Аденомиоз на матката

Съвременната жена е трудно да запазят здравето си. Всеки ден я атакуват стрес на работното място, проблеми с деца, лоша околна среда, недостатъчно време за сън и почивка. Това е всичко, което води до болести.

Какво е аденомиоз при жените?

Аденомиозом нарича възпалителен процес, който е свързан с хормоналните промени жени. В превод от латински «адено» означава желязо и «миоз» — възпаление. Това заболяване е една от причините за женското безплодие.

Аденомиоз представлява разрастване на лигавицата извън матката. На матката в този случай се увеличава и променя естествената си форма.

Голяма част от жените, които се диагностицира аденомиоз, е пред климатичен период, на възраст от 35 до 40 години. Понякога се срещат случаи на заболявания в юношеска възраст. Когато започва пубертета на момичетата.

Причини за възникване на заболяването

Причини, които причиняват това заболяване са няколко:

 1. При жените по-младата възраст, заболяването може да доведе до баланс на ендометриума, който напълно се оттегля от тялото на матката по време на менструация. Остава в кухината на матката, тя врастает в неговата структура, отколкото причинява възпалителен процес.
 2. Генетично предразположение.
 3. Дълга депресия и податливост на стрес.
 4. Нарушение на жизнения ритъм и режим на деня.
 5. Лош сън.
 6. Понижен имунитет.
 7. Продължителен престой под отворени слънчева светлина, както и честото посещение на солариуми.
 8. Приемането на кални бани, без препоръките на лекаря. Голямо количество соли и минерални вещества, провокира растежа на тумори.
 9. Хирургически интервенции може да доведе до това, че част от ендометриума може да врасти в мускулния слой на матката, като по този начин да предизвика аденомиоз.

Симптомите на аденомиоза

Всяка жена знае, както обикновено преминават в нея менструални дни. И ако имаше някакви тревожни промени, трябва да се консултирате с лекар и да се консултират за тях. Симптомите на аденомиоза достатъчно изразени и видими дори и без дълбоко проучване.

Прочети още  Форми на плоскоклетъчен рак на шийката на матката и на перспективите за неговото лечение

Мажоретки жена трябва на такива симптоми:

 • Няколко дни преди и няколко дни след менструация при жената има болки в кръста и долната част на корема.
 • В навечерието на менструални дни от влагалището излизат тъмни секрети. Завършва менструацията и тъмно-кафяви секрети.
 • Цикъл на менструация всеки път намалява.
 • Болка по време на полов акт не дава възможност да се забавляват.
 • Доста често се наблюдават болки по време на менструация.
 • Почти всички жени присъства на ПМС.

По време на проверка на лекар отбелязва промяна на формата на матката. За увеличаване на наличието на секрети, удебеляване на стените на матката, болки и др

Класификация патология

Разпределени на три вида аденомиоза. Всеки има свои собствени характеристики и прогнози.

Неорганизирани.

При този вид заболяване се случва разрастването на ендометриума в органите на малкия таз. Този вид аденомиоза е най-опасно, поради възможността за кълняемост в други органи.

Кърмата.

Този тип заболяване се проявява в няколко области с различна големина. Тези плътни джобове пълни с кръв съсиреци и имат склонност към разрастването.

Разход.

Смесен тип аденомиоза включва поникването на ендометриума в органите на малкия таз и на хашимото образование.

Има някои стадий на заболяването. Те се основават на големина и дълбочина на разпространение на болестта в дебелината на тъканта на матката. Диагностицирана на четири етапа:

 • 1 етап – болестта порази 1/3 от дебелината на стените на матката;
 • 2 етап – болестта порази 1/2 от дебелината на стените на матката;
 • 3 етап – болестта порази цялата дебелина на стените на матката;
 • 4 етап – болест на проросла през миометрий в коремната кухина и други органи, намиращи се в близост.
Прочети още  Продължителността на живота при рак на шийката на матката

Лечение на аденомиоза

 1. При първоначалните етапи на болестта, показва лечебна терапия. Нейната задача е повдигнат имунитет болни жени и за възстановяване на хормоналния баланс. Медикаментозно лечение включва прием иммуномодулирующих препарати и хормонални средства, намаляването на детородную функция. Съвременните лекарства на тази серия са доста ефективни и практически нямат странични действия. Гинеколог индивидуално предписва схема на лечение, взима лекарства, които са по-подходящи болни. Като цяло, курсът на лечение отнема от два до три месеца. А менструация идва в норма след 5 – 6 седмици.
 2. Хирургическа намеса се препоръчва, ако заболяването се стигна до третия етап. С помощта на операция идва до естествените размери на матката, се отстраняват огнища на възпалителен процес. Следоперативния период трае няколко дни. През цялото това време пациентът е под наблюдението на лекар. А след изписването – задължително посещение на лекар веднъж седмично. След завършване на курса на лечението жената трябва да се показват на прием на гинеколог на всеки шест месеца.
 3. С всяка година стават все по-голямо разпространение на нови методи за лечение на аденоматоза. Един от тях электрокоагуляция. Това е доста ефективен метод на лечение и по същия начин, почти безболезнен.
 4. Много често жените се комбинира традиционното лечение с народна медицина. За това има няколко рецепти, които жените напълно се излекували от това заболяване.

Рецепта 1: вземете овчарска торбичка, тръстика, в корените на potentilla и змеевика, knotweed и коприва. Общият размер на тази такса, която трябва да бъде две супени лъжици. Попълнете този състав 400 грама вряла вода и се настояват за 1,5 часа. Приемайте по половин чаша три пъти на ден. Лечението с този бульон отнема месец, с прекъсване от две седмици и отново се повтаря месечен курс.

Рецепта 2: една супена лъжица билка боровая матката се налива 500 грама вода и се вари в продължение на 15 минути. Охлажда се, прецежда се. И се приема по половин чаша един час преди ядене два пъти на ден.

Прочети още  Гистерорезектоскопия полип на ендометриума.

Рецепта 3: една супена лъжица cinquefoil се вари в 500 грама вода в продължение на 15 минути. След като се охлади, прецежда се и се приема половин час след хранене два пъти на ден.

Прогноза за превантивни мерки и усложнения

Много рядко се срещам с жена, която се провежда два пъти в годината на профилактичен преглед при гинеколог. Най-често по-голям брой от дамите избягват посещения на този кабинет. Което понякога води до това, че болестта си отива в хронична форма. Въпреки че всеки човек и знае, че всяко заболяване, включително аденомиоз, по-лесно се лекува в началния си етап. След това той бързо се поддава на медикаментозному лечение с пълен выздоровлением.

Превенцията на болестта е спокоен живот, без стрес, вдигане на имунитета, като се избягва слънчевата светлина, солариуми, спазването на режима за деня, пълноценен сън и почивка.

След края на лечението, ако то донесе желания резултат, се възстановява редовен менструален цикъл, не се притеснява болки в долната част на корема и долната част на гърба, липса на отделяне. И най – важното- болестта не дава на рецидив.

Жени в детеродна възраст, имат по-голям имунитет в сравнение с преди климаксным период. Природата слага защита на женското тяло в името на майчинството. Старчески хормонални промени не отиват в полза на дамите, затова е необходимо сами да следите всички промени, страдания, които тялото сигнализира за появили проблеми. Не трябва да се избягва на профилактични прегледи при лекар и внимателно се отнася към здравето си. Това ще предотврати появата на тежки заболявания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *