Аденом на паращитовидной жлеза

Под аденомой паращитовидной жлеза специалисти разбират доброкачествени хормонално активно новообразование, което е придружено от прекомерна изработката на паратгормона и развитието на хиперпаратиреоидизъм.

Признаци эндокринного разстройство

Паращитовидные жлеза са ендокринни образование с малък размер, които са близо до задната част на на най-на щитовидната жлеза. Обикновено, човек има горна и долна околощитовидные жлеза. Въпреки това, в някои случаи може да се наблюдава появата на добавка паратиреоидных образувания.

Признаци на този патологичния процес се изразяват в нарушение на работата на бъбреците, повреди във функционирането на сърдечно-съдовата система, както и на стомашно-чревния тракт и костно-мускулната система.

Маркиране на общата клинична картина на тези пациенти, трябва да се подчертае:

 • непроходящее чувство на умора;
 • състояние на слабост и сънливост;
 • сърцебиене;
 • прекомерно изпотяване;
 • състояние на нервност и неоправдано безпокойство.

Естествено, че се съди за наличието на определени заболявания само по изброените черта не е наред. За поставяне на точна диагноза, пациентът ще трябва да се подложи на диагноза и да положат всички необходими анализи. Тези изследвания позволяват да се разкрие заболяване все още не е в ранен етап на развитие. Ако диагнозата не е бил поставен още в началото, той е изпълнен с нарушаване работата на редица системи, както това е описано по-горе.

С развитието на патологичния процес при пациенти се наблюдава влошаване на качеството на живот.

Причини за възникване на заболяването

Като причини, които могат да провокират появата на подобни образувания в паращитовидной жлеза, експертите наричат:

 • генетична предразположеност;
 • пренесени тежки травми на шията зона или областта на главата;
 • на радиоактивно облъчване;
 • дефицит на калций в организма.
Прочети още  Хигрома на крак

Аденом на паращитовидной жлеза може да бъде солитарной или множествена. Определено новообразование произвежда прекомерно количество паратхормон, вследствие на което се случва повишаване на нивата на калций в организма на пациента.

Патология много по-често влиза в действие при нежния пол.

Диагностика на патологичния процес

В случай на прояви на един от изброените симптоми трябва да се обърнете към эндокринологу. И да отлагаме този въпрос в дълъг кутия, много не се препоръчва. Лекуващият лекар е длъжен своевременно диагностициране на болестния процес в случай на наличие на такива и компетентно, за да определи подходяща схема на лечение. От своя страна, диагнозата дпх паращитовидной жлеза се състои от следните етапи:

 • общуването с пациента и събиране на историята на болестта му, а също така и визуален преглед на пациента, придружен пальпацией шията зона;
 • определяне на местоположението и на състоянието на щитовидната жлеза чрез ултразвукови изследвания;
 • дневното лабораторно изследване на урина за определяне на изходящ количества калций;
 • анализ на кръвта за нивото на калций и фосфор;
 • рентгенографическое проучване с цел изключване на наличието на доброкачествен тумор на шийните прешлени;
 • провеждане на фиброгастродуоденоскопии с цел изключения эрозийного или язвен процес в органите на храносмилателната система;
 • рентгенографическое изследване на костите на черепа, а също и долните и горните крайници;
 • електрокардиограма и ехокардиография.

Терапия на дпх паращитовидной жлеза

Следва веднага да се отбележи, че да се избегне отстраняване на аденом на паращитовидните жлези е малко вероятно. Въпреки това, специалистите препоръчват да се извърши необходимите подготвителни дейности преди хирургическа намеса. В рамките на дооперационного период пациентът трябва да се придържаме към режима на диетичното хранене, което означава, че включването в диетата на храни, богати на калций и съдържат малко количество фосфор.

Прочети още  Тубулярная аденом на дебелото черво

В дневния хранителен режим на пациента задължително трябва да съдържа мазна риба, млечни продукти, зеленчуци и плодове, зърнени храни и ниско съдържание на мазнини разновидности на месо. Освен това, пациентът минава курс на лечение, в рамките на който му се откажа от наля натриев хлорид и диуретици препарати за ефект диуреза.

При развитието на гиперкальцемического криза на пациента се инжектира интравенозно разтвор на глюкоза и двууглекислого натрий. В случай на хронични заболявания, те също подлежи на премахване. На този подготвителен етап на операцията завършва.

Премахване на аденом се извършва открит начин, мини-fi или видеоэндоскопическим метод. В хода на операция на лекар трябва да проучи всички жлеза на пациента, извършване на беспрерывный контрол на показатели за състоянието на пациента и да се увери, че пациентът е запазен глас. В случай на множествени отстраняване на аденом предмет на всички паращитовидные жлеза.

Възможни усложнения след операцията

Премахване на аденом на паращитовидните жлези се извършва в специализирани здравни заведения хирург-эндокринологом. В хода на операцията пациентът може да се развият усложнения като кървене, подуване, инжектиране на пациента, както и парализа на гласните струни, което изисква интензивен курс на терапия.

Що се отнася до следоперативен период, а след това в този случай пациентът може просто да пропаст, или мутира гласът. Въпреки това, този проблем самостоятелно излиза на нула в рамките на няколко дни или седмици.

Колкото по-рано бъде диагностициран с болестта, толкова по-благоприятно ще прогноза на състоянието на пациента. Затова не се препоръчва да пренебрегне собственото си състояние и да отлагаме посещението при лекар за дълго. Освен това, никой не е отменен мерки за превенция, насочени към предотвратяване развитието на заболяването, което предполага, в това число и здравословен начин на живот.

Прочети още  Кой лекар лекува папиломи

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *