Базальноклеточная карцинома

Епител покрива цялото тяло, выстилает вътрешна жизнено важни органи. Това е най-честата тъкан в организма. Главната особеност на епителната тъкан е непрекъснато актуализиране в резултат на едно неограничено размножаване на клетки на базалния слой. Тази функция в някои случаи като причина злокачествен прераждания. Злокачественное новообразование, образуван от клетки на базалния слой, носи името на базальноклеточная карцинома или базалиома.

Какво е базалиома

Обикновено туморът е локализиран в областта на шията, на главата, на лицето. По-рядко базалиома отговаря на корема, гърба, крайниците. Този вид карцином не метастазирует, обаче може бързо да се разпространи по кожната повърхност. Базальноклеточная карцинома, разположена в близост до очите, на главата или носогубного на триъгълника представлява опасност, тъй като се намира много близо до вашия централен мозъка.

Това новообразование се смята за един от най-често срещаните и се отличава с относително благоприятно течение.

Най-често се диагностицира при пациенти на възраст над 50 години. Навременна терапия позволява да се избегне рецидив.

Причините за развитие на болестта

Счита, че базальная карцинома се развива в резултат на продължително излагане на ултравиолетови лъчи.

Освен това, медицина отделил фактори, способни да предизвикат развитието на рак на кожата:

 1. Генетично предразположение.
 2. Постоянни механични травми на определен участък на кожата.
 3. Продължителен контакт с канцерогенни и вредни химични вещества.
 4. Вирусни инфекции.
 5. Въздействието на йонизираща радиация.
 6. Възрастови промени в кожата покровах.
 7. Смущения във функционалността на имунната система.
Прочети още  Аденокарцинома низкодифференцированная

Базальноклеточная карцинома се характеризира с постепенното развитие.

Перерожденные клетки се делят много по-бавно здрави, и много от тях умират. По тази причина подуването обикновено е малък по размер.

В риск попадат хората с отслабена имунна система, по-светла кожа.

Симптомите на новообразувания

Обикновено това новообразование външно подобно на малко куполна печат. На повърхността се вижда съдове – телеангиоэктазии.

Характерни особености на повърхността на базальноклеточной карцином:

 • тя е гладка и плоска;
 • има характерен блясък;
 • цвят бледо розов или прозрачен-перламутровая.

Тъй като тази разновидност на рак бавно нараства, тогава новообразование се прекратява забележими след няколко месеца или години. Човек може продължителен период, няма да забележите поражение на кожата, тъй като новообразование се развива без болезнени усещания и дискомфорт.

Класификация базальноклеточной карцином

По клеточному състава на базалиома е:

 • surface;
 • котвата и микроузловая;
 • плосък;
 • инфильтративная;
 • фиброэпителиальная.

Да разгледаме по-подробно всеки един от видовете.

Surface базалиома

Промени засягат само повърхностните слоеве на кожата. На покровах възникват характерни малки изявления. Тяхната повърхност може да издърпате, се наблюдават сухи корички, зони с различна пигментация. Външно този вид тумори прилича на гъбично или псориазное поражение.

Лечение на дерматологични медикаменти неефективно, новообразование бавно се увеличава. Прогнозата обикновено е благоприятна.

Узелковая базалиома

Този вид се смята за най-често срещаните ракови поражения на кожата. Бавно се формира тумор в единично възел или няколко малки възелчета (микроузловая). Чрез прозрачни повърхността, видими кръвоносни съдове.

Плосък базалиома

Външно този вид израстъци, подобни на бляшку с отчетливи ръбове. Цвят на тумори почти не се различава от цвета на кожата здрава. Този вид трудно се диагностицира и най-опасни.

Инфильтративная базалиома

Новообразувания удари предмет на тъканите, нервите и кръвоносните съдове. Туморът не е с ясни граници. Често се диагностицира в ранна и юношеска възраст. Характеризира се с агресивен растеж и сложно течение.

Освен това, специално рядка гледка базальноклеточной карцином е фиброэпителиальный: когато в новообразовании съчетава соединительнотканные елементи и клетки на епитела.

Диагностика на заболяването

Преди постановкой на диагнозата лекарят извършва визуален преглед и назначава гистологическое проучване. Биопсия позволява да се потвърди или опровергае диагнозата. Процедурата се извършва под местна упойка.

Освен това, лекарят може да предпише провеждане на ЕХОГРАФИЯ, дерматоскопии или компютърна томография.

Лечение на карцином базальноклеточной

Целта на лечението на болести – унищожаване и отстраняване на новообразувания. Съвременната медицина е разработила няколко техники, които позволяват ефективно да се отървете от рак на кожата.

Прочети още  Плоскоклеточная карцинома

Хирургическа операция

Смята се за най-ефикасен метод, при който се извършва пълна ексцизия и изрязване на тумора. За предотвратяване на по-нататъшно разпространение на рака по време на операцията улавят малко и околните здрави тъкани. Върху раната се налагат шевове.

Недостатък на метода е образуването на белези и белези, така че не го използват, ако базальноклеточная карцинома публикуван на откритите части на тялото.

Операцията по Мохсу

Микрографическая операция дава възможност за премахване на най-малките, невидими за окото зона новообразувания. Това позволява да предупреждават рецидив на рака.

Предимства на метода:

 • минимално унищожаването на здрави, нормални тъкани;
 • намаляване на продължителността на рехабилитация.

Предписват за лечение на тумори в големи размери, или на намиращите се в опасни места.

Кюретаж

По време на операцията новообразование выскабливается кюреткой. Паралелно лекарите използват электрокоагуляцию, която прижечь кръвоносните съдове, за да се спре кървенето, да унищожи останалите злокачествени клетки.

Шевовете не се припокриват и кожни воалите се възстановяват сами.

Освен хирургични методи за борба с базальноклеточной медиална се използва хардуера на наименованието:

 1. Криодеструкция –замразяване на тумора с течен азот. Метод результативен при повърхностни тумори, по-малки размери. Извършват амбулаторно, и пациентът може незабавно да се върне към нормалния живот. Предимства на метода: кратък възстановителен период, липсата на странични реакции и сериозни усложнения.
 2. Лъчева терапия – облъчване новообразувания рентгеново или гама-лъчи. Техника се използва в случай на неоперабельной тумори.
 3. Лазер – действието на лазерно облъчване на тумора. Този метод се смята за най-ефективен и безопасен. Околните здрави тъкани не са засегнати негативно влияние. След процедурата не оставя белези и белези. Единственият недостатък – високата цена на процедурата.

Схема на лечение, лекарят подбира индивидуално, като се има предвид размерът и местонахождението на тумора, вида базално-клетъчен карцином, възрастта и общото състояние на пациента, както и наличието на съпътстващи заболявания.

Прогноза и профилактика

В повечето случаи прогнозата при базальноклеточной карциноме щастлив. Модерни методи за лечение на рак, ни позволяват да се отървем от тумора.

Прочети още  Карцинома на простатната жлеза

Профилактика базальноклеточной карцином е, както следва:

 • защита на кожата покрива от нежеланите влияние на ултравиолетови лъчи;
 • поддържането на имунитета.

Препоръчва редовно да проверяват кожата и преминават профилактични прегледи. При откриване на всякакви кожни промени трябва да се обърне към лекар, защото болестта е по-лесно се поддава на лечение в ранните стадии.

Базалиома – малко в размер новообразование. Неговата опасност се крие в това, че то може да расте и засегне близките тъкани. Спазвайки някои прости съвети и специално отношение внимателно към здравето може да намали риска от развитие на базальноклеточной карцином.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *