Аденом на щитовидната жлеза

Под аденомой на щитовидната жлеза разбират доброкачествени тумора, която е представена като възел и е с овална или кръгла форма. Определено новообразование се развива доста бавно и се наблюдава при пациенти, независимо от възрастта, но предимно от представители на женската половина на човечеството. В някои случаи туморът може да достигне значителни размери и да започнат да изтръгне близките органи в областта на шията. Патология е опасно, че може да се превърне в рак.

Симптоматика на болестно състояние

При развитието на аденом в тъканите на щитовидната жлеза на пациента се формира фалшив възел, с гладка повърхност и ясни очертания. Много рядко по време на ултразвукови изследвания орган може да се открие появата на множество възли. Появата на дпх може да се случи на фона на развитието на гуша или да провокира развитието на рак.

Важно. При развитието на определени доброкачественного новообразувания работа орган на ендокринната система, на практика не е нарушен. По изключение В този случай може да се нарече само заболяване Пламмера, когато клиника по патология прилича на базедовата болест.

Като първоначални признаци на развитие на аденом на експертите са:

 • загуба на телесна маса;
 • непоносимост към високи температури;
 • прекомерна раздразнителност;
 • повишено изпотяване;
 • ускорена сърдечна дейност, която може да има място да бъде и в състояние на покой;
 • висока умора на фона на по-малки физически натоварвания.

Тъй като заболяването се развива, става нарушаване на работата на храносмилателната система, променя се кръвното налягане, а в някои случаи може да се наблюдава леко повишаване на телесната температура.

На вниманието. При липса на своевременно лечение на пациентите по-възрастните започват да се оплакват от повишен сърдечен пулс и появата на диспнея при физически усилия. Освен това, пациентите могат да се оплакват от състоянието на обща слабост и сънливост. При продължително протичане на патологичния процес при пациенти може да се развие тежка форма на сърдечна недостатъчност.

Прочети още  Средство от папиломи

Видове узелковых образувания в щитовидната жлеза

В зависимост от структурата на тъканите доброкачественного новообразувания специалисти отделят фолликулярную, папиллярную, оксифильную, функционираща и други видове узелковых образувания в щитовидната жлеза. Като източник на образуване на възли служат фолликулярные клетки орган на ендокринната система тип А и Б.

При развитието на фоликуларен аденом се формират възли, закръглени, с гъста еластична консистенция и отличаващи се с добра подвижност. На дял от този сорт аденом представлява 15-20% от всички регистрирани случаи на заболявания.

При формирането на попиллярных аденом, може да се наблюдава кистозное структура на възли, в които растат сосочковидные образование. В случай на функционираща аденомой на щитовидната жлеза се случва развитието на болестта Пламмера, че по симптоматике напомня развитието на базедова болест. И, накрая, точно оксифильная аденом се различава най-агресивни течение на почти 30% е злокачественный характер.

Начини за диагностициране на болестта

При посещение на лекар за диагностика на състоянието на пациента започва със събиране на неговата история. Заедно с това, оказва се, има ли място подобно на това между близки роднини на пациента. В случай на положителен отговор риск от развитие на аденом директно от самия пациент се увеличава.

За оценка на хормоналния статус на пациента, го насочва към преминаването на изследване на венозна кръв. Освен това, пациентът ще трябва да премине:

 • ултразвуково изследване на щитовидната жлеза с биопсия;
 • при наличието на съответните показания – компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс;
 • при наличие на показания – радиоизотопное сканиране на гърдата.

Терапия на дпх

Лечение на аденом на щитовидната жлеза се назначава от лекар във всеки конкретен случай ще бъде индивидуално, в зависимост от формата на заболяването и стадия му на развитие. Ако се диагностицира фоликуларен аденом, терапия ще има консервативен характер и да бъдат последвани от прием на съответните медикаменти. В случай на токсичните форма на патология се назначава от хирургично лечение, тъй като тази форма се различава най-онкогенностью.

Прочети още  Аденом на слюнной жлеза

При избора на консервативния метод на лечение могат да бъдат избрани следните начини за въздействие върху болестния процес:

 1. Прием на хормонални лекарства, които ще потискат секрецията на щитовидната жлеза, в случай, ако има място, да бъде базедовата болест няма да бъде задействана аденомой. Ако не се нормализира хормоналния статут, а след това негативни последици могат да се докоснат на целия организъм.
 2. Убождане на етилов алкохол в узелковое новообразование, което ще доведе до разрушаването му. При този метод може да се избегне нежелано въздействие върху околните здрави тъкани жлеза;
 3. Акупресура въздействие върху тумора чрез радиоактивен йод. В този случай пациентът приема лекарството с радиоактивен йод, който впоследствие се абсорбира директно жлеза, след което в нея е започнала процес на разграждане на тъкани, тумори.
 4. Използване на средствата на народната медицина, което е оправдано, ако патология идентифицирани на по-ранен етап на развитие. Народни средства за защита трябва да се разглежда само като помощни.
 5. Оперативната намеса, което се оказва най-ефективен в 98%.

Хирургично лечение

В редица случаи при хирургичното лечение на дпх специалисти успява да запази самата щитовидната жлеза и премахване на изключително тумор. Понякога обаче иссечь само туморът не може. Тогава лекарят иссекает една от частите, в която произхожда тумора, или се изгладят напълно.

При това, отстраняване на аденом, може да се прави няколко метода:

 • класическа операция, когато е напълно отворен достъп до жлеза;
 • мини-достъп до орган;
 • така наречените эндоскопический достъп;
 • малоинвазивное хирургическа намеса.

В случай, тотално премахване на ендокринната жлеза на пациента ще се наложи доживотна заместителна терапия, която се състои в прием на хормони.

Профилактика на заболявания

Като основна превантивна мярка, която позволява да се предотврати развитието на заболяването, специалистите наричат годишен посещение на эндокринологу за рутинни проверки и контрол за нивото на хормоните.

Прочети още  Аденом на надпочечника при жените

По този начин образуването на аденом на щитовидната жлеза може да има редица от най-сериозните последици за здравето. Така че по-добре е да не се пренебрегва препоръките и редовно обследоваться от лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *