Аденом на слюнной жлеза

Като цяло, аденом на слюнной гърдата представлява не нещо друго, като тумор. Трябва, обаче, да се отбележи, че туморът е тази доброкачествен. Въпреки това, тя може да представлява сериозна опасност за здравето на човека и значително намаляване на качеството на живота му. Този вид желязо в организма, изпълнява много важна функция. Тя участва в секрецията на слюнной течност, и е в състояние да организира производството на до два литра слюнка на ден. Ако в организма постъпват на определен вид канцерогени, а след това, на първо място, отрицателно въздействие именно върху работата слюнной жлеза.

В резултат на въздействието на тези канцерогенни вещества, се осъществяват съществени промени в процеса на производството на слюнка, което често води до развитието на тумор вътре в него. В резултат на това се развива аденом, това е доброкачествен тумор на слюнной живот. Не е трудно да се досетите, че основният източник на приходи, този вид на вредни вещества в тялото, се случва в резултат на това, че пациентът се злоупотребява цигари.

Именно закоравелите пушачи, на първо място, изложени на формирането на този вид заболяване. Тютюнев дим помага да се гарантира, че заедно с него, в човешкото тяло навлизат на голям набор от канцерогенни вещества, които, от своя страна, може да доведе до по-горе изрази видоизменениям слюнной жлеза. В тази връзка, борбата с активен тютюнопушенето е от първостепенно значение за предотвратяване на развитието на аденом.

Плеоморфная аденом на

Трябва да се отбележи, че аденом има най-разнообразни форми, но най-често тя локализуется в района на мястото на околоушной жлеза. Именно този анатомический район, в организма на човека, най-често са изложени на сблъсък на различни видове тумори, включително и аденомой. Струва си да се отбележи, че мономорфная форма на дпх се среща не толкова често. Най-често, аденом придобива доста сложна форма за развитие и обхваща няколко анатомични области, в които насочено смъртност на доброкачествен тумор.

Прочети още  Миома на матката

При този вид развитието на събитията, аденом на слюнной жлеза придобива т.нар., плеоморфную форма. На плеоморфную форма, представляват около половината от всички случаи на доброкачествени тумори слюнной жлеза. При развитието на този вид аденом, под смъртност тумори, попаднали в много видове тъкани, включително и съединителната, мастната, лимфоидная.

От този процес опухолеобразования придобива своите най-сложни форми. Справедливост трябва да се отбележи, че тази форма на дпх, най-често става злокачественное развитие и прероден в истинския рак. Това се случва не толкова често, но, въпреки това, за него е да припомним на хората, зависими от тютюн за пушене. Като цяло, в четири процент случаи има преход доброкачествен тумор в злокачествен си форма.

Причините за аденом на слюнной жлеза

Веднага трябва да се обсъдят факта, че в момента няма точна информация за това, защо се развиват доброкачествени поражението слюнной жлеза. Междувременно са натрупани познания за това, че този вид заболяване може да се развие в сила следните причини:

 1. Злоупотребата с табакокурением. Такива материали за това, че в резултат на попадане на канцерогенни вещества, в тялото на човека се появят очевидни онкологические промени в слюнной жлеза, а тя се влияе от аденомой. Естествено, че най-често този вид вещества, вбрасываются в организма в резултат на тютюнопушенето.
 2. Травмата или инжектиране на слюнчените жлези. В резултат на злополука или телесна повреда, започват да се случват съществена промяна в структурата на слюнной жлеза. Формата му претърпява сериозни промени, което казва, на свой ред, за началото на опухолевидного процес. Също така, следва да се отбележи, че пренесени заразни заболявания също могат да станат причина за развитие на доброкачествени тумори в по-висока sonicated жлеза.
 3. Вирусът на херпес симплекс или цитомегаловирус, може да провокира развитието на аденом. За такива случаи също има достатъчно на брой публикации и надеждни материали.
Прочети още  Полипи в червата: причини, симптоми, диагностика и лечение

Класификация на новообразувания

Всички тумори на слюнчените жлези са разделени в три основни групи:

 • Доброкачествени.
 • Злокачествени.
 • Локално-деструирующие.

Доброкачествен аденом, от своя страна, са разделени на следните видове:

 • Епителна образование (различни видове смесени тумори, аденолимфомы).
 • Неэпителиальные образование (хондромы, хемангиоми).

Сега е важно да се обърне внимание на следната класификация аденом. Този вид класификация отразява стадийность рак при развитието на аденом на слюнной жлеза.

 • T0 — на този етап тумор почти не се отделя и малко открива
 • Т1 — тумор достига 2 см в диаметър, но не излиза извън слюнной жлеза
 • Т2 — туморът достигне в диаметър до четири сантиметра, но не излиза извън границите на гърдата

Най-опасна, в тази група класификации, е подтип M0. При този вид дпх, пациентът може да започне да изпитате далечни метастази.

Симптоми и признаци на аденом на слюнка жлеза

Ако става дума за доброкачествен дпх слюнка гърдата, то тя не може да си носител, без съществени преживявания. Най-често тя се проявява под формата на уплътнения в областта на тази жлеза, които може и трябва да се усети челюстна хирург, за да се определи стадийность процес. Този тип образование не е в състояние да оказва значително влияние върху процеса на дъвчене.

Понякога, в място новообразувания, може да открие инфильтрационный участък от кожата. Но, като правило, такова явление се наблюдава само при упражняване на аденом в злокачествен форма. Доброкачествен тумор не е в състояние да доведе до болезнени усещания и не води до парезу, лицеви нерви. Болка и пареза се наблюдават само при злокачественном рамките на този вид заболявания.

Прочети още  Железисто-фиброзный полип на ендометриума.

Лечение на заболяването

Трябва да се отбележи, че при доброкачественном формата на тумори, са назначени само оперативни форми на лечение. При това, колкото по-бързо бъде извършена операция, толкова по-вероятно е благоприятна прогноза.

Решение за оперативна намеса, може и трябва да се вземе хирург, който притежава различен вид гистологические изследвания, за да се определи каква е структурата на тумора. След това се определят от обема на оперативните интервенции. Освен, гистологических изследвания, назначава задължително преминаването на ЕХОГРАФИЯ-изследване и рентгенографическое проучване.

Премахване на аденом, може да доведе до увреждане на лицеви нерви, в резултат на прекъсване на нормалния начин на живот на пациента. Затова всички аспекти, свързани с операцията, хирургът трябва да е качествено предопределят.

Ако говорим за евентуално предотвратяване на дадено заболяване, то тя се състои в това, че на пациента трябва да се откаже от тютюн за пушене. Освен това, важно е да не се допуска заразяване и нараняване на гърдата. Това, в по-голяма степен се отнася за спортисти, ангажирани в бойни видове изкуства.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *