Биопсия на маточната шийка на матката: какво ще покаже изследването и как да се подготвим за него?

Биопсия на матката – това е процедура, която предполага оценка на количествен и качествен състав на огнището на дисплазия на тазобедрените стави за установяване на наличието и риска от развитие на рак. Тя трябва да се провежда ежегодно, ако на шийката на матката прогресира эктопия. Диагностично изследване е включен в списъка на задължителните за жените след 35-годишна възраст. Назначава по показания.

Показания за провеждане на биопсия

Гистологическое изследването е необходимо, когато след проверка на шийката на матката с помощта на кольпоскопа, открити участъци на дисплазия. Ако клетките са разделени неправилно, съществува риск от развитие на рак. Биопсия помага да видите болестния процес в ранен стадий, както и вероятността за неговото развитие при прогресиращо ерозия.

Показания за биопсия са:

 1. Лейкоплакия на шийката на матката, при която парцели на патологичните промени в клетките, скрити под повърхността на ороговевшим слой, който не реагира на стандартните проби с помощта на йод и оцетна киселина.
 2. Наличието на разширяване на кръвоносните съдове, което е отразено в формата на червените кръвни точки на повърхността на шийката на матката.
 3. Прогресията в организма, човешки папиломен вирус и инфекции, предавани по полов път.
 4. Появата на огнища на изразена дисплазия на тазобедрените стави, които са оцветени в характерните бели удебелени зони след излагане на тях оцетна киселина.
 5. Образуването на нетипични огнища на разрастване на клетките, което е типично за напреднал тумор на процеса.
 6. Липсата на гладка лъскава повърхност на шийката на матката, бугристость.
 7. Наличието на широка възпалителен процес, което е придружено от появата на гнойников на лигавицата.
 8. Полипи и ендометриоза, както и разрастването на плоски брадавици.

Процедурата включва отрезание дребни частици атрофированной зона за по-нататъшното си изследване под микроскоп.

Основните начини

Ограда биоптата се извършва от множество варианти, избор на определен зависи от особеностите на състоянието на шийката на матката, както и наличието на съпътстващи заболявания. Най-честите от тях са:

 1. Радиоволновая – предполага въздействие върху огнището на дисплазия радиоволнового ножа, иссекающего епител. С помощта на машата подходящия парцел отнети, а лигавицата в мястото на нараняване на съсухрям се избегне развитие на кървене. Техника на най-честата и бърза, се извършва под местна обезболиванием.
 2. Конхотомная – ограда биоматериала се извършва с помощта на специален инструмент, конхотома, който е представен под формата на ножица с дълги краища, които заострены. С помощта на малка надавливания парче епител иссекается и идва от шийката на матката. В продължение на 3-4 дни се честват зацапване.
 3. Атака (пункционная) – процедурата се извършва с помощта на специална спринцовка с голяма игла. Биоптат набира като при обичайните инжекции, една жена се чувства малка болка, която бързо отминава. Характер на секрети не се променя. Показан при началните етапи на патологичния процес, не сопровождающегося образованието изразена дисплазия на тазобедрените стави.
 4. Петлевая – показва при наличието на папиллом и брадавици, които растат на повърхността на шийката на матката. С помощта на радиоволновой линия новообразование напълно иссекается, а на повредената участък на лигавицата липсва кървене.
 5. Лазерно извършва с помощта на лазер. Ефективен е при наличието на генерирани тумори. Процедурата съчетава в себе си наведнъж два ефекта: премахване на тумора и на оградата на материала.
 6. Клиновидная резекция – показва в случаите, когато е гнездо на дисплазия е не само на повърхността на лигавицата на шийката на матката, но и расте навътре. Процедурата включва ексцизия на част от шийката на матката (2-3 см) с помощта на специален апарат. Скалпел в момента не се използва поради високия риск от развитие на кървене. Получената проба се изследва за наличие на фокус и дълбочина на дисплазия на тазобедрените стави.
 7. Эндоцервикальный кюретаж – се извършва под местна упойка. Включва терени кухина эндоцервикса с помощта на кюретки. Придружени от болезнени усещания и промяната на характера на цервикалната слуз.
Прочети още  Лимфом е рак или не

Всички методи на оградата са определени противопоказания, затова се извършват след задълбочен преглед. Изборът на метод зависи изцяло от вида на заболяването и тежестта му течения.

Характеристики на провеждане на процедурата

Самата процедура отнема не повече от 10-15 минути и се извършва под местна обезболиванием. Упойката е показано в редки случаи, когато е назначена за кръгова биопсия, която предполага пълна ексцизия на шийката на матката, на дълбочина 3-4 виж

Пациентката се поставя на таза стол, във влагалището се инжектира удължител, който се записва в желаната големина. Шийката на матката хващат с клещи и са по-близо до изхода на влагалището. Определят кольпоскоп, чрез които се проверяват на лигавицата.

За откриване на огнището дисплазия на шийката, лекувани с йод и уксусным разтвор, оценка на степента и характера на реакция. Когато правилните джобове проявява, преминават към подготовката на маточната шийка. Я обезболивают с помощта на спрей или се инжектира местна упойка директно в мускулната тъкан.

С помощта на радиоволнового апарат, кюретки или ножица произвеждат ексцизия на част от правото на парцела, който по-късно се поставя в разтвора и се предават в лабораторията, предварително като посочите всички данни на пациентката. Място на оградата биопсия се препоръчва прижечь йод, спирт или коагулировать с помощта на апарат. Това ще позволи да се избегне развитие на кървене, както и да попадне в кръвта на патогенни микроорганизми, които населяват влагалището.

Най-оптималния начин на оградата биоптата е радио-нож. Този апарат е напълно запазва целостта на видоизмененной тъкан, без да предизвиква кръвоизливи и усложнения, в сравнение с други методи за биопсия.

Проба на биоматериала важно да се съхранява в подходящи условия (разтвор на формалдехид) и максимално бързо да се доставят в лабораторията. Повишена температура може да се отрази неблагоприятно върху целостта на тъканите.

Подготовка за процедурата

Биопсията се прави на 6-7 ден от цикъла, когато това зацапване се заменят с прозрачни. Това е необходимо, за да се формира в резултат на раната успя да се забави до следващата менструация. Този подход гарантира намаляване на риска от инфекция на раната, а също така от удари и фиксиране в него клетки на ендометриума, че в бъдеще може да доведе до прогресивното развитие на ендометриоза.

За получаване на максимално точни резултати, изследвания, една жена трябва да се подготвят за биопсия. За тази цел е необходимо:

 1. Да преминат всички тестове, позволяват провеждане на биопсия: общ и биохимичен анализ на кръвта, урината, кръв за хормони, HPV 16,18, цитологические натривки от влагалището, ПАП-тестове, анализ на заболявания передающиеся-предавани болести са: хламидия, гонорея, сифилис, ХИВ.
 2. Да се откаже от полова близост в продължение на 4-5 дни преди насрочената дата.
 3. Да преминат предварителен курс антибактериални, антивирусна и противогрибковой терапия, която ще позволи намаляване на рисковете от попадане на патогенни бактерии в кръвта чрез раната.
 4. Да се откаже от употребата на лекарствата, способни винаги разреждане на кръвта. До такава включват всички лекарства групата на нестероидни противовъзпалителни средства. Това ще намали рисковете за развитие на мащабен кървене.
 5. Осведомить лекар за наличие на алергична реакция към някакви лекарства или хранителни продукти (в това число йод и оцетна киселина).
 6. Не се препоръчва използването на тампони и спринцеваться в навечерието на това, което може да нарани лигавицата и да наруши баланса.
 7. Важно е по време на извършване на манипулация да се откаже от употребата на алкохол и тютюнопушенето.
 8. В случай, че се планира използването на обща анестезия, за един ден се препоръчва да се откажат от храната.
Прочети още  Рак на носа

За 4-5 дни, преди биопсия на шийката на матката, трябва да се откаже от сексуални контакти

След извършване на манипулация може да се развива теглене, ноющие болки в долната част на корема, слабост, сънливост. Така е най-добре да се споразумеят с близки хора предварително, така че те могат да доставят на жената у дома след биопсия.

Ако пациентката страда от захарен диабет, артериална хипертония, тромбозом вени или системни заболявания, преди провеждане на манипулация нужда от консултации узкоспециализированного доктор, който ще информира относно възможните усложнения.

Биопсия се извършва в условия на гинекологични кабинета. След процедурата жена предлагат замине. Хоспитализация е необходимо по индивидуални показания, ако има усложнения.

Противопоказания

Процедурата не се извършва, ако:

 1. Такива остри и хронични възпалителни процеси. Биопсия е възможно само след тяхното потискане или намаляване броя на патогенните бактерии.
 2. Отива или до края не приключи менструация, което увеличава риска от попадане на инфлуенца микрофлора в раната.
 3. Наличието на бременност и кърмене.
 4. Честват патология на кръв, при които се понижава съсирваемостта на кръвта и всяко малоинвазивное намеса може да предизвика развитие на пълномащабна кървене.
 5. Пациентът страда от психични разстройства и не може да контролира поведението си, което може да бъде травмоопасным.

Биопсия на маточната шийка е противопоказан при кърмене

Биопсия се извършва само след събиране на пълно в медицинската история за състоянието на здравето на пациентката. Ако данните петна и кръвта на полово ПРЕДАВАНИ болести липсват, т.е. процедурата не се извършва. Задава предварително санация, насочена към унищожаване на патогенни микроорганизми, населяващи лигавицата.

Възможни усложнения

В случай, когато една жена не се съобрази с всички препоръки на специалист и пренебрегва правилата за интимна хигиена, развива редица усложнения. Най-честите от тях са:

 1. Кървене – в продължение на 5-7 дни се появяват кървави секрети, интензивността на които зависи от степента на двигателна активност.
 2. Възпалителен процес – образува при контакт патогенни микроорганизми от лигавиците в раната, формира една след оградата биоматериала.
Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на кожата

Важно е да се обърне внимание и да се консултирате с вашия лекар, ако:

 • появяват серозна-гнойни секрети, които имат неприятна миризма;
 • във влагалището е налице сърбеж, парене, признаци на възпаление;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • учестено уриниране;
 • открояват на кръвни съсиреци;
 • остри и спастични болки в корема;
 • менструацията не идва в срока, се формира устойчива забавяне.

Болки в корема – възможно усложнение при биопсия на маточната шийка

След извършване на биопсия на пациент, трябва да дойде на повторен оглед през цикъл. За 30-35 дни е пълно зарастване на раната, но ако това не се случи, се приемат редица допълнителни мерки.

Препоръчва се да се откаже от полова близост по време на ранозаживления (30-40 дни). Това ще намали нараняване на шийката на матката, която ще ускори процесите на регенерация на увредената.

В периода на рехабилитация, особено внимание се обръща хигиената на половите органи. Подмывания извършват 3 пъти на ден с преварена вода и детски сапун. Всяко средство за интимна хигиена са забранени. До следващата менструация ще се появи течни воднисти секрети, така че се препоръчва да се ползват дневни подплънки, променяйки ги всеки 2-3 часа.

Резултат

Според резултатите от изследвания може да се открие наличието на ракови и преканцерозни състояния на шийката на матката, което по-късно отобразиться на избора на методи на лечение. Биопсия показва наличието на такива признаци, като:

 • онкологические тумори и предрак;
 • полипи и други доброкачествени новообразувания;
 • дисплазия на различна степен на прогресия;
 • възпалителен процес;
 • ерозия на шийката на матката.

В риск попадат жени, в кръвта на който се откриват човешки папиломен вирус, така че за тях проучване е задължителна на годишната процедура.

Всички данни за количествено и качествено състава на клетките внасят в специална декриптиране. Лекар въз основа на получените данни взема решение относно избора на метода за допълнително лечение.

Най-често срещаният резултат от биопсия – това е ерозия на шийката на матката. Тя е истинска и псевдоэрозия. В първия случай биопсия показва наличието на увреждане на целостта на епитела, а в долната част эрозированного на парцела активно се разраства съединителна тъкан. За псевдоэрозии е характерно разпространението на цилиндричен епител на шийката на матката извън нейните граници.

При изплащане на раковите клетки на пациента се насочва в онко-диспансер, където се случва дообследование. С помощта на редица онкомаркеров разкриват наличието на тумор на процеса в организма, избиране на най-оптималния вариант за лечение.

Има и такива ситуации, когато данните биопсия са спорни. Тогава процедурата може да се извършва повторно, увеличаване на броя проби. Плат улавят не от един участък на шийката на матката, а с няколко, чрез сравняване на получените данни.

Биопсия на шийката на матката е единственият начин да се определи степента на небрежност на патологичния процес. Тя се извършва под контрола на кольпоскопа и изисква местна упойка. Противопоказание е наличието на остър или хроничен възпалителен процес, по време на бременност, лоша съсирваемостта на кръвта. На база на резултатите от проучването се приема решение за по-нататъшно лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *