Аденокарцинома на простатната жлеза

Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза – тежка онкологическая патология. Доскоро тази болест се смяташе за една от причините летального резултат при мъжете в напреднала възраст. В съвременната медицина аденокарциному на простатата се диагностицира дори и при подрастващите. Защо се развива болестта, и какви са симптомите я характеризират? Възможно ли е да се лекува патология?

Защо може да възникне аденокарцинома

Ацинарная аденокарционома на простатната жлеза може да бъде както основен заболяване, така и да бъде следствие от някаква патология в организма, когато в простатата проникват метастази от първичното огнище. Непосредствена причина за развитие се смята за безконтролното продуцирование на атипични клетки, които с течение на времето се разпространява и на здрави тъкани. Подобни патологични клетки, от своя страна, се формират на фона на генетична мутация.

В съвременната медицина няма точен отговор, защо може да мутира в клетките, като при това причината за развитието на аденокарциномы. Но заслужава да се отбележи някои предрасполагающие до заболяване фактори:

 • генетично предразположение (протичането на подобна патология при най-близките роднини);
 • възрастова фактор (риска от възникване на аденокарциномы значително се повишава при хора на средна и сенилна възраст);
 • неспазването на правилно хранене (недостатъчно съдържание в организма на витамини и минерали);
 • наличието на наднормено тегло и затлъстяване;
 • злоупотреба с тютюнопушене и распитием алкохолни напитки (никотинът и алкохолът влияят отрицателно върху всеки орган и система в организма);
 • нарушение на хормоналния фон (свързани с развитието на ендокринни заболявания).

Често патология при мъжете възниква при високо съдържание в организма на хормона тестостерон. В този случай се диагностицира ярко изразено и агресивно продължение на заболяването.

Също аденокарцинома на простатната жлеза се смята за резултат от пребиваване на човека в условията на лоша среда, работа с вредни и химикали.

Прочети още  Назофарингеальная карцинома

Симптоми на заболяването

Първоначалната симптоматика, като цяло, сериозно, не се възприемат от човека. В някои случаи лекарите погрешно поставят диагноза доброкачествен аденом на простатата, въз основа на отлично протичане на заболяването, не губите необходимата диагностика. Но това не е правилно, в края на краищата, точно да се определи преминаващ патология може да бъде само на база на резултатите от задълбочен преглед.

Начален етап на аденокарциномы на простатата се характеризира с едни и същи симптоми, с които протича аденом на простатата. На този етап се появяват чести позиви за изпразване, болезнени чувства и усещане за парене в процеса на уриниране. С течение на времето развитието на заболяването се присъединява силна болка в областта на корема, която може да иррадировать в пубис и тестисите. Визуално може да се открие фактът, че паховые увеличени лимфни възли в своите размери. В урината и спермата могат да бъдат наблюдавани кръвни жилки.

Болковият синдром се смята за характерен симптом на аденокарциномы на простатната жлеза, но често го приемат за знак за никакви болести на гърба и гръбначния стълб. Ако ацинарная аденокарцинома е придружено от метастази, болката се появява и на нивото на опашната кост, а също и ребрата. Променя се и на цялостното здраве на човека: влошаване на апетита, възниква хронична умора.

Диагностика

Освен личен проучване на предполагаемия на пациента, по време на която лекарят установи давност появата на първите симптоми е необходимо и провеждането на следните диагностични дейности:

 • биопсия на гърдата;
 • изследвания, позволяват да се определят нива на съдържание в кръвта простатического специфичния антиген;
 • магнитно-резонансната томография;
 • трансректального ултразвукови изследвания на простатата;
 • радиоизотопни изследвания;
 • рентген;
 • компютърна томография;
 • ултразвуково изследване на коремните органи отдел;
 • урофлоуметрии.

Ако е необходимо, лекарят предписва дифференциальную диагноза, която е необходима за изключване на други, подобни на симптоми на заболявания.

Как за лечение на патология при мъжете

Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза изисква цялостно лечение, което се предписва само след извършване на цялостна диагностика. В процеса на назначаването на необходимия метод на терапия специалист отчита съпътстващи заболявания, а също и това, в каква възраст е болен.

Прочети още  Карцинома на простатната жлеза

Прогноза аденокарциномы на простатната жлеза може да бъде достатъчно благоприятен, но само ако болестта е започнала да се лекува в първите етапи на развитие. Най-често срещаните методи за лечение на патология се считат за:

 1. Оперативен метод или радикална простатектомия. Най-ефективната форма на терапия аденокарциномы на простатата, използван в началния стадий на заболяването, когато още не се е случило разпространението на тумора извън гърдата. Основна предпоставка за провеждане на операции е липсата на метастази. Рецидивите в постоперационный период се срещат изключително рядко.
 2. Хормонална терапия. С помощта на подобни лекарства може да попречи на бъдещия растеж на патологични клетки, че ще спре и растежа на самия тумор.
 3. Лучевое лечение. Предписват изключително рядко поради инженеринг студентски оказа случайна появата на симптоматиката. По време на процедурите за тумор изпращат радиоактивен източник. Най-често се използва специална капсула, която се поставя в простатата. Колко време ще е необходимо, за да я намерите в тази област, зависи от това, каква е степента на тежест на заболяването.
 4. Химиотерапевтическое лечение. В хода на провеждане на терапия е необходимо използването на специални лекарства, които допринасят за премахване на ракови тумори.
 5. Ултразвуково лечение. Терапията се извършва в дебелото черво чрез прилагане на силен вредата от ултразвук.
 6. Криотерапия. По принцип, този метод на лечение се предписва, ако диагностицирани някакви противопоказания за провеждане на простатэктомии. Злокачественное новообразование замразени, с помощта на прилагане на течен хелий или азот.

Във всеки случай на заболяване метод на лечение може да бъде отличителен, че трябва да се определя само от лекуващия лекар.

Как да се предотврати развитието на патология

Тъй като аденокарцинома на простатната жлеза може да се появи на наследствено ниво, с акцент върху превенцията следва да се обърне на тези хора, които имат предразположение към неговото развитие. Като следвате следните няколко прости препоръки, можете значително да намалите риска от възникване на патология:

 1. Изключение вредни навици (пушене, распития алкохолни напитки, употребата на наркотични средства).
 2. Изключение на стресови ситуации.
 3. Пиенето само на чиста вода, включително и за готвене.
 4. Ограничаване консумацията на продукти, съдържащи протеин.
 5. Включването в диетата храни, които могат да повлияят на развитието на аденокарциномы: домати, зеле, чесън, грозде, броколи и др
 6. Консумацията на колкото е възможно повече продукти със съдържание на витамин А, С, е, а също така на йод.
 7. За избягване на злоупотреба с пържена храна, която може да стане причина за затлъстяването.
 8. Навременното лечение на заболявания на органите на отделителната система.
 9. Преминаването на профилактични прегледи поне 1 път годишно.
Прочети още  Аденокарцинома на белия дроб

Ако не може да избяга от развитие на такива заболявания, като аденокарцинома на простатната жлеза, с изключение на предписанията и препоръките на лекаря от голямо значение при съставянето на прогнозата е и настроението на самия пациент.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *