3 стадий рак на млечната жлеза – какво трябва да знаем за болестта

Злокачествени тумори на млечната жлеза са едни от най-често срещаните рак, на които са изложени жените. Има 4 основни етапа на протичането на болестта. При тази степен на оцеляване на 4 етап е само 16%.

Има два вида заболявания:

 • Протоковая карцинома. Оформена вътре в тръбата, засяга с течение на времето съседните тъкани.
 • Дольковая карцинома.Оформена в белооката тъканите.

Има съмнения за наличие на опасна болест на следните основания:

 • При ощупывании пръстите си, могат да открият някои уплътнения. Все пак голям процент от тези пломби са доброкачествени образувания – почти в 90% от случаите;
 • В областта на гърдите притеснява болка;
 • Гърдите стават асиметрични;
 • Кожата на гърдите е покрит с малки покраснениями;
 • Наблюдава чешуйчатость;
 • Могат да се притеснява секрет от областта на зърното;
 • В областта под мишниците може да се пипат леко натъртване.

3 етап на заболяването

Стадий на рак на гърдата

Основните 3 етапа на сериозно женско заболяване, ракът на гърдата е второто име – разпространеният местен рак. Такива тумори се считат за тежки условия.

Каква опасност дебне на този етап? Това е възможност за образуване на нови вторични тумори. Разпространението на злокачествени образувания със сигурност ще доведе до промяна в така наречената метастатическую етап. А това вече е сериозна заплаха за живота. Правилно да се определи фазата на болестта, трябва да се обърне внимание на някои особености:

 • Какви са размерите на злокачествени образования;
 • Нивото на увреждане на тъканите;
 • Колко лимфни възли, засегнати;
 • За 4 етап е характерно наличието на метастази.

На свой ред, 3-та фаза е разделена на няколко степени – А,В,В.

Параметрите, характеризиращи 3 фаза на заболяването

3 етап на рак на гърдата

За пълно описание на 3 етап и неговите основни параметри, заслужава отделно да разглеждаме подстадию:

 1. 3 етап на А. За този етап се характеризира размерът на образованието ред 5 см. При този аксиларни възли има в рамките на 4-9. На този етап е възможно увеличаването на размера над 5 см. В такъв случай нито кожата, нито гърдите стена не са засегнати. Обхват на аксиларни възли е от 1 до 9;
 2. 3 етап Век Следващата подстадия се характеризира с намеса в стената на гръдния кош, когато туморът започва да се обхване по-голяма площ. Поражение на лимфни възли има в количества от 1 до 9. След преминаване на биопсия, увредени клетки могат да бъдат открити в лимфоузлах на гръдния кош;
 • 3 етап С. Последната подстадия абсолютно не е ограничена в своите размери. На този етап се случва на поражение на лимфни възли в количества от 10 нагоре. В този случай туморът е операбельной. Неоперабельной тя може да бъде, когато поразени лимфни възли надключичные.
Прочети още  Рак на гърдата 2 степен

Обединява всички тези етапи от един общ показател – възможно поражение на други органи.

Схема за лечение на рак на млечната жлеза 3 етап

Лечение на рак на гърдата

Обикновено в центровете на онкологията прието да се бори с толкова опасен за живота на жените заболяване, като се използват два основни подхода:

 1. Провеждане на терапия, която включва хирургично въздействие. Наричат я неоадъювантной. Тук може да се дължи таргетную или химиотерапия. Основната цел на провеждане на тази терапия – намаляване на размера на злокачествен образование. Ако това успява да постигне, тогава може да ограничи провеждането на лампэктомии. Тази терапия се счита за най-щадящей. Ако целта не е постигната, тогава си струва да се прибегне до мастектомия. След като е извършена операцията;
 2. Терапия, която предполага не хирургически методи на въздействие. По-нататък в медицината помощните. Говорейки за помощните терапия, се подразбира лъчева, химиотерапия или хормонална.

Ако размери злокачествен образование първоначално надвишават показателите в норма, тогава не си струва дори да се замислят за помощните терапия. Веднага се наложи провеждането на операции. Когато заболяването засяга изтрити органи, прибягват до мастектомия. Когато не става дума за поражението на други органи, спират на лампэктомии. Във всеки случай, след хирургическа намеса трябва да премине през етап на помощните терапия.

Методи неадъювантной терапия

Прилагането на практика методи неадъювантной терапия е започнало не толкова отдавна. Тя се появява само на десет години. Тази терапия се счита за по-скоро за предоперативна подготовка. В повечето случаи, за основа се вземат химиотерапия. На етапа На извършване на предоперативна подготовка, трябва да изпълните следните задачи:

 • Злокачественное образование трябва значително да намали размера си. Нужно е, на първо място, за провеждане на оперативно лечение не е навредило на отдалечени органи;
 • Анализ на влиянието, което оказват изиграни терапевтични дейности. За по-нататъшно планиране на лечението е важно да се разбере, как се отразява провеждане на химиотерапия в засегнатите клетки.

Пациенти, страдащи от това заболяване, най-често се интересува най-чест въпрос. Ги интересува, е задължително да се извърши операция, в случай, когато ядрено-магнитен резонанс не се оказва наличието на тумор. Специалисти онкологични центрове, в един глас отговарят отрицателно на този въпрос. Да обосноват такъв отговор е лесно. Какви са съвременните методи за диагностика, те не ще бъде в състояние да отговори с абсолютна увереност, относно наличието на тумор в организма. Потвърждение на това са множество примери за това, как след провеждане на неадъютивной терапия, диагностика на ядрено-магнитен резонанс показа пълна липса на засегнатите клетки. И само благодарение на оперативното вмешателство успя да следите за определяне на наличието на злокачествени образувания.

Принципи на оперативна намеса

Когато лекарите се занимават с мъже, намиращи се в трети стадий на заболяването рак на гърдата, веднага започва планиране на предстоящата операция. Операция – това е не просто изрязване на засегнатата област. След операцията трябва да правите възстановяване форми жлези. Нарежете засегнатата област е възможно по няколко начина:

 1. Лека операция, която не вреди на отдалечени органи. Към такива дейности може да се дължи лактэктомию или сегментарную мастектомия;
 2. Операцията, при която на млечната жлеза се отстранява напълно. Наричат я mastectomy. Тя може да се раздели на няколко варианта на провеждане:
 • Операцията, която предполага безопасността на кожата. Т.е. след операцията, остава определена част от кожа, които ще ви позволи в бъдеще да използват протеза;
 • Операция, след която остава не само кожата, но и зърното.
Прочети още  Карцином на paget на гърдата

Дейности по отстраняване на лимфни възли

При пациенти, страдащи от рак на гърдата, има нужда от премахване на лимфни възли. Това се прави, за да се определи точно, за коя фаза на заболяването става въпрос, а също и скоростта на разпространение на новообразувания в организма. Провеждане на операция е възможно по няколко начина:

 • Биопсия на лимфни възли. Същността на тази процедура по въвеждането вътре в гърдата радиофармацевтической инжекции. Това се прави, за да е специалист в състояние без усилия да открием същината на създаването на раковите клетки, този първичен лимфоузел. Ако става въпрос точно за рак на гърдата, а след това лимфоузлом се счита за подмышечный. След като лекарят открива го, ще последва незабавно отстраняване;
 • Лимфаденэктомия подмышечная. Се провежда тази операция чрез премахване на от 10 до 20 на аксиларни лимфни възли. Често провеждането на операции върви успоредно с мастэктомией.

Дейности по реконструкция на формата на гърдата

В процеса на отстраняване на злокачествени тумори, форма на млечните жлези претърпява значителни промени, и, естествено, не е в по-добра посока. За да се изкорени този дефект, се провежда пластмаса. Реконструкция на формата на гърдата обикновено се извършва по два начина:

 • Се извършва с помощта на специален импланта:
 • Работа със собствените си тъкани. Тези дейности се извършват предимно с помощта на няколко вида лоскутов – ТРАМ (абдоминис), TDL (мускул на гърба) и DIEP (долната артерия).

За да се определи по какъв начин прекарват пластику, трябва да се вземат предвид параметрите на гърдите на пациентката, както и нейните лични предпочитания, след консултации за разговор и преди.

Понятието гормонотерапии

Обикновено терапия хормони могат да определят по пациенткам, при които се наблюдава положителна по отношение на прогестерон или естроген, образование. Определяне на тази терапия не зависи от параметрите и броя на засегнатите лимфни възли болестта. Жените минават през два периода – предменопаузальные и менопаузальный. На всеки период се прилагат различни методи. В първия – Тамоксифен, във втория – ароматаза.

Хормонална се назначава достатъчно често, тъй като голям брой тумори са положителни хормонално. Заразените клетки са, така наречените пъпки, които стават механизъм за потискане на заразените клетки.

Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Хормонална е в състояние да окаже положително въздействие върху процеса на лечение. Природата на създаването на раковите клетки, като цяло, е известен за съвременните изследователи и специалисти. След тяхното възникване, се случва тяхното разпространение и проникване в лимфната система. Терапия на хормони е насочена не само към огнището на създаването на раковите клетки, но и за освобождението на всички засегнати места в организма. Освен премахване на засегнатите клетки, в процеса на превантивната работа за предотвратяване на нови злокачествени образувания в отдалечени органи. Обикновено, продължителността на такава терапия е около 5 години.

Същността на таргетной терапия

Към днешна дата, на специалисти, работещи с този проблем, отдавна да са учили на принципите на клетъчните тумори. Изучаването на вътреклетъчни процеси вътре в организма, помогна да разработят терапевтични методи за блокиране на разпространението на болестта. Ако се сравни химиотерапия и таргетную терапия, се откроява някои различия. Например, химиотерапия обхваща по-голяма площ на въздействие. А таргетная, напротив, се концентрира изключително в засегнатите клетки. От основните разлики е да се признае, че таргетная терапия представа на порядък по-малко странични ефекти.

Ако пациентката е носительнице положителни тумори-HER2, тогава тя разпределя Герцептин паралелно с химиотерапия. Понякога таргентную терапия се предписва в навечерието на операцията. Тогава пациентка може да назначи Перьету. След приключване на химиотерапията, специалистите препоръчват да вземат Герцептин в продължение на година.

Степента на опасност за живота на рак на млечната жлеза 3 етап

Опасност 3 фаза на рак

Не си струва за пореден път да се съсредоточи върху тежестта на заболяването. В края на краищата, тумори в областта на млечните жлези са най-големите новообразованиями. От насърчаване на моменти си заслужава да се отбележи фактът, че разпространението на раковите клетки се извършва в достатъчно ограничено пространство. Че не дава възможност да се разпространи и в по-големи парцели. Така че лекарите правят много вкусно прогнози за излекуване.

Задължително условие за успешно приключване на лечението, трябва да се помни за своевременност. Да се обърнат навреме към специалист, да получи компетентен съвет и планиране на бъдещото лечение – гаранция за успех в борбата с разпространението на злокачествени образувания.

Естествено, 3 етап на заболяването се смята за по-сериозен, отколкото предишните две. Но това не означава, че няма шанс. Методи на лечение не е толкова жалят, като в 1 и 2 фаза, но дават големи шансове за положителен резултат. 72% е показател за преживяемост за петте изминали години.

За да се постигне положителен успех, не трябва да забравяме за бързина и отзивчивост на вземане на решения. Като се свържете с квалифициран онкоцентр, може да се справи с рак на гърдата дори на 3 етапа.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *