Аденомиоз на тялото на матката

Някои заболявания на матката, често служат като причина за безплодие при жените. Причините, които водят до появата на заболявания, са изключително много. По различни причини жената често снасят посещение на гинеколог, дори когато се установяват видими симптоми на заболяването. Междувременно, за лечение на някои заболявания (аденомиоз на матката, ендометриоза и други), най-добре е при първите прояви.

Какво е аденомиоз?

Аденомиоз на тялото на матката — това е една от разновидностите на ендометриоза. При тази болест се случва абнормно увеличение на эндометрии, и са засегнати мускулните тъкани на тялото на матката. Често инфекцията се простира отвъд външната обвивка на матката и се случва поражението органи на коремната кухина, което влошава нещата.

Развитието на тази болест са пряко зависими от хормонално състояние на организма. Аденомиоз на матката води до появата на безплодие при жените.

Видове заболявания

Тъй като тази болест е очаговый характер и има различна степен на поражение, а след това я класифицират по видове:

 1. Алопеция — често се наблюдават единични парцели поражение на мускулите на шийката на матката. В цялата матката може да има много, но само един по един очажку.
 2. Котвата — няколко огнища разположени едно до друго и покрити с пленочкой създавайки един вид капсула с кръв вътре. Възлест вид аденомиоза на подобни на възли миоматоза, които също често се среща при жените пациенти, болни от тази болест.
 3. Диффуозная — огнища на масово концентрирана на едно място с различна дълбочина на поражение на мускулите. Област лезия няма ясни граници и има възможност за договаряне на органите на коремната кухина.

При продължително прогресия на заболяването често се наблюдава веднага няколко вида поражение на матката.

Освен че болестта класифицират по видове, също така има и различни степени на развитието на патология тази болест.

 • 1 — i степен. Поражението е само мускулната тъкан, разположена под слизестата обвивка (дълбочината на поражението не е съществена).
 • 2 — i степен. Огнището е проникнала до средата на мускулите на матката.
 • 3 — i степен. Поражението на целия мускулен слой, без излизането му извън външните тъкани на матката.
 • 4 — i степен. Става инфекция на коремната кухина, а особено на самите органи.
Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на шийката на матката

Причините за аденомиоза

Появата На жена на този заболявания могат да повлияят на различни причини. Както твърдят опитните гинеколози, основната от причините е хормонален срив на организма, който възниква при заболяване на яйчниците, щитовидната жлеза и е пряко отклонение в изработване на хормони гипофизной част от мозъка.

При някои жени се наблюдава тръбен аденомиоз. Тези прояви на болестта се свързват патология на матката (утробата неправилна форма, белези или наличието на сраствания в матката), което пречи на нормалното пътеката на менструалната кръв, в която се намират частици от ендометриума. Развива тази болест и в шийката на матката, което говори за наличието в нея загиба.

Всичко това води до опасна патология. Като не е странно, но причината за аденомиоза може да бъде и вродено отклонение на половите органи, или за предаване по наследство. Има и случаи на проява на това заболяване веднага няколко женски.

Освен това, причини могат да бъдат:

 • присъствието на възпалителния процес в организма (той може да доведе до появата на сраствания, или да наруши структурата на стените на матката);
 • увреждане на матката, предизвикани от хирургическа намеса (раждане, аборт, терени);
 • травма на матката получена по време на инсталацията на спирала;
 • появата на възпалителни заболявания, появата на различни заболявания на яйчниците;
 • време на пубертета (рано или късно) и сексуален живот;
 • понижен имунитет, повишени физически натоварвания, различни видове стрес;
 • лечение на базата на прием на хормонални лекарства.

Прогрессированию заболяване може и да насърчи често престой под открито слънце, както и чести процедури в солариум. Ултравиолетовите лъчи предизвикват нарушение в развитието на клетките на организма.

Честото прилагане на спа процедури (лечебни кални бани) лошо се отразява на състоянието на матката, така че най-добре е да се консултирате с гинеколог.

Прочети още  Рак на яйчниците: симптоми, етапи и методи на лечение

Признаци на аденомиоза

Следните признаци сочат за наличието на заболявания:

 1. Появата на силен дискомфорт в долната част на корема. Болката се случват постоянно, и не са имали при това, нито някаква връзка с критични дни. Менструацията е придружен от силна болка.
 2. Се променя в хода на протичането на менструация, се увеличава тяхната продължителност до десет дни, секрети стават значителни. Понякога по средата на цикъла може да възникне кървене, поради което често възниква анемия. Удължаване на месечни свързано с появата на мажущихся кровянистых секрети, които настъпват в продължение на 2 дни преди и след тях.
 3. При жените не може да се случи зачеване при полов акт, дори ако не се използват противозачатъчни средства. Ако бременност и идва, то в повечето случаи завършва със загуба на плода.
 4. Болковите усещания по време на полов акт, както и за кървавите секрети след него.

Диагноза аденомиоза

В случаи на откриване на лекар съмнение за дадено заболяване, трябва да се извършва диагностика.
Преди лечение на пациента задължително трябва да проведе проучване. Освен разглеждане при гинеколог, трябва да се извърши и кольпоскопию, за обстойния учат промени в шийката на матката, възникнали в резултат на болестта. Отдава се потупат по темата за откриване на микрофлоре причинителя на тази инфекция.С помощта на апарата на УЛТРАЗВУК може да е толкова диагностициране на заболяването и степен си. Взети тъканни проби по метода лапароскопия и в по-нататъшното им поведение гистологическое проучване.

Също така е необходимо да се проучат състоянието и на други органи.

Лечение на аденомиоза

Лечение на аденомиоза на матката се определя за всеки пациент индивидуално, както и трябва внимателно да се диагностицира болестта на определяне на вида и степента на увреждане на органа. Така лекар трябва да се вземат предвид и желанията на пациентката (се опита в бъдеще да забременее и да роди), си състояние на здраве. В същото лечение се провежда само 2 начина:

 • консервативно (прием на лекарства);
 • хирургично.
Прочети още  Фиброма на яйчниците – това е доброкачествен тумор

Консервативното лечение се извършва вземането на наркотици въз основа на прогестеронах (гестринон, дюфастон), които стабилизират работата на матката. Лекарства със съдържание на естрадиол, след прием на които се случва имитация както при бременността, което дава възможност да спре развитието на эндометрии. Препарати на базата на хормони, които стабилизират цикъл.

Хирургично лечение се извършва само ако болестта прогресира. Премахване на заразения орган извършва по различни начини.

Абдоминално отстраняване — разрез на кожата и на стените на матката само на разсадник.
Хистероскопия. Пациентът оперируется през влагалището, с помощта на уред за отстраняване на възли И едновременно гледане на хода на операцията. Има доста различни начини за работа и премахване на засегнатите тъкани.

Аденомиоз на матката и бременност

Тъй като при тази болест страда един орган репродукции вероятността да заченат, да се изказват и да роди дете, не е голяма. Както твърдят лекарите, винаги трябва да се опитват да заченат, след което и заболяването спира да прогресира, а това означава, че на жените се появява възможност за успешно формулиране и раждат.

След съща хирургическа интервенция при жените има 30-60% вероятност за забременяване.
Съществуващите начини за лечение на пациенти винаги са насочени към пълно възстановяване, а и лекарите се опитват да дадат възможност за зачеване на дете. Така че никога не си струва да спусне ръката си и се опита да се справи с някое заболяване, въпреки това, какъвто и да е той тежко не е бил. Естествено и самата жена трябва да внимавате за здравето си, при липса на която, дори и малко, веднага се обърнете към лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *