Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

Има много щамове на човешкия папиломен вирус (HPV): едни от тях са практически безвредни, а вторите – да провокират появата на папиллом и брадавици, а трети – да могат да работят на онкологичен процес. Ето защо точен анализ на човешки папиломен вирус може буквално да спаси човешкия живот. Особено важна е такава ранна диагностика за представители на нежния пол.

Когато се назначава анализ на HPV

При откриването на тялото на пациента активност на вируса, д-р задължително го насочва към изследване. Освен това, често не е достатъчно да знаете присъства на HPV в организма, е много по-важно да се определи вида му. В крайна сметка, както вече бе споменато по-рано, папилломавирус може да се окаже и безвреден, и жизнено опасни.

Защо все още трябва да се явя на изследване за човешки папиломен вирус? Заслужава да се отбележи, че често HPV «живее» в организма на човека, нищо не давате своето присъствие. В такъв случай причината се отдава анализ на пипилломавирус могат да послужат като такива физиологични отклонения:

  • безплодие;
  • аборти, патология на бременността;
  • урогенитальные инфекции, остра и хронична форма.

Освен това дари анализ на папилломатоз е необходимо при наличието на сексуален партньор, заразен с HPV и периодично профилактично. Вече бе споменато, че папилломавируса има множество специфични разновидности, така че и видове анализи на няколко. Какъв анализ ще трябва да преминат в конкретния случай решава само лекуващият лекар.

Какъв анализ на човешки папиломен вирус може да бъде назначен за: методи на изследване

На разположение няколко методики лабораторна и инструментална диагностика на HPV. Като правило, те имат за цел:

  • за определянето на наличието на папилломавируса;
  • за идентифициране на типа;
  • за откриване на възможни прераждане на брадавици в тумор.

Методика за жени

Често освен анализ на кръвта на човешки папиломен вирус, който определя наличието на HPV в организма, при жените често се провежда PCR-диагностика, колпоскопия, цитология и хистология.

Прочети още  Премахване на миома на матката

Колпоскопия

Процедурата е насочена към идентифициране на брадавици в областта на шийката на матката. Процесът на проучване е доста прост: с помощта на микроскоп на д-р инспектира лигавицата на влагалището и шийката на матката. Значително увеличение (до 16 пъти) допринася за откриване дори на най-малките формации. Резултати, като цяло, дават жена веднага след проучване.

Колпоскопия е насочена към идентифициране на брадавици в областта на шийката на матката

Цитология

По време на тази процедура се вземат намазка, съдържащ епителна клетка. След това проба се изследва под микроскоп, че помага за откриване на нетипични клетки, сочещи на наличието на вирусна инфекция. Макар и методология на изследването прости и евтини, но тя е неточна – твърде висока вероятността за фалшиво отрицателен резултат.

Хистология

Нея често се провеждат паралелно с цитологическим анализ. При този вид се изучава биопат – малка частица на тъканите. Лаборант изследва под микроскоп и оценка на състоянието на засегнати от патология на клетките. Този анализ помага да се разкрие характера на формиране, и помага да предоставим кондилому от тумор. Резултатите от този анализ жена получава след 3 дни, след което често се назначава от PCR-диагностика.

Хистология помага да предоставим кондилому от тумори

PCR изследване

Сега това е най-надежден метод за диагностика, която се използва за откриване на повечето микроорганизми. Техниката помага за идентифициране на ДНК на вируса дори когато концентрацията на вируса в кръвта мизерна, и той, нито която начин себе си не може да открие. Тази диагностика дава почти 100% резултат, но в нея силно се влияе от характеристиките на извършване на диагностика. Така че анализът трябва да се извършва само в доказани медцентрах. Като цяло за изследвания вземат цитонамазка, но могат да се изследват и кръв, урину или околоплодные вода. Често резултатите дават 1-2 дни.

PCR-тест е най – надежден метод за диагностика

Техники за мъже

Ако говорим за функциите на отдаване анализи на човешки папиломен при мъжете, представители на силната половина на често също прибягват до PCR-диагностика. Но в допълнение към него могат да вземат намазка. Да се вземат приблизително по същия начин, както и при жените – с помощта на специална щеточки. Я отнемат проба от материал от уретрата.

Също така могат да заемат терени с главичката на пениса. Го правят също с помощта на подобна щеточки, водейки го на засегнатата област няколко пъти. Полученият биоматериал се изпраща в лабораторията за по-късно изследвания.

Прочети още  Папиломи на врата си, как да се отървете

Трябва да се отбележи, че в резултат на силно влияе спазването на мъжете лична хигиена, преди да бъде предаден за анализ трябва да се вземе душ.

Правилата на оградата биоматериала

Както вече бе споменато тампон или терени се вземат с помощта на малка мека ершик, подобен на щеточку от спирала за мигли. По-рано тази цел се прилага така званная лъжица Фолькмана – миниатюрна лъжичка с много дълга дръжка. Но сега тя почти не се прилага. Що се отнася до щеточки, а след това я внимателно се вкарва в канал и се възползва въртеливо движение. Към нея ворсинкам придържаме епителна клетка, след което инструмент на оградата се поставя в стерилна епруветка и се изпраща за изследване.

Намажете на човешки папиломен вирус

За достоверност на резултатите, за анализа трябва да се подготви. За два дни до диагноза трябва да се избегне сексуална близост, без да се използват антибактериални уходовые средства или да се прилагат промивки. Пред оградата на материал трябва да се вземе душ, без козметични средства, а ако намажете планират да вземе от пикочния канал, след това трябва да се направи до уриниране.

Когато биопат е взета от шийката на матката, след това подготовка на буда няколко серьезней. Освен забраната за сексуални контакти, промивки и прилагане на антибактериални сапуни, наложена забрана за използването на тампони. След извършване на биопсия на още поне 2 седмици една жена не се препоръчва да влиза в интимна връзка, а в случай на вагинално кървене може да се използва чисто уплътнения. В допълнение, под забраната попадат физнагрузки, прегряване, къпане във водите или в басейните и някои лекарства (лекарства за разреждане на кръвта и вагинални средства –свещи, гелове, спрейове).

Ролята на генотипа

Генотипа HPV помага да се направи прогноза по отношение на протичане на заболяването, допринася за изучаване на тип на вируса и определя тяхното количество в тялото. Когато в процеса на провеждане на изследвания откриват няколко генотипове на вируса, а след това ще се уточни в неблагоприятна прогноза на протичане на болестта. Онкогенность различни генотипове на повишен риск може да се характеризира с различни показатели. Така, за 16 и 18 тип, присъщи на най-висока степен на онкогенности.

Прочети още  Всичко, което трябва да знаете за матката перешейка на матката: от причини за появата на лечение

След откриване при анализа на всеки един от тези генотипове HPV се препоръчват допълнителни изследвания методика. Обикновено, първо се провежда цитология, а в случай на положителни резултати, назначен от колькоскопия. Ако всички изследвания показват вируси висока онкогенности, експерти използва най-радикални терапевтични мерки.
Често именно генотипа помага да се изключи дори минимална вероятност от рецидив на рака и по този начин спасява живот на пациента.

Генотипа помага да се направи прогноза по отношение на протичане на заболяването

Къде може да се отдава биоматериал за анализ и каква е приблизителната стойност на процедурата

Всички по-горе диагностични методи са доста разпространени, така че се отдава анализ на HPV е възможно в почти всяка частна или държавна лаборатория. Повечето хора предпочитат да плащат за изследвания, за да се избегне контакт с общинските медучреждениями. Въпреки, че справедливостта трябва да се каже, че при показват липса на комфорт в такива диагностични центрове в големите градове те са добре оборудвани и работят там д-р от най-висок клас. Но опашки и бюрокрация това, за съжаление, не се отменя.

Въпреки това, избор на частен център, също не си струва да си губите бдителност: препоръчително е да изберете големият и известен институт, оборудвано с собствена лаборатория. В края на краищата собствената лаборатория – това е гаранция за спазването на всички правила на оградата и изследвания материал, а оттам и залог на точен резултат. Освен това в тези центрове често резултатите дават много по-бързо, отколкото в по-малки центрове, които често изпращат биоматериал в трета лаборатория.

Ако говори за стойността на тези изследвания, те са силно ще се отрази на нивото на медцентра и неговата локализация. Ако вземете такси в столицата, те ще бъдат такива:

  • колпоскопия – 700-1500).
  • цитология – 1400 — 3100).
  • хистология – 2400-3400″.
  • PCR-диагностика 700-1900 рубли.

Тестове за HPV трябва да се проведе редовно (на всеки 3 години) като се започне от 20 години. Това е особено вярно за жените, които папилломавирус може да предизвика не само проблеми с зачеването и вынашиванием на детето, но и може да доведе до онкологическому заболяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *