Аденокарцинома на дебелото черво

Аденокарцинома на дебелото черво — това е злокачественное новообразование, което възниква от епителните — белооката клетки, присъстващи в състава на лигавицата на органа. Тази разновидност на рака се счита за доста разпространен и се характеризира с тежък течение и диагнозата на последните етапи. Рискът от развитие на аденокарциномы се повишава при хора в напреднала възраст, а тежестта му поток зависи от големината на злокачествени новообразувания, степента на увреждане на стените на червата и наличието на метастази.

Причините за патология

Към днешна дата специалисти липсва единно мнение за тези причини, които причиняват колоректальаный рак и аденокарциному в частност. Риска от развитие на такива заболявания, като аденокарцинома на дебелото черво, се увеличава при въздействие върху организма на човека на следните фактори:

 • наличието на пациента доброкачествени новообразувания на дебелото черво;
 • вредни навици, а именно, тютюнопушене и алкохолизъм;
 • недостатъчен прием в тялото на растителни фибри, при злоупотреба с месо мастни сортове, солени храни, фастфудом и други канцерогенни продукти;
 • токсичните ефекти върху организма на медицински продукти и канцерогенни вещества, присъстващи в средствата за домакинството;
 • генетична предразположеност, т.е. заболяването може да се предава по наследство;
 • дълъг запек;
 • натрупването на каловых камъни в червата;
 • сидячая работа;
 • чести нервни напрежения;
 • анален секс.

Фактори, които нарушават перисталтиката на червата и негативно влияещи върху циркулацията на кръвта, предизвикват застой на храните на масите в органа. Следствие от това е създаването на благоприятни условия за различни злокачествени мутации, които се случват в клетките. Да доведе до дегенерация на клетки и тъкани може да повреди лигавицата на червата, външните провокирани язвен колит или болест на Крон.

Прочети още  Инвазивна карцинома на млечната жлеза

Процедурата патология

Железистый рак на дебелото черво, както и други видове аденокарциномы, развива се предимно при хора в напреднала възраст. Опасност от такова заболяване се крие в това, че началната фаза на неговото развитие се характеризира с липса на ярко изразена симптоматика.

Дори при прогрессировании злокачествени новообразувания на дебелото черво рядко се наблюдават признаци, които са характерни за раковите тумори.

Основно проявление на рак на дебелото черво рядко предизвикват у пациента тревожност и особено при тези, при които има проблеми с работата на стомашно-чревния тракт. Именно поради тази причина едно от условията за ефективно отстраняване на аденокарциномы се счита за навременна диагностика на първите симптоми на заболяване.

Аденокарцинома на дебелото черво може да бъде придружено от появата на следните симптоми:

 • периодични болки в областта на корема;
 • проблеми с един стол във формата на запек или диария;
 • намаляване или пълна липса на апетит;
 • произволникът намаляване на телесното тегло;
 • постоянна слабост и бърза умора;
 • намаляване на работоспособността;
 • промяна вкусови зависимости.

В случай, че онкологично заболяване преминава в отворения формата, а след това могат да се появят симптоми, сочещи не локализация на патологичния процес. Пациентът може да се оплакват за присъствие в изпражненията на кръв и слуз, и общата интоксикация на организма поради разпадането на новообразувания.

Отравяне на организма отрови е съпроводено с увеличаване на размерите печение и оцветяване на кожата и склерата на очите в жълто. Освен това, може да се наблюдава подуване на корема, развитие на чревна непроходимост и обилни кръвоизливи.

Методи за диагностика

За откриване на злокачествени тумори в дебелото черво на пациента се подбират цял комплекс от процедури и лабораторни изследвания. В началото на специалист изучава анамнеза на пациента, а при разговор успява да се изясни налични оплаквания. След това се провежда физикальный проверка на пациента и пальпация на корема.

Прочети още  Назофарингеальная карцинома

За потвърждаване на диагноза назначава провеждането на контрастиращи рентгенография и ендоскопски ректална изследвания. При съмнение за аденокарциному на дебелото черво, болки отдава общ анализ на урината и изпражненията на определението за скрита кръв. Освен това, се извършва общ и биохимичен анализ на кръвта и тест за наличие на онкомаркеров.

Диагностика на такива разновидности на рака, като аденокарцинома на дебелото черво, се извършва с помощта на следните процедури:

 • сигмоидоскопия позволява да визуална проверка на долната част на дебелото черво;
 • колоноскопия – се счита за по-информативен метод, който се използва за визуализиране на отдалечени парцели на червата;
 • ирригоскопия помага изследва контурите на дебелото черво, а при наличие на тумор — размера, формата и степента на разпространение;
 • биопсия — това е оградата на туморните клетки за по-нататъшно цитологического изследвания;
 • ЕХОГРАФИЯ назначен за откриване на локализация на злокачествени тумори, както и наличието на далечни метастази;
 • Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ се провежда в случаите, когато е невъзможно провеждането на эндоскопического изследвания.

Аденокарцинома на дебелото черво се нуждае от диференциална диагноза с полипи, патологиями на яйчниците, бъбреците, далака и пикочните пътища.

Методи на лечение

Изборът на метод за лечение зависи от етапа на рак новообразувания и на формата му. Медицинската практика показва, че най-често при борбата с аденокарциномой прибягват към комплексната терапия на:

 • хирургическа намеса се счита за водещ метод на лечение на това заболяване, и по време на операция се отстраняват както самият тумор, така и на засегнатите метастази тъкан;
 • химиотерапия се използва като спомагателен метод на лечение, както и за отстраняване на патология се използват различни комбинации цитостатических лекарства;
 • излъчване на облъчване се извършва обикновено преди операцията или непосредствено след него, и да позволява намаляване на размера на тумора и да се спре образуването на метастази;
 • химиолучевое въздействие рядко се използва като самостоятелна терапия по отношение на неоперабельной аденокарциноме, и помага за известно време да се облекчи състоянието на пациента.

По време на лечението е важно да спазват специална диета и да консумират колкото се може повече зеленчуци, плодове и течности. Цялата храната трябва да бъде лека, да не се задържат в стомаха и не предизвикват повишено газообразования.

Прогноза на жлезистия рак на дебелото черво, се определя стъпка на неговото развитие и степен на диференциация. При откриване на патология в началото на неговото развитие преживяемост се наблюдава повече от 90% от пациентите, а при образуването на множествени метастази шансовете за възстановяване са значително намалени.

Прочети още  Аденокарцинома низкодифференцированная

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *