Аденокарцинома на ректума

Аденокарцинома на ректума – сериозно онкологично заболяване, което в повечето случаи носи генетичен характер. Болестта засяга жлезиста тъкан, които покриват вътрешната част на дебелото черво. Друго име на болестта – железистый рак. Аденокарцинома бързо прогресира и може да отнесе живота на пациент за една година.

Защо се появява заболяване

Аденокарцинома на дебелото черво е сравнително често срещано сред другите онкологични заболявания злокачественное образование. Основната причина се крие в наследствено фактор. Ако имате близки роднини диагностировался такова заболяване, висока вероятност от развитие на злокачествен тумор на всеки представител на този вид.

Не е изключено влияние и на външни фактори. Причините могат да бъдат следните:

 • хронични заболявания на дебелото черво, наличието на такива заболявания като хемороиди, свищ, колит, полипоза;
 • на благоприятна среда за развитие на раковите клетки създават дифузната полипоза и синдром на Гарднър и Тюрко;
 • хората над 50 години;
 • често запек;
 • продължителен прием на някои лекарствени средства;
 • папилломавирус;
 • неправилен режим на хранене, в което присъстват голямо съдържание на мазнини и ниско съдържание на растителни фибри;
 • податливост на стрес и депресия;
 • наднормено тегло;
 • вредни навици.

Точните причини за болестта на медицинската наука все още не са инсталирани. Идентифицирани факторите, които допринасят за развитието на заболяването.

Клинични прояви

В началните етапи На болест по никакъв начин не се проявява. Първите симптоми се появяват само тогава, когато туморът започне да се увеличава по размер. Отглеждане, опухолевое образование засяга близките органи: бъбреци, пикочен мехур, черен дроб. Развитието на заболяването е придружено от следните симптоми:

 • болката схваткообразного характер в областта на корема;
 • намаляване на апетита;
 • намаляване на телесното тегло;
 • повишаване на температурни показатели;
 • обща слабост и постоянна умора;
 • бледност на кожата;
 • наличието на кръв и слуз в изпражненията;
 • подуване на корема;
 • запек се заменя с диария;
 • болка по време на дефекация.

След известно време злокачественное образование започва да се разпадне. Разпадни продукти проникват в каловые маса, кал придобива зловонен мирис.

Заболяването протича в четири основни етапа. В последния етап висок риск от образуване на чревна непроходимост.

Прочети още  Аденокарцинома на дебелото черво

Стадия на заболяването

Аденокарцинома на дебелото черво се развива постепенно. В първия етап На предположи патология е много трудно, процедурата е много слаба. Въпреки това, се случва поражение на лигавицата и подслизистых на тъканите на дебелото черво.

На втория етап, туморът започва да прониква в мускулната тъкан на червата. Злокачественное образуването на 1 см действа във вътрешната част на лумена на червата. Постепенно тези възможности се увеличават, и на пациента започват да се притеснява запек.

Третият етап се характеризира с по-обемисти участия. Опухолевое образование засяга цялата чревната стена, при това лимфни възли не са засегнати от, но с течение на времето метастази започват да проникват и в лимфни възли. Злокачественное образование покълва в тъканите серозна обвивка, където са разположени нервни влакна, така че пациентът започва да изпитва нетърпими болки.

Четвъртият етап се характеризира с множество метастази, на първо място са засегнати лимфни възли, след това започват да страдат близките органи.

Терапевтичен курс се подбират с оглед стадия на заболяването. Не по-малко от съществено значение е и степента на разграничаване, която влияе върху прогнозата и изхода на заболяването.

Степен на диференциация

Ниво на диференциация аденокарциномы на червата, дава информация за степента на реализация на клетките на жлезистия епител и показва съотношението на злокачествени и доброкачествени клетки, които се намират в тъканите. Класификация на държава включва четири елемента:

 1. Высокодифференцированный вариант.
 2. Умерено дифференцированная форма.
 3. Низкодифференцированный вид.
 4. Недифференцированная раков тумор.

Высокодифференцированный вариант се характеризира с по-благоприятен резултат, отколкото други видове. При тази форма на заболяването не се случва промяна на структурата на клетките. Увеличение се случва само в ядрата. Онкологические клетки все още са сходни със здрави и да изпълняват своите функции. За такава форма на заболяването се характеризира с благоприятен изход. В 98% от случаите на пациента успява да спаси.

Прочети още  Карцинома на шийката на матката

Умерено дифференцированная форма влошава прогнозата. В този случай, аденокарцинома на ректума се излекува от 75 %. Показатели окуражаващи, и все пак процентът на выздоровевших намалява. Тази форма се излекува предимно оперативно, или под въздействието на радиовълни.

Низкодифференцированный вид – тежко заболяване, благоприятен изход намалява драстично. Тази разновидност на болестта наричат мазен рак, тъй като в хода на развитие на болестта се увеличава изработване на тайни. Подуването при тази болест се разраства много бързо. Злокачествени тумори бързо дава метастази. Често тази форма на заболяване е фатално. Терапевтични ефекти рядко носи облекчение.

Недифференцированный вид заболяване е придружено от образуването на патологични на злокачествени клетки, който дават метастази в лимфните възли. Изход на заболяването рядко е щастлив.

Диагностика

За поставяне на диагнозата е необходима цялостна диагностика. На пациента трябва да мине лабораторни и ендоскопски изследвания. Освен това, трябва да пальпацию на ректума.

За диагностични процедури в този случай са:

 • биопсия на туморните тъкани;
 • рентгеноскопия с контраста, като на контрастни вещества се използват бариев сулфат, който се вкарва в дебелото черво чрез клизми;
 • най-информативен метод е колоноскопия;
 • ултразвуково изследване на коремната кухина информира за отсъствието или присъствието на метастази;
 • съвременни диагностични методи – компютърна томография, магнитно-резонансната терапия, позитрон-эмиссионная томография.

Цялостна диагностика позволява да се излагат диагноза и определяне на местонахождението на тумор на образованието и степента на тежест на заболяването.

Лечение на

Терапевтичен курс е разработен на базата на диагностични изследвания. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-висок шанс за благоприятен изход. Медицинска помощ ще бъде индивидуална за всеки пациент. Не последната роля играе степента на дифференцированности на онкологични клетки.

Прочети още  Какво е аденокарцинома

Най-голям терапевтичен ефект се постига с помощта на комплексно лечение. Върху раковите клетки въздействат:

 • радиационен радиация;
 • прибягват до операция намеса;
 • използват химиотерапия.

Аденокарцинома успешно се лекува по оперативен метод. С помощта на хирургична намеса за премахване на злокачествени образования на тъканите, а също така и метастази. Понякога ние трябва да изтриете част на ректума и извежда колостому – изкуствен канал за излизане на изпражнения. Сложни форми на заболяването се лекува по метода е невъзможно.

Радиация метод има за цел да забави растежа на тумори и да забави процеса на делене на раковите клетки. По този начин предпазват от развитие на метастази. Химиотерапия се използва като допълнителен метод, който подобрява ефективността на проведената операция и което предотвратява развитието на рецидив.

Правилния поход към диагностика и лечение подобрява прогнозата и повишава шанса за възстановяване при наличието на такива заболявания, като аденокарцинома на ректума.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *