Адъювантная химиотерапия – допълнителен метод за борба с рака.

Адъювантная химиотерапията – използването на мощни отрови цитостатического действия, насочени към унищожаване на раковите клетки. Тя се назначава, за да се предотврати развитието на ракови клетки, които могат да останат след операцията.

Адъювантная химиотерапия – обща информация

Влиянието на помощните химиотерапия се извършва на нивото на ДНК, когато молекулата на прилаганите лекарства да бъдат въведени във веригата нуклидов, като по този начин разкъсва я.

Клетка под това влияние вече не са в състояние да споделят и пада от синтеза на ДНК. Цитостатики, възложени при помощните химиотерапия, са с различна основа – растение (Винкристин) и от алкилующих агенти (Циклофосфамид). Освен това се използват различни антибиотици, антрациклины и платина лекарства (например, Адриамицин и Рубоминицин).

За провеждане на допълнителни (или помощните) терапия официално потвърждение за наличието на метастази след операции не е необходима – това се отчита априори. Точно очакваната вероятност скрити туморните процеси е причина за назначаването на химиотерапия, на която пациентът е или приема, или се отказват от него, поради силни странични действия.

Основни показания

Сред основните показания за извършване на допълнителна следоперативна терапия се открояват следните:

 • рак на яйчниците, матката, млечните жлези при жените;
 • хорионкарцинома на мъжките полови органи;
 • тумори в белите дробове;
 • премахване на мускулните тъкани (рабдомиосарком);
 • нефробластома (или wilms тумор и Беркитта), срещан често при деца.

Прилага адъювантная химиотерапия и при лейкозах, които се проявяват поражение система на кръвообразуване. В този случай лечението с помощта на химични вещества и препарати, е основният метод, тъй като при тази диагноза проведе операция нереално.

Прочети още  Правилното хранене при химиотерапия

Но при явна необходимостта от прилагане на помощните химиотерапия, в редица случаи се използват отровни химпрепараты невъзможно поради съществуващите противопоказания.
Противопоказания:

 • при достатъчно сериозни заболявания на черния дроб и бъбреците;
 • при камъни в жлъчния мехур;
 • при заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • при проблеми в белите дробове;
 • при промени, открити в общ анализ на кръвта (гематокрите, ниско гемоглобине и малък брой на тромбоцитите).

Под забрана за провеждане на следоперативна химиотерапия попадат пациенти, чието телесно тегло не превишава 40 кг.

Характеристики на въвеждане

Цитостатики се предлагат в различни форми, но таблетки лекарства и мазила не дават желания ефект. Така че въвеждането на отровни лекарства най-често се извършва с методи:

 • основният начин на въвеждане на лекарства – чрез медицината пипети интравенозно;
 • понякога уколами през артериите;
 • рядко – инжекции в коремната кухина.

Начин за въвеждане на лекарства – чрез медицината пипети венозно.

Оптималното време за започване на помощните химиотерапия – в следващите дни след операцията. Нататък процедури се провеждат множество курсове, тъй като един няма да бъде достатъчно (тук се отчита цикличность от развитие на ракови тумори).

Обикновено въвеждането на лекарства се предписват по следната схема: 3 сесии на ден, след това почивка за 2, 3 или 4 седмици (в зависимост от степента на заболяването и диагнозата). И така се продължава от 3 до 6 (понякога и повече) месеца.

Дълги курсове на химиотерапия са свързани с факта, че не всички клетки в организма се делят едновременно – някои от тях са в спячке, и излагане на отровни лекарства в такъв момент не са засегнати. Раковите клетки трябва да се даде възможност да се събуди и да стане задействованными в синтеза на ДНК. По време на разделянето те най-податливы за проникване в верига действащи лекарства.

Прочети още  Червено вино при химиотерапия: полезни свойства и правила на употреба

По време На терапията пациентът трябва да бъде под постоянно наблюдение от лекар, така че трябва да си периодично в стационар. В почивките между сесиите се задвижва контрол на кръвта, който ще покаже колко ефективна е предпринятая е опит да се спре развитието на метастази.

Ефективността на помощните химиотерапия

Въвеждането на химични вещества и препарати, след операции общо дава добър резултат от забавяне на разрастването на тумора (а понякога и напълно я спира). Но не всеки вид рак се поддава на допълнителното лечение на:

 • при рак на стомаха цитостатики не винаги действат ефективно; по-отзивчив към терапия диагноза «аденокарционома»;
 • добре се поддава на лечение на данни лекарства за рак на белия дроб; в някои случаи адъювантная терапия се назначава, дори ако не е извършил операбельное намеса – при дифузни мелкоклеточной тумори; а ето 4-та етап на рака на белия дроб вече не се поддава на цитостаткикам; не предписва лекарства, и при декомпенсированных заболявания на белите дробове;
 • при рак на гърдата химиотерапия е в състояние да спре метастази на отделните парцели (с вовлечением лимфни възли); при малки огнища (по-малко от 1 см) цитостатики не са назначени.

Въпреки факта, че химиотерапията е силно заключващо действие върху раковите клетки, при някои пациенти, от нея се отказват поради сериозни странични ефекти. Химиопрепараты нарушават работата на много системи в организма и заедно с болни клетки засягат здравите.

Усложнения, свързани с особеностите на самите препарати действат разрушително на тъкани и органи. Цикличност на деленето на туморните клетки минава по-бързо, отколкото при здрави, и това се взема предвид при въздействие върху тях лекарства.

Прочети още  Как да се възстанови виена след химиотерапия – мехлеми и народна медицина

И ако туморните клетки просто се унищожават, а след това здрави тъкани започват да се разделят, което води до сериозни смущения в здравите органи. Всичко това предизвиква значителни негативни явления в системи на човека.

Негативно влияние цитостатиков:

 • наблюдава пагубен ефект върху черния дроб, бъбреците, ЧРЕВНИ, на сърце;
 • атрофируются мускулите, болки в ставите и костите;
 • различни кръвоносните съдове;
 • болните често страда силно гадене, повръщане, диария;
 • потиснати процеса на кръвообразуване, поради което рязко спада имунитета.

Човек не просто да се наблюдава упадък на силите – целият организъм стават беззащитни пред инфекциите, и най-малката от тях, за да предизвика силни усложнения. Проявява негатив и външно – при пациенти с рязко падане на косата, а кожата става твърде бледа (почти прозрачни).

Химиопрепараты нарушават работата на много системи в организма и заедно с болни клетки засягат здравите.

Използвани по време повече за химиотерапия, лекарства оказват и невротоксични ефект върху пациентите. При тях е нарушен сън, те страдат плаксивостью и са предразположени към дълбоки депресии.

В тези случаи, когато наистина не се лекува от рак на оперативен път, болни се предписва ПХТ – паллеативную химиотерапия, която се провежда малко по-различно, отколкото адъювантная, но при нея също се използват цитостатики. Провежда пхт постоянно, независимо от времето на болестта, и може да продължи с години.

Пациентът след процедури се чувства сравнително добре. Но самата абревиатура – това е присъдата за пациента, тъй като тази терапия е насочена не толкова към унищожаване на тумори, колкото за поддържане на живота на човека.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *