Аденом на паращитовидной жлеза

Под аденомой паращитовидной жлеза специалисти разбират доброкачествени хормонално активно новообразование, което е придружено от прекомерна изработката на паратгормона и развитието на хиперпаратиреоидизъм.

Признаци эндокринного разстройство

Паращитовидные жлеза са ендокринни образование с малък размер, които са близо до задната част на на най-на щитовидната жлеза. Обикновено, човек има горна и долна околощитовидные жлеза. Въпреки това, в някои случаи може да се наблюдава появата на добавка паратиреоидных образувания.

Признаци на този патологичния процес се изразяват в нарушение на работата на бъбреците, повреди във функционирането на сърдечно-съдовата система, както и на стомашно-чревния тракт и костно-мускулната система.

Маркиране на общата клинична картина на тези пациенти, трябва да се подчертае:

 • непроходящее чувство на умора;
 • състояние на слабост и сънливост;
 • сърцебиене;
 • прекомерно изпотяване;
 • състояние на нервност и неоправдано безпокойство.

Естествено, че се съди за наличието на определени заболявания само по изброените черта не е наред. За поставяне на точна диагноза, пациентът ще трябва да се подложи на диагноза и да положат всички необходими анализи. Тези изследвания позволяват да се разкрие заболяване все още не е в ранен етап на развитие. Ако диагнозата не е бил поставен още в началото, той е изпълнен с нарушаване работата на редица системи, както това е описано по-горе.

С развитието на патологичния процес при пациенти се наблюдава влошаване на качеството на живот.

Причини за възникване на заболяването

Като причини, които могат да провокират появата на подобни образувания в паращитовидной жлеза, експертите наричат:

 • генетична предразположеност;
 • пренесени тежки травми на шията зона или областта на главата;
 • на радиоактивно облъчване;
 • дефицит на калций в организма.
Прочети още  Субсерозная миома на матката: диагностика и лечение

Аденом на паращитовидной жлеза може да бъде солитарной или множествена. Определено новообразование произвежда прекомерно количество паратхормон, вследствие на което се случва повишаване на нивата на калций в организма на пациента.

Патология много по-често влиза в действие при нежния пол.

Диагностика на патологичния процес

В случай на прояви на един от изброените симптоми трябва да се обърнете към эндокринологу. И да отлагаме този въпрос в дълъг кутия, много не се препоръчва. Лекуващият лекар е длъжен своевременно диагностициране на болестния процес в случай на наличие на такива и компетентно, за да определи подходяща схема на лечение. От своя страна, диагнозата дпх паращитовидной жлеза се състои от следните етапи:

 • общуването с пациента и събиране на историята на болестта му, а също така и визуален преглед на пациента, придружен пальпацией шията зона;
 • определяне на местоположението и на състоянието на щитовидната жлеза чрез ултразвукови изследвания;
 • дневното лабораторно изследване на урина за определяне на изходящ количества калций;
 • анализ на кръвта за нивото на калций и фосфор;
 • рентгенографическое проучване с цел изключване на наличието на доброкачествен тумор на шийните прешлени;
 • провеждане на фиброгастродуоденоскопии с цел изключения эрозийного или язвен процес в органите на храносмилателната система;
 • рентгенографическое изследване на костите на черепа, а също и долните и горните крайници;
 • електрокардиограма и ехокардиография.

Терапия на дпх паращитовидной жлеза

Следва веднага да се отбележи, че да се избегне отстраняване на аденом на паращитовидните жлези е малко вероятно. Въпреки това, специалистите препоръчват да се извърши необходимите подготвителни дейности преди хирургическа намеса. В рамките на дооперационного период пациентът трябва да се придържаме към режима на диетичното хранене, което означава, че включването в диетата на храни, богати на калций и съдържат малко количество фосфор.

Прочети още  Човешки папиломен Вирус при мъжете

В дневния хранителен режим на пациента задължително трябва да съдържа мазна риба, млечни продукти, зеленчуци и плодове, зърнени храни и ниско съдържание на мазнини разновидности на месо. Освен това, пациентът минава курс на лечение, в рамките на който му се откажа от наля натриев хлорид и диуретици препарати за ефект диуреза.

При развитието на гиперкальцемического криза на пациента се инжектира интравенозно разтвор на глюкоза и двууглекислого натрий. В случай на хронични заболявания, те също подлежи на премахване. На този подготвителен етап на операцията завършва.

Премахване на аденом се извършва открит начин, мини-fi или видеоэндоскопическим метод. В хода на операция на лекар трябва да проучи всички жлеза на пациента, извършване на беспрерывный контрол на показатели за състоянието на пациента и да се увери, че пациентът е запазен глас. В случай на множествени отстраняване на аденом предмет на всички паращитовидные жлеза.

Възможни усложнения след операцията

Премахване на аденом на паращитовидните жлези се извършва в специализирани здравни заведения хирург-эндокринологом. В хода на операцията пациентът може да се развият усложнения като кървене, подуване, инжектиране на пациента, както и парализа на гласните струни, което изисква интензивен курс на терапия.

Що се отнася до следоперативен период, а след това в този случай пациентът може просто да пропаст, или мутира гласът. Въпреки това, този проблем самостоятелно излиза на нула в рамките на няколко дни или седмици.

Колкото по-рано бъде диагностициран с болестта, толкова по-благоприятно ще прогноза на състоянието на пациента. Затова не се препоръчва да пренебрегне собственото си състояние и да отлагаме посещението при лекар за дълго. Освен това, никой не е отменен мерки за превенция, насочени към предотвратяване развитието на заболяването, което предполага, в това число и здравословен начин на живот.

Прочети още  Хигрома китката

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *