Анализ на човешки папиломен вирус

Има няколко десетки щамове на човешкия папиломен вирус (HPV). Някаква тяхна разновидност на вреди на лице, което не носи, някои само предизвикват появата на папиллом и брадавици, които могат да се появяват върху различни части на тялото. Но има и опасни, които водят до онкологията – в групата на риска са най-вече жените. Затова се проведе диагностика трябва постоянно – това може да спаси живот.

Определението, предпоставки за анализ

Човешки папиломен Вирус – това е достатъчно голяма група от патогени в заедно, които са повече от 100 щама, и всички те са заразни. Трябва да се каже, че 30 от тях са в зона с висок риск от 13 вида – те могат да причинят сериозни заболявания, едно от които е ракът. При всеки човек след заразяването започват патологични промени по кожата и лигавиците.

Това заболяване е опасно дълъг инкубационным период , който може да продължи от 3 седмици до 15 години, точно по тази причина е трудно да се изчисли точно време на инфекция. Но и клиничните прояви на заболяването не винаги ясни. Но има някои симптоми, по които лекарите могат предварително да се постави диагноза на HPV:

 • цервикальная интераэптильная неоплазия;
 • израстъци по половите органи, които могат да бъдат малки, под гръдните жлези – те имат характерен, свързани вид, в мишниците, около врата си и век;
 • генитални брадавици, кондиломи на половите органи.

След като сте забелязали у себе си тези симптоми, то трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да не се проточи болестта.

Процесът на преминаване на анализ

Има много методи за идентифициране на вируса hpv. Някои от тях се считат за остарели. В този момент се използват три начина да се постави точна диагноза за това заболяване. Трябва веднага да се каже, че се страхува за диагностика не си струва. Идентифициране на вируса е възможно чрез анализ на кръв, урина и остъргване. Последният начин за изследвания подходяща както за мъже, така и за жени. Също заслужава да се отбележи, че този анализ в този момент се счита за най-точна.

Какъв анализ е по-добре да се отдава, определя лекуващият лекар, след профилактични прегледа.

Когато трябва да се явя на анализ?

След като в тялото започват да се появяват остри израстъци или кръгли петна, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Но наличието на вируса в организма – това не е непременно болест. Преглед показа положителен резултат, се предписва определен вид анализи.

Само в случай, ако качествен анализ е дал положителен резултат, предписано от количествените изследвания.

Ако е бил открит човешки папиломен вирус с висока проекта на риска, предписва ступенчатые проучване на дейността му:

 • цитологический тампон;
 • ако резултатът е положителен – колпоскопия;
 • ако има патологични израстъци, а след това биопсия.
Прочети още  Какво е папиллома

Анализи трябва да се отдава не само когато выявился HPV, но и за профилактика, тъй като рискът да се получи заразяване има винаги, така че да се справят в лабораторията трябва да az в рамките на няколко години.

Анализ на HPV, приложени в три случая:

 • ако има съмнение за вирус (случаен полов акт, който е бил незащитен, парене и сърбеж в областта на половите пътища, на половите инфекции, възпаление на шийката на матката или на кръв към пениса);
 • след лечение от HPV-инфекция — да се провери ефективността му;
 • в рамките на профилактични прегледи при жени.

Колко често трябва да се явя на тест за HPV?

След като човек започва сексуален живот – той попада в групата на риска. В продължение на три години след това трябва да се отдава на първия анализ. След това редовността се определя от възрастта на човека и на резултатите от предишни изследвания:

Младите жени до 30 години трябва да се проведе диагностика на HPV – 1 път на 3-5 години.

 1. Ако резултатът е отрицателен – повтори през следващите 3-5 години.
 2. Резултатът е положителен – да цитологическое изследване (на терени, за проверка на наличието на HPV):
 3. Ако терени не показа развитието на вируса – повтори анализ след една година.
 4. Выявилась патология – да кольпоскопию и биопсия.

На жените след 30 години трябва да се явяват на тестове за HPV – 1 път на 5 години.

 1. Резултат отрицателен – се повтаря на всеки 5 години;
 2. Положителен – да мине по-пълно изследване с кольпоскопией и биопсия.

След 65-годишна възраст, при предварително положителни анализи, може повече да не се проведе проучване.

Що се отнася до мъжете, то нито вътрешен кръг приличат проучване на всеки 3-5 години, но ако анализът е положителен, назначена пълна проверка.

Прочети още  Полип на пикочния мехур: симптоми и лечение

Място на преминаване и анализ на разходите

Лабораторни изследвания на HPV е широко разпространен, и да ги възможно за почти всяка клиника, както общински, така и платена.

В този момент в диагностични центрове резултати от изпитвания можете да получите достатъчно бързо.

Що се отнася до разходите, всичко зависи от определеното изследвания, например, един обикновен анализ на PCR повечето болници са на стойност от 300 рубли, а Дайджин-тест на стойност от 5 000 рубли.

Дешифрирането анализи

Разчитам на резултатите от научните изследвания в HPV може само д-р. Но помислете за това, което може да се види на една бланка, и как това може да се прочете:

 1. Ако е написано «ДНК не е открит» — virus липсва;
 2. По-малко от 3 Lg – малка концентрация;
 3. 3-5 Lg — за клинично значими;
 4. Повече от 5 Lg — висок.

Много опасен вирус, АКО за жените, тъй като той може да предизвика рак на шийката на матката, рискът от развитие на рак се увеличава с възрастта. Ако преди 30 години вирусът просто е в латентно състояние, а след това в по-високо възраст, на фона на понижаване на имунитета, той може да започне да прогресира.

За мъжете този вирус не е по-малко опасен, папиломи могат отглеждане в пикочните канали, при това те могат да се задуши на земята. Точно той може да доведе до развитието на онкологични заболявания и импотентност.

Навременното изследване на HPV – това е основната задача на човека, който се грижи за здравето си. Защото HPV — това не е само полова инфекция, а опасен вирус-канцерогенен. Digene-тест или анализ на HPV — това е сигурен и лесен начин да разберете за наличието на вируса в организма, и навреме да се вземат мерки. Както е известно заболяване е по-добре да се предотврати, отколкото да губите много време и средства за лечение.

Прочети още  Папиломи на шията

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *