Аспирин срещу рак. Колко той е ефективен?

Аспирин, това достъпно средство, което се намира почти във всички домашни аптечках и се прилагат като антипирептик противовъзпалително и болкоуспокояващо средство, но не много хора знаят за ефективността на аспирин срещу рак. Именно това свойство на аспирин и ще говорим в тази статия.

Свойства на аспирина

В резултат на многобройни изследвания, проведени от учени от Европа и Америка (и не само върху мишки), е доказано въздействие на ацетилсалицилова киселина на простагландин. Този хормон е «приятелски» с като прониква във вътрешността на организма от микроби и вируси, което провокира по този начин възпалителни процеси.

Същият този хормон води до слипанию на тромбоцитите, което се превръща в сериозен проблем за кръвоносните съдове. Така че основната «призвание» на ацетилсалицилова киселина – блокиране на действието на хормона простагландин.

Според наблюденията на учените, ежедневният прием на аспирин намалява растежа на раковите клетки на 20%.

Как действа аспиринът:

  • не дава тромбоцитам се държим заедно, лекарство предотвратява загустение кръвта, чрез свеждане до минимум на риска от образуване на кръвни съсиреци и развитието на сърдечно-съдови заболявания;
  • като блокира активността на простагландиновата, аспирин не дава да се развият възпалителни процеси;
  • тъй като този хормон провокира още и повишаване на температурата на тялото, а след това ацетилсалициловата киселина на действието му намалява;
  • лекарство повишава производството на интерферон в организма, което спомага за укрепване на имунитета.

Но трябва да се вземе предвид, че полезните свойства на лекарствено наркотици оказват и негативно действие. Същата способност слипать тромбоцити води до това, че кръвни клетки губят своите функции, и това е много лошо за организма.

Прочети още  Лимон от рак: правилата за неговата употреба и лесни рецепти

В резултат на това кръвта става по-течна. За хора с повишено съсирване на кръвта, това е добре – аспирин може да се нормализира този показател. Но ако той ще бъде под нормата, това е възможно кървене от различен характер.

Въздействие върху клетки на рак

Освен описаните по-горе имоти наскоро говори и за способността на ацетилсалицилова киселина има положително влияние върху раковите клетки. Оказва се, че същия простагландин, выработанный от организма в големи количества, води не само до нарушаване на имунната система – наблюдава «чупка» в структурата на ДНК, което и провокира появата на тумори.

При спазване няколко години за мишки, болни онкологией, учените са стигнали до извода, че ежедневният прием на аспирин понижава през това време на растежа на раковите клетки на 20%. И всичко благодарение на своето свойство да блокира активността на вредните ензими.

Същността на механизма е, че ацетилсалициловата киселина прави по-активен протеин BUN-киназу, отговарящ за регуляцию на обмяната на веществата. Протеинът също така контролира енергийния баланс в организма и спомага за регенерация на здрави клетки.

Принципът на действие на аспирин при лечение на рак, се състои в това, че той прави по-активен протеин BUN-киназу, отговарящ за регуляцию на обмяната на веществата.

Но аспиринът оказва лечебно действие не за всички видове рак – рак на положителен ефект, по принцип, се наблюдава в случаи на тумори на дебелото черво, както и на рак на дебелото черво. Видима динамика на намаляване на риска от развитие на левкемия. Що се отнася до чисто женски рака (рак на млечните жлези и половите органи), то тук всичко е индивидуално, тъй като в данните видове заболявания са виновни някои други хормони.

Прочети още  Методика за лечение на рак на Шевченко: водка и масло срещу рака

Дозировка

Аспирин – доста обичайно за всички лекарство, което е винаги под ръка. Така всеки знае, като приемане на аспирин, ако се повиши температурата, да се появи настинки и втрисане или разболится главата. Но ето че се отнася и за онкологични заболявания, тук предписват лекарства, трябва само лекарят, и той взима дозата противоракового лекарства.

Мигновен ефект двойка-тройка таблетки аспирин не се постигне (като това обикновено се случва при настинки) – тук е необходима продължителна комплексна терапия. Сама по себе си ацетилсалициловата киселина е безсилен срещу рак, но ще увеличи действие иммуномодуляторов и ще направи по-ефективни химиотерапия.

В проведени експерименти, където са участвали онкоболни, дозата на лекарството е различна – от 75 до 325 mg аспирин дневно в продължение на няколко години. Тук спазват индивидуалните особености на човека, степента на заболяването, а също и място на локализация на тумора. Но това, че развитието на рак на процеса се забавя, това вече е доказан факт.

Като приемане на аспирин за профилактика на рака

Ако аспирин може да забави растежа «екстра» клетки, то той ще бъде в състояние и да се предотврати началото на самия процес. Но за това е необходим профилактичен прием на ацетилсалицилова киселина в продължение на целия си живот.

Правилният прием на аспирин намалява неговото вредно влияние върху лигавицата на стомаха.

За да започнете да приемате лекарството редовно, е необходима консултация с лекар, защото аспирин, има и противопоказания. Освен описания по-горе вреда лекарство може да провокира и развитието на язва на стомаха. В края на краищата, аспирин – това, все пак, киселина, която бавно се разяжда лигавицата.

Прочети още  Характеристики на използването на корен и листа от репей, от рак

Освен това, като аспирин за профилактика на развитие на рак, дори и в малки дози, но в продължение на няколко години, могат да променят състава на кръвта поради пълното бездействие на тромбоцитите. В резултат на твърде разжиженная кръвта спре сворачиваться, и човек може да умре от загуба на кръв.
За намаляване на негативното действие на ацетилсалицилова киселина, е необходимо правилно да се пие лекарството:

  • хапче първо се смила на прах;
  • измива лекарство или минерална вода или мляко;
  • чай или кафе за това не се прави, тъй като ацетилка ще увеличи възбуждащо действие напитки.

Най-добрият вариант ще бъде да се използват не по обичайното таблетка, а разтворима във вода (аспирин-упса). Тя е по-щадящее действие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Но веднага се пие растворенное лекарство не трябва да се – оставете да престои 2 минути.

Още един момент, който трябва да се помисли – за състава на аспирин. Когато става дума за проучвания в областта на онкологията, говорят за подготовката на чуждестранни производство. Там формулата на лекарството е малко по-различна от местната. Именно с нея профилактика на рака на по-ефективен.

Русия също обичайната ацетилсалициловата киселина е добър само, като спешна помощ при простудни заболявания. Така че за борба с туморите по-добре не я използвате. Дори за разреждане на кръвта се препоръчват няколко други лекарства, където аспирин допълнени с други съставки (например, аспаркам с калций и магнезий).

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *