опасни, ако преминават в рамките на няколко дни. Ако същите данни признаци не мине седмица и по-дълго – това е повод да се обърнете към лекар. Освен това, е спешно да се потърси медицинска помощ следва, при промяна на формата на гърдите, съобщи кръвотечения, обширен отеке и при вдигане на температура. Данни признаци, най-вероятно, за да свидетелстват за контакт инфекция в увредената област и изискват незабавно симптоматично лечение.

При извършване на процедури от квалифицирани специалисти на нивото на наранявания е минимална, но все пак могат да се проявяват тези ефекти:

 • Временни нарушения в работата на вестибуларния апарат поради прилагане на упойка;
 • Повишаване на температурата;
 • Да попадне инфекция в увредената област;
 • Зачервяване, оток и големи синини на мястото на оградата на материала;
 • Промяна на формата на гърдата.

Въпреки това, да се определи развитието на злокачествен тумор в ранен стадий е много по-важно, така че биопсии, се извършва и досега. Посочените усложнения, за разлика от заболяване от рак, не носят опасност за живота на пациентката, макар и нищо приятно в тях, разбира се, също няма.

Важно е да запомните, че само с помощта на биопсия може точно да се определи наличието на злокачествени тумори, а също и да разберете нейните функции и позиция.

А тези фактори от своя страна са ключови в избора на оптимално лечение и изготвяне на прогнозата за пациента.

Резултати

Интерпретация на получените данни двамата са ангажирани със специалист – цитолог и маммолог. Ако не се постигне консенсус в определянето на резултата биопсия на гърдата или има известна несигурност в диагностика поради недостатъчни количества данни, това може да бъде назначена повторна биопсия или други методи за диагностика, с помощта на които ще може да получи липсващата информация.

Получените с помощта на биопсия, резултатите могат да бъдат разделени на няколко категории:

 • Непълни. Това означава, че е направена достатъчно материал за изследвания и за него е невъзможно да се определи точна диагноза. Тези резултати служат като причина за извършване на допълнителна диагностика;
 • Нормално. Всички клетки в материал за изследвания са здрави и нямат никакви заболявания;
 • Доброкачествени. В протокола от изпитването новообразовании раковите клетки липсва;
 • Неракови. Има нетипични струпвания на клетки, но това не е злокачествен тумор. Такова заключение може да се получи при наличието на кисти, мастит или друго възпаление в областта на млечните жлези;
 • Ракови клетки. По време на проучванията е разкрита е злокачествен тумор, определи я етап и точна позиция.

При наличието на ракови клетки в материала цитолог трябва да предостави най-пълната информация за тумори, включително етап на развитие, гормонозависимость, локализиране и други сведения, които ще бъдат важни при избора на метод за лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *