Аденокарцинома на матката

Тумори на репродуктивната система при жената се срещат доста често. Такива мерки представляват често срещана група заболявания. Един от тези е аденокарцинома. Тази ракова болест се характеризира с увреждане на повърхностния слой на матката – ендометриума. Всъщност злокачествени заболявания също могат да възникнат в маточната шийка и яйчниците. Така че, аденокарцинома на ендометриума – какво е това?

Причините за патология

Аденокарцинома на матката възниква на фона на нарушения на стероидни полови хормони. В резултат на това клетките эндометриального слой започват да необичайно расте. Това значително увеличава риска от поява на тумор.

Аденокарциона на матката може да възникне на фона на следните фактори:

 • Липса на овулация. Това явление възниква в резултат на излизане на зрели ооцити в средата на цикъла.
 • Безплодие, причинено от нарушение на репродуктивната система.
 • Ранното менархе. Ако менструационный период започва рано (преди 12 години), това може да доведе до образуване на тумори. Това се отнася и за късна менопауза.
 • Трясък цикъл. Това често се свързват с подавлением на овулация, което води до понижаване на нивата на прогестерон и увеличаване на естроген.
 • Затлъстяването. В резултат на многобройни изследвания са доказали, че мастната тъкан в голямо количество произвеждат естроген.
 • Липса на родова дейност. Ако жената преди това не рожала, тогава рискът от появата на злокачествени тумори, значително се увеличава.
 • Диабет и други заболявания.

Също аденокарциона на шийката на матката може да възникне на фона на канцерогенни фактори. Така, това може да бъде на работа в предприятието с повишена вредностью, на вредните навици и нездравословен начин на хранене.

Процедурата

Често аденокарцинома на матката се проявяват на втори етап на онкопроцесса. Именно в този период възниква поражение на шийката на матката. У жените могат да се появят петна мажущие разпределение на болестно естество. В началния етап На вещество има воднисти характер. По-късно, в резултат на развитието на рак процес на отделяне придобиват характер на кървене.

Прочети още  Рак на яйчниците

Също аденокарциона на матката може да се прояви по-голяма продължителност на менструация, което е необичайно явление. При това в интервалите между менструацията могат да възникнат вагинално кървене. В зоната на риска-често попадат хора климактерического възраст. Основният симптом е появата на менструация след дълго отсъствие.

Сред основните симптоми на рака на маточната може да бъде идентифициран:

 • Болка в долната част на корема или долната част на гърба, които носят постоянен ноющий характер.
 • Трясък цикъл и обилно кървене по време на менструация.
 • Произволникът увеличение на корема.
 • Появата на маточни кръвоизливи в менопаузальный и постменопаузальный период.
 • Раздразнителност и проблеми със съня.
 • Появата на болезнени усещания по време и след секс.
 • Периодично леко повишена температура.
 • Бърза умора и намаляване на работоспособността.

В случай на разпространение на рак на процеса и излизането му извън границите на репродуктивната система на жената, могат да възникнат болезнени усещания в промежностях. Те са заточени при уриниране и сексуален контакт. И след секс могат да се появят ярко изразено вагинално кървене.

Стадий на рак на заболяването

Ако една жена страда от аденокарциномы, прогноза и лечение ще зависи от стадия на заболяването. Така, аденокарцинома на маточната шийка е на няколко етапа:

 • Първият етап. Клетки на рак преминават през лигавицата на матката на стените му. Ако навреме се диагностицира болестта и да се пристъпи към неговото лечение, вероятността да се отървем от него е много голяма.
 • Вторият етап. При жени с патология се наблюдава разпространението на раковите клетки в шийката на матката. Заслужава да се отбележи, че злокачествени заболявания не засягат органите, намиращи се в близост до матката. Навременното лечение може да даде положителен резултат. Шанс за пълно възстановяване е доста голям.
 • Третият етап. На този етап възниква поражението на съседни вътрешни органи и лимфните възли. Вероятността за възстановяване с такава патология е не повече от 63%.
 • Четвърти етап. Онкологичен процес бързо се увеличава. Тук става въпрос не само за поражение на вътрешните органи, но и появата на метастази. Шанс за пълно излекуване е много малка.

От стадия на заболяването ще зависи от вида на лечението. Така, това може да бъде радикално или консервативно лечение. Често за решаване на проблеми прибягват до лъчетерапия или операция намеса. Тези процедури са насочени към отстраняване на злокачествени образувания.

Диагностика патология

Аденокарцинома на матката се диагностицират чрез гинекологични прегледи с помощта на инструменти. Също така, пациентите са изпратени за лабораторно изследване. Най-лесният метод е провеждането на биопсия. За съжаление, в начинающем етап на рак на процеса на този анализ е с ниска информативностью. Вероятността за определяне на наличието на рака е не повече от 50%.

Ако в процеса на проверка на пациента е било установено подозрително проява, тогава му се назначава ултразвуково изследване на органите в малкия таз.

При изплащане болест, специално внимание се обръща хистероскопия. В хода на изследванията В матката са за въвеждане на специален уред – гистероскоп. С негова помощ не само се оглеждат, но и ограда материал, който по-късно се поддават на анализ по метода на хистология. Също така често диагностирование патология се провежда с помощта на микроскопични изследвания биоматериала, получени в резултат на премахване на маточната кухина.

Прочети още  Какво представлява миома на матката и да е опасно

Лечение на

Днес най-ефективен терапевтичен лечение се счита за премахване на матката, последвано от преминаване на курса химиотерапия, както и лъчетерапия. Оперативната намеса се провежда при първи и втори стадий на рак на заболяването. Ако пациентът е поставена диагноза за третия етап, а след операцията се назначава след обстоен преглед и изследвания. Под внимание е взето индивидуални показатели за историята на болестта. Важен фактор е и наличието на прогностични показатели на положително края на хирургическа намеса.

През първите дни след операцията при нея могат да се появят болка и дискомфорт. Също така се наблюдава слабост, умора, гадене, повръщане и проблеми със стол и уринирането. След и преди операция може да определяни лучевое лечение. Много хора се чудят, колко години са живели пациентите след операция. В действителност риск за живота няма. Така човек продължава да живее нормален живот.

Що се отнася до химиотерапия, след което тя се назначава след хирургическа намеса. Ако раковите тумори не подлежат на премахване чрез операция, облъчване и химиотерапия са основните методи на лечение. За лечение се използват такива лекарства, като «Доцетаксела», «Митомицина», «Фторуцила» и други.

Тъй като аденокарцинома на матката често се появява в резултат на нарушения на хормоналните нива, лечението може да се провежда чрез заместителна терапия. Основната цел е намаляване на нивата на естроген в организми. Често тази терапия се използва успоредно с други методи на лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *