Аденом на простатата

Аденом на простатата — благоприятен новообразование на простатата, което също така наричат ДПХ доброкачествена хиперплазия (уголемяване) на простатата. Поради хормонални промени около ние тридесет на сто от представителите на силния пол на възраст над 40 години простатната жлеза се увеличава. Поради факта, че пикочния път (уретра лата. urethra) се провежда чрез органите на простатата, а материята при дпх се увеличават навътре гърдата, има вероятност, че уретра може да бъде изцяло или частично е затворен, поради което се появяват оплаквания, свързани с уринирането.

Твърдението се появяват само в това време, когато простатата се разраства до такава степен, когато мускулите на пикочния мехур не може да протиснуть урината чрез сузившийся пикочния канал. Отделянето на урина се прави по-слаб мъж се нуждае от повече време и сили, за да започне уриниране. Също толкова вероятно да се случи грешни позиви за уриниране.

Причини

Все още валидни причини за това заболяване не са идентифицирани. Едно е ясно точно — тумор възниква с напредване на възрастта. При провеждането на многогодишни проучвания той е забелязал, че представителите на силния пол в ранна възраст се разболяват аденомой на простатата се среща изключително рядко, което не скажеш за зрели мъже.Въпреки това трябва да се разбере, че ДПХ не е типично явление в процеса на стареене. По гипотезам специалисти, възраст се смята за основната причина за появата на аденом на простатата в сила на хормонални промени в организма на мъжете, които могат да бъдат фактор доброкачественного за разрастване на тъканта на простатната жлеза.

Допълнителни фактори аденом на простатната жлеза също могат да бъдат класирани:

 • начин на живот (алкохол, тютюнопушене, чести хипотермия);
 • наднормено тегло;
 • хранене (недостиг на зеленчуци и плодове);
 • липсата на подходящи физиологични натоварвания;
 • генетична склонност (в случай, че в семейството имало случаи на заболяване на ДПХ);
 • съпътстващи заболявания: простатит, инфекции на мочеполовых пътища и пикочния мехур.
Прочети още  Рак на простатата 3 степен и продължителност на живота

Трябва обаче да се спомене, че въпреки че много експерти смятат, описани по-горе фактори вероятните причини за образуването на определена болест, до края на тази въпросът все още не е изследван. Въпреки наднорменото тегло, неправилното хранене и начин на съществуване, а също така не са установени хронични заболявания са в състояние отрицателно въздейства на организма като цяло, се влошава състоянието му.

Признаци

Сложността на болестта е, че протича тя е почти без изразени симптоми. Дори когато туморът е голяма, болни съвсем не се чувства в нейните. Понякога симптомите на това се появяват, ту изчезват, и на пациента с надеждата, че ситуацията нормализировалась не се обръща към лекар. Главните симптоми са:

 1. Трудности при походи в тоалетната «по-малкия»;
 2. Чести позиви за уриниране през нощта;
 3. Слаба струя на урината;
 4. Дълго капанье след уриниране;
 5. Болезнените усещания при походи в тоалетната;
 6. Инконтиненция на урината;
 7. Еректилната дисфункция;
 8. Обща слабост на организма;
 9. Повръщане;
 10. Рязко намаляване на телесното тегло;
 11. Липса на апетит.

Диагностика

Множество симптоми, типични за този вид тумор, присъщи не само на нея — те могат да се появяват и при други урологични заболявания.Много е важно навреме да посетите специалист. Лекарят ще пальцевое ректално изследване, което позволява да зададете размера, уплотненность и консистенцията на гърдата. По този начин, обикновено се допълват ултразвуков.
Методи следните:

 • преглед от специалист, провеждане на ректално изследване;
 • ултразвуково изследване, както и разглеждане на специален апарат, който се въвежда в дебелото черво;
 • уродинамическая диагностика (урофлоуметрия, видеоуродинамика) – методи за измерване на струята на урината, позволяват да зададете вида и степента на патология;
 • Измервания на количеството на простат-специфичния антиген (PSA, PSA) в кръвта – използва се за потвърждение или изключване на раковите заболявания. PSA се произвежда от клетките на простатата, при увеличаване на неговата степен, може да се наложи да се консултации с уролог-онколог и провеждане на биопсия.
Прочети още  Рак на простатата 2 степен – се поддава ли лечение?

Лечение на

Лечението може да се проведе както в болнични условия, така и директно у дома.
Когато симптоматика малко изразена се прилагат различни лекарства. Колкото по-висок етап, толкова по-трудно се справят с болестта. Тогава на помощ ще дойде оперативната намеса.

Медикаментозно лечение

Целта на лекарствена терапия: да се спре увеличаване на простатата, и намалява размера и тежестта на заболявания на уриниране. За тази цел се прилагат вещества:

 • поддържащи гормонный взаимообменът — за намаляване на размера на тумора;
 • правят болка при уриниране;
 • хомеопатични вещества, но тяхната ефективност не е доказана.

Доза и начин на прием на лекарствата е длъжна да инсталирате лекуващият лекар. Тя зависи от степента на заболяването и общото състояние на пациента.

Оперативната намеса

 • Трансуретральная резекция (ТУР) – отнемане на тъканите на простатната жлеза с помощта на специално устройство — резектоскопа, определен чрез мочеотделительный канал. При това намалява заплахата от усложнения и намалява постоперационный период.Когато трябва оперативно да се излекува предимство се дава директно на този метод.
 • Простатектомия (аденэктомия) – начин за премахване на «отворен» хирургическа намеса. Различава от ТУРНЕТО на огромна травматичностью и продължителен период на рехабилитация.

Лечение на аденом на простатата, без операция

Аденому на простатата може да се излекува и без хирургическа намеса. При това, се обръщат към малоинвазивным начини:

 • Температурни колебания – намаляване големината на тумора под влиянието на големи температури. За да се нагрява тъканта на простатата най-често се използват такива методи, като ултразвук, радиочастоту и микровълните. Най-често срещаният начин е трансуретральная промяна на температурата се променя с помощта на микровълни.
 • Криодеструкция – по начин, обратен на предишния. Тъкани се разпадат при насърчаването на по-ниска температура..
 • Лазерни технологии — се увеличава температурата на водата в простатата, чрез изпаряване, и в същото време на тъкан, орган коагулиране (свиват). Сам по себе си методът носи името на трансуретральная вапоризация на простатата.
 • Балонна дилатация на уретрата – увеличаване на лумена на мочеотделительного канал чрез въвеждане в него на катетър. На края той напреднали.
 • Стентирование простатической уретрата – увеличаване на лумена на мочеотделительного канал, чрез прилагане на стента. Стент предполага си фигура с цилиндрична форма, която не позволява на просвету уретрата се стесни.
Прочети още  Рак на простатната жлеза

Обикновено баллоная дилатация и стентирование се прилагат едновременно.

Такива малоинвазивные на начини за по-безопасни, отколкото за хирургическа намеса, но по-малко от результативны. По тази причина се прилагат сравнително рядко.

Прогнози

Болестта се развива почти не се забелязва и е много бавно. Периодично развитие, тъй като ще спира временно, в редки случаи се наблюдава инволюция аденом на простатата.
Първият и вторият етап, които не представляват заплаха; консервативно лечение в продължение на продължителен период от запазва задоволително положение на пациента.

В третия и четвъртия етапи при наличие на остатъчна урина, намаляване на функциите на бъбреците и подключившейся инфекция се появява заплахата от уремия, уросепсиса. Опасността се крие в бързото заразяване на сепсисом, бе при пациенти с наличието на обструкция. На тези етапи е необходимо оперативната намеса.

Профилактика

Превенцията на болестта е както следва:

 • Хранене. Да следи за това, че тя е една балансирана, съдържа фибри, витамини и микроелементи.
 • Активен живот. Не се развива венозному застой в малкия тазе, контролира теглото.
 • Посещение на д-р. Това трябва да направи всеки мъж, който отбеляза сорокалетие.

Напълно се предпазите от болести не се работи. Но ако има дори малък шанс, то си заслужава да се използва. В противен случай, последствията могат да бъдат тежки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *