Аденомиоз и ендометриоза

Двама близки по симптоматике гинекологични заболявания – аденомиоз и ендометриоза – удари всички по-голям брой жени в света. Данни диагнози се разкриват половината от пациенток, страдащи от безплодие. Общо в света аденомиозом се разболяват около 5 % от жените. В дял на ендометриоза падат от 30 до 50 % от общия брой на обследуемых жени. При това и двете заболявания при липса на компенсация на хормонални медикаменти могат да станат причина за отстраняване на матката. За навременна диагностика на тези заболявания трябва да се има представа за техните симптоматике, и при първото съмнение за възможно заболяване, обърнете се към гинеколог.

Хормонални заболявания

Хормонални нарушения при жените в репродуктивна възраст могат да станат причина за повреда на менструалния цикъл, включително, проблемни маточно кървене. Дисбаланс на хормоните води до развитие на гинекологични заболявания с хроничен характер, отразява негативно върху сексуалните отношения, и може да доведе до безплодие.

Предпоставки за нарушена производство на хормони, често са наследствени фактори. При неправилно формиране на системи, отговорни за хормоналния статус, все още е в процес на ембриона, бременната жена вече в тийнейджърските си години започва да влиза в групата на риска за гинекологични заболявания.

Проблеми с хормоните предизвикват:

 • стресови ситуации;
 • небалансирано хранене, недостиг на витамин;
 • глистная нашествието;
 • хронични инфекции, включително, передающиеся по полов път;
 • чести настинки;
 • намалява имунитета;
 • заболявания на ендокринната система;
 • прекомерни физически натоварвания;
 • аборт;
 • премахване.

При хормонално катастрофата е важно навреме да мине хормонално-заместителна хормонална терапия.

Ендометриоза

Ендометриоза — заболяване, при което клетки, разположени в эндометрии стената на матката, започват да излизат извън него, и са в състояние да се разпространява във всички органи. При това, те запазват първоначално присъщите им характеристики. и се променят според менструальному цикъл, където и да се намират по света.

В резултат на това, менструальноподобные кървене могат да се появят навсякъде в тялото, ако там се намират подобни клетки.

Симптомите на ендометриоза

Само че избухването на ендометриоза, не се проявява с никакви симптоми. Ако в срок от началото на развитие в организма на това сериозно заболяване е малка, то единственият признак, показва хормонални промени, е промяна в продължителността на менструалния цикъл, обикновено, в посока на увеличение на броя на дните.

Прочети още  Полип сигмовидной черво

При по-нататъшното прогрессировании на болестта се наблюдават следните симптоми:

 • Болка в долната част на корема, иррадирующая в ингвинална област, червата, и долната част на гърба. Болка в малкия таз обикновено се засилват в последните дни на менструацията.
 • Изобилна менструация, придружени от силна болка в корема. Кръвно загуба могат да бъдат толкова значителни, че са в състояние да причинят анемия.
 • Бъг в цикличността на менструация.
 • Болезнени усещания в областта на слабините при проверка на гинеколог, при полов акт, по време на дефекация.
 • Повишена умора, раздразнителност.

При продължително протекании ендометриозата се развива безплодие. Сериозни усложнения при тази болест са поражения на различни органи, в които с тока на кръвта попадат чужди клетки от тъканите на матката. Подобно изпълнение може да се прояви по различни кървене.

Най-често, се появяват стомашни, назални и белодробни кръвотечения. Примеси на кръв може да се наблюдава в кале, мокроте, урината. Нетипични кръвотечения се проявяват в буквалния смисъл на думата, кървави сълзи, или точечными кровопотерями от пъпа или на пръстите. Обикновено това се случва в дните на менструация.

Аденомиоз

Аденомиоз – това е болест, при която слой на ендометриума започва да патологично расте и преодоляване на междинната тъкан, прониква в мускулния слой на матката. Това се случва на различни маточните места.

Около чужди клетки се формират утолщенных елементи на мускулния слой, което предизвиква промяна в размера и формата на матката. Тя става по-голяма и сферична.

Симптомите на аденомиоза

Симптоми при аденомиозе имат голяма прилика с симптоматикой на ендометриоза. Този заболяване, присъщи на:

 • Болезнени, изобилна менструация. Тяхната продължителност обикновено е 7 и повече дни. Често месечни преминават в маточно кървене.
 • Мажущиеся кафяви секрети в навечерието на менструация и в средата на цикъла.
 • По време на менструация се наблюдават кичури.
 • Остра болка в корема по време на менструация и в 2-14 ден на цикъла.
 • Болезнени усещания при гинекологическом проверка и при полов акт.
 • Увеличение на матката.
 • С течение на времето при аденомиозе в матката може да се образува тумор.
 • Разликите между ендометриоза и аденомиозом .
Прочети още  Ефективни ли свещи миома?

Основният признак, на което лекар-гинеколог може да се различи от ендометриоза аденомиоза е мястото на локализация на эндометриальных клетки. При аденомиозе те проникват само в мускулния слой на матката, при в ендометриозата – излизат извън пределите й, и могат да обнаруживаться в маточните тръби, в коремната кухина и в различни органи.

Ендометриозата може да доведе до спайкам и сращению на вътрешните органи, аденомиоз може да предизвика тумори.

Приликата ендометриоза и аденомиоза

И двете заболявания са резултат от хормонални промени. Им е присъща подобна симптоматика – нарушения в менструалния цикъл, болезнено усещане, кървене. Последствията са, че двете заболявания често се превръща в безплодие. Когато в ендометриозата и аденомиозе се назначава хормонозаместителна терапия. В случай на неефективност на лечение се прибягва до хирургически методи.

Ендометриоза и аденомиоз са опасни заболявания, които могат значително да повлияят на състоянието на здравето и качеството на живот на жените. Стертость симптоми в началния етап на данни болести, може да стане причина за упущенного за лечение време. За да се разпознае заболяването навреме, трябва внимателно да се отнася към промените на състоянието си, и да не забравя да мине профосмотры при гинеколог.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *