Аденокарцинома на червата: симптоми, лечение и прогноза

Най-често срещаният вид злокачествени образования, невероятно дебелото черво. В образуването на тумори участват жлезите клетките на лигавицата. Тъй като аденокарцинома на червата се увеличава, тя се простира на мускулен и серозен слой. Освен това, ракови клетки не могат да покълнат през стените на дебелото черво, като по този начин направо в коремната кухина.

Симптоматика на заболяването

Четвъртата част от населението се сблъсква с подобна патология. За година от живота на рак на ректума може да убие дори и най-здравия човек. Към днешна дата това е един от основните проблеми на нацията. Проблемът е, че злокачественное или доброкачествени образование, но симптомите на патологични процеси се появяват на по-късен етап на своето развитие. Така че смъртността след тази болест много по-високи.

Когато туморът дава за себе си знаете, че човек няма шанс да се оправя напълно, дори и след оперативна намеса, химиотерапия или радиация. Така че всеки пациент трябва да знае и най-малката проява на аденокарциномы, за да е своевременно да се обърнат към специалисти и да преминат на лечение.

Основните признаци:

 • болезнени усещания ноющего характер в корема, които пациентът се чувства, не е постоянно;
 • липсва глад, човек губи тегло;
 • температурата на тялото се повишава леко;
 • състоянието на пациента е отслабена, той бледо външен вид;
 • изпражнения с кръв, мазен или гнойными примеси;
 • издува корема;
 • нарушенный стол (на болния споменавам постоянен запек или диария);
 • по време на дефекация пациентът усеща болка.

Някои от симптомите трябва да бъдат предупредени човек, въпреки слабите им прояви.

Важно! Необходимо е своевременно да се обърнете в болницата, за да колкото се може по-рано се диагностицира като заболяване. Тогава шансовете за продължителността на живота се увеличава.
Веднага невъзможно да се види симптоми на рак на дебелото черво. Но тъй като патологични процеси ще се увеличи и расте, признаци ще се влоши. На пациента по-често, ще се чувстват болки в корема. Заедно с нея ще се появят киселини, тежест, повръщане, по време на акта на дефекация, ще бъдат видими гнойни секрети. Всички тези характерни симптоми сочат към това, което се случва интоксикация на организма.

Прочети още  Рак на дебелото черво: прогноза за петгодишна преживяемост

Стадия на заболяването

Стадия на заболяването

Основни етапа на развитие на рак на дебелото черво.

 1. На първия етап аденокарциномы се случва да победи всички тъкани на лигавицата на червата. Процедурата е достатъчно слаба, поради което е невъзможно да забележите някакви прояви.
 2. На втори етап На раковите клетки засягат мускулната тъкан на дебелото черво, проникне вътре в нея. На този етап на развитие на аденокарцинома не засяга здравите близо разположени органи и лимфните възли. Но на пациента се появяват първите симптоми, сред които периодични запек, отделяне на слуз и кръв.
 3. В третия етап на раковите клетки се разпространяват през стените на дебелото черво. В съседство разположени лимфоузлах се образуват метастази. На този етап на развитие на патологични процеси предизвикват при пациенти силни болезнени усещания.
 4. Четвърти етап най-късно, на която тумор придобива по-големи размери, тя расте не само през стените на червата, но и се разпространява в съседните здрави тъкани, лимфни възли.

Между всяка стъпка на развитие на новообразувания може да мине 1 година.

Терапевтични техники

Операция на червата

За лечение на аденокарциномы квалифицирани специалисти използват няколко начина. Става въпрос за операциите, комбинирана и комплексна терапия.

Операция

В повечето случаи процедурата се препоръчва при пациенти в ранен стадий на развитие на патологични процеси. Тя предвижда радикално отстраняване на засегнатия орган. Като се има предвид фазата на развитие на тумора, степента на неговото разпространение и наличието на метастази лекарите прекарват типична, комбинирана или удължена операция.

В първия случай е обработена единствено раковите клетки. Комбинирана процедура се прилага, ако патологични процеси са се разпространили в здравите органи. Разширена операция се извършва в случай на възникване на няколко образувания едновременно.

Методи за отстраняване на тумора:

 1. Операция за отстраняване на малък образование, без нарушения функциите на червата.
 2. Колэктомия. Процедура, която се извършва в случай, когато туморът е достигнал по-големи размери и проросла в тъканите на дебелото черво.
 3. Лапароскопия. Отстраняване на злокачествен образование, без използване на хирургични инструменти. Това е най-сигурният метод резекция на аденокарциномы. След тази процедура пациентите бързо да отидете на поправка, тъй като по време на операцията, лекарят прави само няколко дупки на корема.

Освен това, в процеса на намеса лекарите могат премахване на лимфни възли, в близост са разположени. Преди провеждане на процедурата болния трябва да се подготвят. Първо специалистът предписва строга диета, която изключва употребата на токсини. Има нужда от няколко дни пие лаксативи, а непосредствено преди операцията извърши почистване клизма.

Прочети още  Диета при рак на червата

По време на манипулация лекарите се опитват да не влизат в контакт с раковите клетки. Така може да повиши риска от разпространението на тумора. Първо зажимаются на кръвоносните съдове, след което се отстраняват засегнатите тъкани.

Химиотерапия

Лечение аденокарциномы на червата със специални препарати се провежда на комплекса. Химиотерапия по-представлява допълнителен метод за борба с патологическими процеси. И се назначава тя, преди или след хирургическа намеса. Квалифицирани специалисти клонят към това, че срещу тумори използвате цитостатические лекарства.

Преди операцията д-р предписва на пациентите си да се подложи на химиотерапия, за да се спре разпространението на раковите клетки. След хирургическа намеса специални лекарства помагат да предупредя повторен рецидив на болестта.

Лъчева терапия

Излъчване на облъчване, което се използва за лечение на аденокарциномы на червата, помага за намаляване на площта на разпространение на раковите клетки. Освен това, след терапия спира развитието на метастази. Най-често, точно лучевое лечение се назначава на пациенти при аденокарциноме на ректума. Това се дължи на факта, че органът непрекъснато променя своето местоположение, тъй като човек се движи.

По време на процедурата му е добре фиксиран и се извършва облъчване. Лъчетерапия при рак на дебелото черво може да определяни на пациенти преди операция, така и след операцията.

Освен това, процедурата не винаги е показан при пациенти с тумор на дебелото черво. Ако дебелината на кълняемост и площта на поражението на достатъчно големи, след това на пациента се препоръчва да мине лучевое облъчване. Терапията е показан, дори ако размерът на злокачествен образование над нормата.

Съвременни квалифицирани експерти смятат, че лечението на рак на червата трябва да бъде комплексен. Има много други методи, които помагат за облекчаване състоянието на пациентите и да се облекчи изразени симптоми на заболяване. Сред такива не само лекарства, но и излъчване на облъчване. С негова помощ можете да спрете развитието на метастази в лимфните възли и други органи.

Профилактично лечение

Има различни фактори, които допринасят за развитието на аденокарциномы.

 1. Присъствието на колоректальных полипи.
 2. Възпалителни процеси в дебелото черво.
 3. Недостатъчното количество растителни фибри.
 4. Често запек.
 5. Възраст.
Прочети още  Лимфом на червата: симптоми, диагноза и прогнози

За да се предотврати развитието на злокачествени процеси, достатъчно, за да поддържат здравето си в добро състояние. Своевременно лечение и премахване на полипи, възпаление. Да се спазват понякога диета, правилно и рационално хранене.

Тъй като голяма част от пациентите – това са хора в напреднала възраст, лекарите препоръчват да се проведат профилактичните прегледи. Същото се отнася и за пациенти, при които в семейството са били болни от рак на дебелото черво. Болестта се предава по наследство. На по-ранен етап на откриване прогнози за тях ще бъдат положителни.

Подуване на този тип се характеризира с многократни развитиями дори и след хирургическа намеса. Затова пациентите трябва периодично да се проведе пальцевые и ендоскопски изследвания, които ще подобрят прогнозите за бъдещето. Лекарят ще може да вземете най-добрите методи на лечение.

Прогнози

Прогнози на лекарите

За резултатите от терапията лекарят каже на пациента само след нейното провеждане. Специалистът отчита етап на развитие на патологични процеси, степента на тяхното разпространение, както и съпътстващи заболявания. Прогнози до голяма степен зависят от множество фактори.

Ако е на ранен етап на заболяването, статистическите данни за преживяемост на пациентите е достатъчно висока. Дори ако е била извършена операция за радикално премахване на орган в 90% от случаите болните са напълно поправляются. Разбира се, колкото по-висок етап, по-лошо от прогнозите.

След поражението на раковите клетки в лимфните възли на много пациенти, остава да живее не повече от 5 години. Преживяемост след лечение е 50% и по-малко. Висок процент се отнася за пациенти, които са претърпели радикално отстраняване на дебелото черво. Прогнози за пациенти с правосторонней аденокарциномой много по-лошо. Само 20% от тях получава шанс да живее още 5 години.

Лекарите не могат да успокои своите болни факта, че в света съществуват множество методи за определяне на патология на по-ранен етап на неговото развитие. Същото се отнася и методи за лечение. Няма към днешна дата определени начини, за да се излекува напълно човека от рак на дебелото черво. За всеки след диагностициране на патологични процеси се определя основна задача – да живее още 5 години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *