Аденом на хипофизата: видове и методи на лечение

Аденом на хипофизата – макар и доброкачествени образование, все пак, изисква особено внимание към себе си. Заболяването се еднакво често при мъже и жени. Премахване на аденом на хипофизата не винаги е задължително, в някои случай е достатъчно провеждане на консервативна терапия.

Разновидности на аденом на хипофизата

Може би, мнозина са се сблъсквали с идеята за аденом на хипофизата на мозъка, но това, което е, не всички знаят. Под този термин се крие един вид доброкачествени тумори на мозъка, която възниква от клетките на хипофизата. Хипофиза – е жлеза с вътрешна секреция, която влияе върху работата на жлезите с вътрешна секреция. Тя се намира в областта на турското седло и се състои от две ставки: предната и задната част. Появата на тумори може да се случи на всеки от отделите. В 10% от случаите на възникване на първични мозъчни тумори се диагностицират точно аденом.

В зависимост от размера, е прието да се разграничат:

 • Микроаденому. Размерът му е по-малко от 2 см в диаметър;
 • Макроаденому. Нейният диаметър е по-голям от 2 виж

Как изглежда аденом на хипофизата

Но това не е единствена класификация на туморите. Тя може разделени на хормонално-активни и хормонално неактивни видове. От своя страна хормонално активна аденом, известен още като функционална, има още няколко подвида:

 • Соматотропная. Производство на хормони на растежа;
 • Гонадотропная. Производство на хормони, стимулиране на половите жлези;
 • Пролактиновая. Производство на пролактин;
 • Тиреотропная. Производство на хормони, стимулиращи дейността на щитовидната жлеза;
 • Кортикотропная. Производство на хормони, участващи в работата на кората на надбъбречната жлеза.

Също се класифицира аденому на хипофизната жлеза, в зависимост от степента на агресивност на:

 • Доброкачествени;
 • Атипичную. Придружени с чести рецидиви;
 • Злокачествен.

В повечето случаи туморът има благоприятен характер.

Причините за възникването на аденом на хипофизата

Етиологията на аденом на хипофизата в неговата цялост, към днешна дата не е определена. Но, както и други видове тумори, в нея могат да окажат влияние върху различни явления.

Прочети още  На колко е опасно астроцитома мозъка?

Сред възможните причини аденом на хипофизната жлеза, приема се разграничат:

 • Заболявания, които засягат централна нервна система. Това могат да бъдат менингит, енцефалит, туберкулоза, бруцелоза, абсцес на мозъка;
 • Сериозни травми на главата;
 • Въздействието на инфекции върху плода по време на развитието на плода.

Сериозни травми на главата – една от възможните причини за аденом на хипофизата

И една от причините се разглежда продължително приемане на жени на орални препарати за контрацепция.

Симптоми

Симптомите на аденом на хипофизата, в зависимост от неговите размери и естество, създават различни по характер. Но като цяло те се разделят на 2 големи групи:

 • Офтальмоневрологические. Аденом в процеса на своя растеж започва да изтръгне турското седло и зрителните нерви. Резултат от това е появата на тъпа главоболие, чувство на гадене, ограничение на полета точка. По-сериозни симптоми на заболяването може да се превърне в нарушение на глазодвигательной функции, диплопия и атрофия на зрителния нерв. Ако растежът на дпх продължи надолу от турско седло, след което пациентът може да забележите у себе си, оформила се на запушване на носа. И напротив, ако увеличението на дпх ще продължи нагоре, а след това могат да започнат да се проявяват психични отклонения;
 • Ендокринно-обменни. В този случай, проявяващи се симптоми, ще зависи от това кой хормон се произвежда тумор. При пациенти могат да бъдат отбелязани: гигантизм, хиперхидроза, гиперкортицизм, пигментация, базедова болест и други смущения в организма. При жените аденом на хипофизната жлеза може да предизвика нарушен цикъл и безплодие.

Заслужава да се отбележи, че често след процеса на раждане при пациенти от женски пол е отбелязано значително намаляване на размера на тумора и съответните симптоми.

Диагностика

При поява на признаци, характерни дпх хипофизата, пациентът обикновено се обръща към офтальмологу или невролог. Лекари се провежда физикальный проверка и оценка на зрението на пациента. Освен това назначава серия от анализи:

 • Общи изследвания на кръв и урина;
 • Тестове за съдържание на хормони.

В случай, че резултатите от изследването говорят за съмнение за аденому хипофизната жлеза, пациента трябва да мине през процедура нейровизуализации тумори. Да помогне с това могат да:

 • Радиография. Тя е в състояние да покаже на снимка поради деформация на турското седло, което се дължи на растеж на дпх;
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Това е най-точни техники, които могат не само да потвърди наличието на тумора, но и да се определи мястото на нейното място. За съжаление, в 25% от случаите на твърде малки размери на новообразувания не се визуализират;
 • Ангиография. Позволява да се оцени състоянието на кръвоносните съдове в мозъка и да се определи тяхната патология. Този метод е подходящ не винаги.
Прочети още  Киста на главния мозък при новороденото: колко опасни са подобни на тези, които са?

КТ – едно от най-точните методи, който може да се определи място за адрес на дпх

След като туморът се диагностицира, лекарят подбира подходящата лечебна терапия, която може да включва хирургично отстраняване на аденом на хипофизата.

Лечение на аденом на хипофизата

Характер лечение на аденом на хипофизата, пряко зависи от сорта и големината. Приема се разграничат консервативен и хирургически начини. Какъв точно ще бъде подходящ в конкретния случай определя от лекар въз основа на резултатите от диагностиката.

Консервативното лечение

Лечение на медикаментозна терапия аденому хипофизата е възможно, само ако я соматотропной или пролактиновой форма. При този тумор трябва да притежават малък размер. В тези случаи пациентите се предписват хормонални лекарства, които са насочени към възстановяване на естественото равновесие.

При малки размери на дпх могат също да се прилагат лъчева и радиохирургические методи на лечение. Те включват облъчване на патологични клетки с помощта на специални аппаратур. Предимство на този метод може да се нарече малотравматичность. На пациента не изисква хоспитализация. Но трябва да се има предвид, че такова лечение предполага преминаването на няколко курса, във връзка с което резултатът се появява не веднага.

Всички изброени методи няма да имат желания ефект, ако размерът на тумора е достатъчно голям. В този случай се прилага хирургично отстраняване на аденом на хипофизата.

Хирургично лечение

Операция за премахване на хипофизната жлеза представлява най-радикалният метод на лечение. Тя е приложима не само при по-големи размери на новообразувания, но и в случай на силно отрицателно влияние върху организма. Премахване на аденом на хипофизата може да се извършва по два начина:

 • Транскраниально. В този случай се извършва трепанация на черепа. Това е сериозна операция, придружени с висок риск от кървене. Тя се прилага, ако е различен достъп до тумори липсва;
 • Трансназально. Това ендоскопска операция за отстраняване на аденом на хипофизата, която се извършва през носа. Той представлява по-предпочитан вариант, тъй като има по-малко рискове. Но този метод не винаги е възможно.
Прочети още  Невринома мозъка: клинични прояви, диагностика и възможните методи на лечение

Ако разкри аденом не показва признаци на растеж и продуцирования хормони, хирургическа намеса не е необходима. Освен това, вашият лекар може да избере наблюдательную тактика, без да се прибягва до лечение, до момента, докато туморът не започне да показва по някакъв начин.

Последици

При малки размери на дпх и нейното своевременно лечение, пациентът може да се надява на възстановяване на нарушените функции: зрителни или ендокринни. Но ако при диагностиката на образование, тя вече е имало голям размер, е вероятно, че ще останат последици за организма. В такъв случай пациентът може да направите на хората с увреждания.

Усложнения по време на лечението може да се наблюдава предимно при открити хирургически метод, тъй като има риск от кървене и инфекция. Други начини включват по-малък брой странични ефекти.

Прогноза

Аденом – благоприятен образование, но в процеса на растеж не е изключен и процесът на малигнизации. Като цяло, прогнозата аденом на хипофизата достатъчно щастлив, за разлика от други видове мозъчни тумори. Но много зависи от характера и размера. Например, при кортикотропинах малки размери пълно възстановяване се отбелязва в 85% от случаите, а при пролактиномах – само 25-30%.

Рецидиви не се срещат често, на около 10-12% от случаите. Те се нуждаят от повторно третиране. Най-голям риск от повторно заболяване се наблюдава при пациенти, размер на аденом на които възлиза на повече от 2 см.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *