Базалиома на кожата на лицето: опасно новообразование или болест, която може да лекува?

Кожата на лицето е доста v.k. орган в човешкото тяло, който реагира на всички фактори разнообразни новообразованиями. Обрив, язви, възпаления, петната са неприятен дискомфорт и се нуждаят от лечение и особенном грижи. Ако не се обърне внимание на тези явления, то може да се постави под удари вашето здраве. След всички тези прояви могат да прераснат в болест, която устранимо изключително хирургично.

Един от тези образувания е базалиома на кожата на лицето. Най-често може да се открие в носа. Това е заболяване като подуване на базалния этипелия. Лекарите смятат, че това е един от разновидности на рака, вярно е, че по своите свойства е нито доброкачествен, нито злокачествен. Нейното развитие може да се случи и от фоликуларен епител, нетипични базалните клетки на епидермиса. За да се избегне това заболяване, трябва да се разбере, как тя се появява.

Причините за появата на базално-клетъчен карцином на лицето

Има светло хората

Това новообразование се появява на лицето както на жените, така и мъжете. Най-често тя избира хора на възраст: рядко могат да се срещнат случаи, когато болестта порази някой по-млад от 50 години. Но ето, след преминаване на тази граница риска от възникването му е достатъчно голям. За да не влезе в броя на болните, трябва да се справят с основните причини за базално-клетъчен карцином на кожата. Лекарите са изолирали фактори:

 • има светло хората;
 • заболявания на генетични или наследствени;
 • дълго излагане под пряка слънчева светлина, постоянен тен, изобилие от ултравиолетови лъчи;
 • йонизиращи лъчения, към който се отнасят рентгенови лъчи и облъчване, лъчева терапия;
 • хронични възпаления, които се случват върху кожата на лицето;
 • доста често изгаряния;
 • напреднала възраст;
 • постоянно излагане на висока температура режим (продължителна работа в кухня);
 • склонността на кожата да се образуват пигментни петна и лунички;
 • многократен контакт на канцерогенни вещества — сажди, арсен, смола, така че в групата на риска са пушачите, защото тютюневата смола помага базалиоме се развива;
 • светла кожа на лицето;
 • настаняване в региони, където има много слънце;
 • келоиди белези.

Именно тези фактори и улесняват базалиоме външния си вид. Трябва да се отбележи, че, всъщност, природата произход на този тумор, както и на други видове рак, докато не е изяснен в 100%-ва точност. Има предположения на учените хора, които, все пак, трябва да се има в предвид, за да се избегнат ужасните последици.

Прочети още  Меланом хориоидеи очите, симптоми и лечение

Видове новообразувания

Базалиома на кожата на лицето

Новообразувания, за които става въпрос в тази статия, най-често се появяват по откритата кожа, т.е. на лицето. Им място на дислокация се предлагат в крилата на носа, горната устна, уиски, назолабиални гънки, ъгли на очите. И да бъдат себе си, те могат по съвсем различен начин. Нищо чудно, че на път е различен симптоматика, а след това и видове може да се различи няколко. Ето какви са базално-клетъчен карцином на кожата на лицето:

 • узелковая форма — тя расте отвътре. Представлява кръгла тумор, обикновено, розов цвят; може често кървят, външно прилича на възел със задълбочаване в центъра;
 • язва — обикновено се образува от първата — узелковой, в случай, че ту не са били обработени и стартирахме;
 • солидната (нодулярная) — подобен на единичен възел във формата на сфера, който расте навън.
 • плосък — плака с леко вдигнати и много добре закръглени ръбове валикообразной форма;
 • surface базалиома по кожата на лицето — тя се среща много рядко, тъй като обикновено мястото на нейното унищожение на тялото, а не лицето си; подобни на розово блестящо петно, ръбовете са леко повдигнати; това е най-безопасното от всички съществуващи форми, тъй като тя може в продължение на десетилетия да бъде на кожата, увеличиваясь в размери, но не причинява особена вреда на здравето на човека;
 • бородавчатая — скоро като на малки, плътни възли като полусферы, които се извисяват над кожната повърхност; прилича на светли розички карфиол.

Как се лекува медикаменти?

Медикаментозно лечение

След като отмина диагностика, специалистът ще ви предпише лечение на базално-клетъчен карцином. Зависи това ще е от това, каква нея форма и етап на развитие.

Основните методи за терапия са:

 • лъчева терапия – това се предписва, ако болестта е в началото; ако базалиому въздействат короткофокусным рентгеновия радиация, това лъчева терапия; между другото, радиация в този случай ще донесе единствено полза, свързана с излечением от болести; ние трябва да помним, че лъчевата терапия базално-клетъчен карцином на кожата на лицето ще помогне на първа фаза на заболяването;
 • премахване на оперативно — това е възможно, само ако базалиома малък размер;
 • комбинирана терапия — тя ще бъде резултатът, ако стадий на заболяването вече достатъчно започнати: на първо място е назначена лъчетерапия, след което лекарят назначава ексцизия; ако настъпи рецидив, ще бъде назначен на същия метод на лечение;
 • прилагане на лекарства — се вкарва малка доза цитостатических специални препарати – спиробромина, проспидина, циклофосфамида;
 • электрокоагуляция — лечението е такова: базалиому выжигают ток;
 • лазерна терапия — прилага към опухолям, само ако те са с малък размер;
 • криогенное лечение (още наречен криотерапией или криодеструкцией) — базалиому са замразени до -20 градуса, съчетавайки всичко това с ултразвук; най-вероятно, това е най-доброто лечение, защото при прилагането му не е необходимо анастезия, а и също няма противопоказания.
Прочети още  Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

В някои случаи едновременно с медикаментозным лечение на д-р може да позволи и прилагането на народни средства за защита. Но това трябва да бъде много внимателно и предпазливо.

Базалиома на кожата на лицето. Лечение на народни средства за защита

Лечение на народни средства за защита

Много народни методи могат само да забавят развитието на този тумор, но напълно те не са в състояние да я излекува. Може да се опита да направи това на народни средства за защита, които ще бъдат чудесно допълнение към хирургически или консервативна техники.

Най-ефективни народни средства за защита са следните:

 • моркови — прясна моркови трябва да настържете на ренде и да се направи на тумор компрес; паралелно два пъти на ден се пие по чаша сок от моркови, сок;
 • тинктура камфора — в аптеката закупите 10 грама камфорных кристали, разтворете ги в алкохол (50%-та); да защитава тази смес толкова, докато не се разтворят всички кристали (обикновено това отнема няколко дни); такива компреси могат да се лекуват цяло десетилетие, след това направи пет дни почивка и отново се повтаря десятидневное лечение. Тези народни средства — компреси от камфор — може да намали базалиому;
 • златен мустак — растение трябва да се измие и да преминете през месомелачка. Получената смес се поставя в марля и се поставя върху базалиому като компрес, оставяйки на ден. Така на народни средства за защита може да се забави, а след това и малко за намаляване на растежа на базално-клетъчен карцином. Направи петнадесет дни;
 • жълтурче — тумор трябва да се смазват с пресен сок от растението (достатъчно просто да се скъса едно клонче с буш) не повече от четири пъти в продължение на 10 дни. Такова лечение перфектно подсушивает рани;
 • мумията » — лечение базалиому може и с помощта на това средство: смесете два грама на мумията с половин литър гроздов сок, нагрява тази смес до 70 градуса на водна баня. Пие десет дни по 50 мл на гладно. Лечението ще доведе до очаквания резултат.
Прочети още  Характеристика на плоскоклетъчен рак на кожата

Мехлем от базално-клетъчен карцином на кожата на лицето

За да се излекува базалиому лице, доста често се прибягва до метода на имунотерапия. Това предполага, че ще бъде използван специално за миро – «Имиквод». Това средство ще се стимулира производството от организма на интерферон, който ще помогне да се борим с атипичными клетки. Обикновено, крем се прилага за лечение на базално-клетъчен карцином на носа, защото при този метод на лечение не остават белези. Често д-р предлага се прилага «Имиквод» пред това, като се започне химиотерапия.

Има и друг мехлем, за да е подходяща за тази ситуация — многокомпонентная на миро, която е приета от базално-клетъчен карцином.

Базалиома на кожата на лицето: прогноза

Прогнозата на лекарите

Д-р с увереност може да се каже, че ако базалиома на кожата на лицето (лечение на нея беше разгледан малко по-горе) се намира на I, II или III стадий, особено ако тя не проросла вътре в мускулите, хрущялите и костите, то тогава прогнозата е доста благоприятен. И все пак, ако пациентът е най-тежкият етап — IV-та, може да се излекува с помощта на хирургична намеса. А тези кости — мозъчна лицето, които са повредени, могат да бъдат напълно да замени плочи в рамка, но с това вече ще се занимават с пластични хирурзи.

Нищо повече не ще се върне това, което човек някога е базалиома: нито здравето, нито за външния вид (след възстановяване на пациента върху кожата не остава и следа от тумора). Така че просто трябва да се стегнеш и да, не е страх от операция, която може би ще бъде единственият шанс за възстановяване, да отиде на прием към специалист.

След отстраняване на базалиома не се притеснява пациента. Още повече, че благодарение на пластичната хирургия няма да остане нито белези, нито белези. И няма значение, какво ще бъде лечението – лъчетерапия, электрокоагуляция или криогенное лечение – най — важното- да се осмели да направи първата стъпка в посока на клиниката.

При това трябва да помним, че този тумор — не е обикновен козметичен проблем, който може да се определи в домашни условия, седейки пред огледалото. Това наистина е сериозно кожно заболяване, реши което е по силите само на специалисти. И да се направи това е необходимо колкото се може по-бързо.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *